![Γερμανία: χαμηλώνει τα όρια στις εκπομπές CO2](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/climate.jpeg)
Σε συμφωνία για την επιβολή αυστηρότερων ορίων στις εκπομπές αερίων κατέληξε νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ταχύτερη επίτευξη του στόχου για τον πλήρη τερματισμό της χρήσης άνθρακα από το 2038.
Η νέα νομοθεσία, αφού επικυρωθεί από τη Βουλή, θα επιτρέψει την απελευθέρωση έως και 8 δισ. ευρώ σε επιπλέον κονδύλια κλιματικής προστασίας και πράσινης επένδυσης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2022, ο οποίος αναμένεται να επικυρωθεί από την Bundestag, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τα κονδύλια αυτά θα διευκολύνουν κυρίως τον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο, ο οποίος καλείται να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων κατά σχεδόν δύο τρίτα μεταξύ 2020 και 2030, ήτοι δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από άλλους κλάδους. Ενδεικτικά, μέσα στο ίδιο διάστημα, η βαριά βιομηχανία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά περίπου ένα τρίτο, ο αγροτικός τομέας κατά το ένα πέμπτο και έτεροι κλάδοι όπως οι κατασκευές και οι μεταφορές κατά 43%.
Σημειώνουμε πως οι εκπομπές αερίων CO2 βρίσκονται σήμερα κατά 40% περίπου χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1990. Ο δε, αναπροσαρμοσμένος στόχος με τη νέα νομοθεσία είναι η μείωση των εκπομπών κατά 65% μέχρι το 2030 και ο μηδενισμός τους μέχρι το 2045, σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο του 55% μέχρι το 2030 και μηδενισμό μέχρι το 2050.
Προφανώς στο όλο ζήτημα υπάρχει και ο πολιτικός παράγοντας δεδομένου πως βρισκόμαστε στην ευθεία για τις κρίσιμες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Πράσινους να έχουν αποκτήσει ισχυρή δυναμική σε σημείο που σε ορισμένες περιπτώσεις να κατακτούν ακόμη και την πρώτη θέση. Η εξέλιξη αυτή έχει προφανώς θορυβήσει τη συντηρητική κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται ότι τα «πράσινα» ζητήματα έχουν μεγάλη απήχηση στο γερμανικό κοινό, όπως δείχνουν οι συχνές “πράσινες” εκδηλώσεις από κινήματα και ακτιβιστές.
Πάντως, ένα ακανθώδες σημείο του νέου νόμου έχει να κάνει με την πρόταση για την επιβολή ενός νέου τέλους στους προμηθευτές καυσίμων, κίνησης και θέρμανσης, από την 1η Ιανουαρίου. Η σκέψη είναι πως η επιβολή ενός τέλους ύψους 25 ευρώ ανά τόνο CO2, το οποίο αργότερα θα αυξηθεί σε 55 ευρώ ανά τόνο, επιβάλει στο κοινό να είναι πιο προσεκτικό στη χρήση καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΑΠΕ: Έρχεται το νέο αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_ape33-600x474.png)
Νέος «οδικός» χάρτης για τις ΑΠΕ – Στο Μαξίμου το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο
Το αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ξεκλειδώνει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή