Εάν η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί άγχος στους Αμερικανούς εργαζόμενους που πασχίζουν να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν την υγεία τους, παράλληλα με τις εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις τους, η επερχόμενη επιστροφή στην κανονικότητα τους επιφυλάσσει ακόμα πιο δύσκολες και νέες προκλήσεις.
Όπως όλα δείχνουν, στη μετά-κορωνοϊό εποχή, το τοπίο στην εργασία δεν θα έχει καμία σχέση με το πρόσφατο παρελθόν τόσο στις ΗΠΑ όσο και γενικότερα. Και οι αλλαγές ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα για ευρεία τμήματα εργαζομένων και σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας.
Ορισμένες βιομηχανίες ανακάμπτουν γρηγορότερα από άλλες, με τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο να συνεχίζουν να υστερούν. Παρόλο που το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των Η.Π.Α. βρίσκεται κοντά στο μέγιστό του, οι θέσεις εργασίας ανακάμπτουν πιο αργά, γεγονός που ίσως υποδηλώνει μια παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις.
Αύξηση απλήρωτων υπερωριών
H εταιρεία ADP, που είναι πάροχος λογισμικού και υπηρεσιών διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, πραγματοποίησε πρόσφατα μια έρευνα με τη συμμετοχή περισσότερων από 32.000 εργαζομένων παγκοσμίως που έδειξε πόσο αναστατωμένο είναι το τοπίο καθώς η πανδημία, τουλάχιστον στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, φτάνει στο τέλος της.
Τον τελευταίο χρόνο, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι συχνά δήλωσαν ότι επωφελήθηκαν από την ευελιξία της εργασίας από το σπίτι και θα προτιμούσαν αυτό να συνεχιστεί. Μάλιστα και οι εταιρείες και οι υπάλληλοί τους, αναφέρουν πως η παραγωγικότητα βελτιώθηκε.
Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η «ευελιξία» αυτή συνοδεύτηκε από μια σημαντική αύξηση των μη αμειβόμενων υπερωριών, σύμφωνα με την έρευνα της ADP, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι η υψηλότερη παραγωγικότητα μπορεί να είναι κάτι σαν αντικατοπτρισμός. Δηλαδή όχι το αποτέλεσμα μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων. Αλλά η επιπλέον εργασία που «προφέρουν» οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται, καθώς ανησυχούν για την παραμονή τους στην εργασία.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο ανέφεραν ότι οι μη αμειβόμενες ώρες εργασίας τους αυξήθηκαν περίπου 25%, από 7,2 σε 9,3 την εβδομάδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπερδιπλασιάστηκαν από 4,1 σε 9.
Οι άνθρωποι, και οι γυναίκες ειδικότερα, «μπορεί να επιστρέψουν σε ένα εργασιακό τοπίο που τους περιμένουν περισσότερες ώρες εργασίας με μικρότερους μισθούς», δήλωσε η Νέλα Ρίτσαρντσον, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP. «Αυτό είναι ένα φορτίο μετά την εποχή COVID», το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να διαψεύσει τις ελπίδες επαναπασχόλησης των περίπου 2 εκατομμυρίων γυναικών στις ΗΠΑ που απουσιάζουν από το εργατικό δυναμικό σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020.
Η ανασφάλεια ώθησε σε περισσότερη εργασία
Πάνω από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων ανέφεραν παγκοσμίως ότι η εργασιακή ανασφάλεια τους ώθησε να εργαστούν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή κατά τη διάρκεια των ρεπό τους και να αναλάβουν νέα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούσαν άνετα να εκτελέσουν. Η Ρίτσαρντσον είπε ότι αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι οι εταιρείες και οι εργαζόμενοί τους θα πρέπει να βρουν μια νέα μετα-πανδημική σχέση. Πολλοί εργαζόμενοι ανέλαβαν νέα καθήκοντα, για παράδειγμα, αλλά συχνά χωρίς αύξηση μισθού ή επιπλέον εκπαίδευση, κι αυτό αφορά ειδικά τις γυναίκες.
Η αδύναμη απόδοση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο – προσέθεσε μόνο το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας που αναμενόταν από μια δημοσκόπηση οικονομολόγων που διεξήγαγε το Reuters – μπορεί να σχετίζεται τουλάχιστον εν μέρει με την απροθυμία των ανθρώπων να επιστρέψουν σε θέσεις εργασίας που δεν βλέπουν πλέον οι κόποι τους να ανταμείβονται ή που δεν αξίζει να διακινδυνεύσουν την υγεία τους.
Αύξηση 20% των αγορών ρομπότ
Η Ένωση για την Προώθηση του Αυτοματισμού στις αρχές Μαΐου ανέφερε σχεδόν 20% αύξηση στις αγορές βιομηχανικών ρομπότ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 σε σύγκριση με το 2020, και τα περισσότερα κατέληξαν σε εταιρείες εκτός του τομέα αυτοκινήτων, όπου ήδη κυριαρχούν. Οι παραγγελίες από καταναλωτικές εταιρείες αυξήθηκαν 32%.
Η πανδημία έχει παρακινήσει τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις όπου η άμεση επαφή με τους πελάτες είναι επιβεβλημένη, να ενσωματώσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Κι αυτό πιθανόν να οδηγήσει στην ανάγκη για λιγότερους υπαλλήλους από πριν, άρα και σε μαζικές απολύσεις.
Σε μια ανάλυσή τους, οι Ethan Harris και Jeseo Park της Bank of America εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι. Υποστήριξαν ότι με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι θα βρουν δουλειές, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια αντίστοιχων τεχνολογικών ανακατατάξεων του παρελθόντος.
«Ενώ η κρίση COVID έχει πιθανώς επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, αυτές οι πολυετείς αλλαγές είναι πολύ πιο αργές από τη δυναμική του επιχειρηματικού κύκλου», έγραψαν ο Harris, επικεφαλής της τράπεζας και ο Park, οικονομολόγος. «Με την πάροδο του χρόνου η αγορά εργασίας θα ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της, όπως έχει κάνει επανειλημμένα σε όλη την ιστορία», προσθεσαν…
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους