
Σε συμφωνία για την επιβολή αυστηρότερων ορίων στις εκπομπές αερίων κατέληξε νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ταχύτερη επίτευξη του στόχου για τον πλήρη τερματισμό της χρήσης άνθρακα από το 2038.
Η νέα νομοθεσία, αφού επικυρωθεί από τη Βουλή, θα επιτρέψει την απελευθέρωση έως και 8 δισ. ευρώ σε επιπλέον κονδύλια κλιματικής προστασίας και πράσινης επένδυσης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2022, ο οποίος αναμένεται να επικυρωθεί από την Bundestag, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τα κονδύλια αυτά θα διευκολύνουν κυρίως τον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο, ο οποίος καλείται να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων κατά σχεδόν δύο τρίτα μεταξύ 2020 και 2030, ήτοι δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από άλλους κλάδους. Ενδεικτικά, μέσα στο ίδιο διάστημα, η βαριά βιομηχανία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά περίπου ένα τρίτο, ο αγροτικός τομέας κατά το ένα πέμπτο και έτεροι κλάδοι όπως οι κατασκευές και οι μεταφορές κατά 43%.
Σημειώνουμε πως οι εκπομπές αερίων CO2 βρίσκονται σήμερα κατά 40% περίπου χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1990. Ο δε, αναπροσαρμοσμένος στόχος με τη νέα νομοθεσία είναι η μείωση των εκπομπών κατά 65% μέχρι το 2030 και ο μηδενισμός τους μέχρι το 2045, σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο του 55% μέχρι το 2030 και μηδενισμό μέχρι το 2050.
Προφανώς στο όλο ζήτημα υπάρχει και ο πολιτικός παράγοντας δεδομένου πως βρισκόμαστε στην ευθεία για τις κρίσιμες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Πράσινους να έχουν αποκτήσει ισχυρή δυναμική σε σημείο που σε ορισμένες περιπτώσεις να κατακτούν ακόμη και την πρώτη θέση. Η εξέλιξη αυτή έχει προφανώς θορυβήσει τη συντηρητική κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται ότι τα «πράσινα» ζητήματα έχουν μεγάλη απήχηση στο γερμανικό κοινό, όπως δείχνουν οι συχνές “πράσινες” εκδηλώσεις από κινήματα και ακτιβιστές.
Πάντως, ένα ακανθώδες σημείο του νέου νόμου έχει να κάνει με την πρόταση για την επιβολή ενός νέου τέλους στους προμηθευτές καυσίμων, κίνησης και θέρμανσης, από την 1η Ιανουαρίου. Η σκέψη είναι πως η επιβολή ενός τέλους ύψους 25 ευρώ ανά τόνο CO2, το οποίο αργότερα θα αυξηθεί σε 55 ευρώ ανά τόνο, επιβάλει στο κοινό να είναι πιο προσεκτικό στη χρήση καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X