Αρνητικό πληθωρισμό για 13ο συνεχή μήνα κατέγραψε στην ελληνική οικονομία η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένης της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε μείωση 0,3% σε σύγκριση με τον με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κατάσταση αρνητικού πληθωρισμού βρίσκεται η ελληνική οικονομία από τον περυσινό Απρίλιο, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έφτασε σε ετήσια βάση το 2,3%.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Τέλος, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,6% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2018 – Απριλίου 2019.
Σύγκριση Απριλίου 2021 με Μάρτιο 2021
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,9% τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 19,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.
• 0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
• 0,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά φρούτα. Μέρος της
μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά λαχανικά, πατάτες.
• 0,1% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
• 0,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
• 0,5% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
• 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
Σύγκριση Απριλίου 2021 με Απρίλιο 2020
Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,3% τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
• 1,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, πουλερικά, γιαούρτι, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, κατεψυγμένα λαχανικά, πατάτες, αναψυκτικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, τυριά, άλλα βρώσιμα έλαια , γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.
• 1,1% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 1,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
• 1,0% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
• 1,4% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
• 1,0% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα.
• 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 2,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 1,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
• 2,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, αυτοκίνητα καινούργια. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με σιδηρόδρομο, οδικές μεταφορές επιβατών, συνδυασμένες μεταφορές επιβατών.
Εναρμονισμένος δείκτης
Η εξέλιξη του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) του μηνός Απριλίου 2021 έχει ως εξής:
Ο ΕνΔΤΚ του μηνός Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,1% έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.
Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,9% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2018 – Απριλίου 2019.
Latest News
Ακόμη πιο ακριβή η οικοδομή - Νέα άνοδος στις τιμές των υλικών [πίνακες]
Αύξηση παρουσίασαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά για ακόμη ένα μήνα - Την ίδια ώρα, οι νέες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον Ιούλιο ανήλθαν σε 2.792
Ο αριθμός των ανέργων στη χώρα - Πόσοι παίρνουν επίδομα [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την πορεία της απασχόλησης στην χώρα - Ποια ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων