Η Ελλάδα αλλάζει και προχωράει με ταχείς ρυθμούς, για να προστατεύσει και να εμπλουτίσει τη βιοποικιλότητας της χώρας, ανέφερε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Όπως ανέφερε ο κ. Αμυράς υπογράψαμε και προχωράμε το λεγόμενο ψηφιακό κόκκινο βιβλίο στο οποίο και θα καταγραφούν αναλυτικά όλα είδη ζώων και φυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Σχεδόν 100 Έλληνες ζωολόγοι και βοτανολόγοι θα ασχοληθούν με το πολύ σημαντικό αυτό έργο καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας της χώρας, καταγράφοντας αναλυτικά τα 10.000 είδη ζώων και τα 7.000 είδη φυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ειδική αναφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Αναδάσωσης που όπως ανέφερε θα δενδροφυτεύουν 30 εκατομμύρια δέντρα με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι αναδασώσεις θα γίνουν σε περιοχές που δεν υπάρχει η διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης και επιπλέον θα πραγματοποιηθούν και δασώσεις. Όλες οι αναδασώσεις και οι δασώσεις θα γίνουν με σπόρους και ποικιλίες τοπικές ανάλογα με την περιοχή, γενετικά ελεγμένα, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η βιοποικιλότητα και ο χαρακτήρας της κάθε περιοχής σε σχέση με το δάσος.
Στο πολύ σημαντικό αυτό έργο βασικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα δημόσια φυτώρια τα οποία και θα αναλάβουν τις έρευνες για τους κατάλληλους σπόρους. Παράλληλα αυτό που είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ανέφερε ο κ. Αμυράς είναι πως οι αναδασώσεις θα λάβουν χώρα με τα κατάλληλα δέντρα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό αντιπυρικό τοίχος.
Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός στο γεγονός το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μνημειακό απόθεμα είναι ένας νέος, επιβεβαιωμένος κίνδυνος, σε διεθνές επίπεδο που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Ήδη έχει δημιουργηθεί επιστημονική επιτροπής για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία, στους αρχαιολογικούς χώρους, στους ιστορικούς τόπους και στα μουσεία.
Όπως είπε ο κ. Αμυράς γίνεται καταγραφή βάση ειδικού προγράμματος σε μέρη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως η Δήλος και οι Δελφοί, έτσι ώστε να συλλεχθούν τα δεδομένα, βάση των οποίων θα δημιουργηθεί και ένα Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης.
Κλείνοντας ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως θα καταγραφούν στρατηγικοί χάρτες με θορύβους σε δρόμους και σιδηροδρομικά δίκτυα για να υπάρξει συντονισμένο σχέδιο για το πώς θα μειωθούν, καθώς όπως είπε ο κ. Αμυράς «ο θόρυβος είναι από τους βασικούς λόγους υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής των πολιτών».
Latest News
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»