Μεθαύριο Παρασκευή θα ξεκινήσουν να υποβάλουν αιτήσεις 34.000 επιχειρήσεις εστίασης που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια θα επιδοτηθούν με κεφάλαιο κίνησης έως 100.000 ευρώ, ενώ σήμερα ο κλάδος αναμένει τις σημερινές αποφάσεις σχετικά με το ωράριο λειτουργίας, το οποίο προς το παρόν παραμένει ως μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και τη χαλάρωση κι άλλων περιορισμών.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ανέμεναν με μεγάλη αγωνία την έναρξη της διαδικασίας για το πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης με κεφάλαιο κίνησης, για την αγορά πρώτων υλών. Το «πράσινο φως» που αναμενόταν από τις Βρυξέλλες ήρθε τελικά χθες και όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, την Παρασκευή θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα, η οποία ήταν ήδη έτοιμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Πώς υπολογίζονται οι ενισχύσεις

Η συγκεκριμένη δράση θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις έως 31 Ιουλίου ώστε να έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα όσες θα έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.
Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Κριτήρια

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

-Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
-Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
-Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
-Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020
-Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Ωράριο και μουσική

Ο κόσμος της εστίασης περιμένει τις κυβερνητικές αποφάσεις για το ωράριο λειτουργίας που αυτή τη στιγμή είναι μέχρι τις 10.45 το βράδυ, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά στις 11. Οι ειδικοί θα αποφανθούν σχετικά με την παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 12 ή τις 12.30 το βράδυ, το οποίο θα επηρεάσει και τη λειτουργία της εστίασης.

Επόμενο βήμα,  θα είναι να επιτραπεί η μουσική στα καταστήματα και στη συνέχεια οι επιχειρήσεις περιμένουν να δοθεί η έγκριση για τη λειτουργία και των εσωτερικών χώρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΣΕ περίπου το 20% των επιχειρήσεων εστίασης δεν άνοιξε τις πρώτες μέρες καθώς δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους για να λειτουργήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη