![Apple: Αγωγή για υπερχρεώσεις στο App Store](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/Apple-iPhone-scaled.jpg)
Η Apple είναι αντιμέτωπη με μία ακόμη δικαστική διαμάχη, αυτή τη φορά στη Βρετανία, όπου κατατέθηκε αγωγή με την κατηγορία της υπερχρέωσης σχεδόν 20 εκατ. Βρετανών καταναλωτών, μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος App Store.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, οι ενάγοντες εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη κατηγορώντας την Apple ότι η προμήθεια που λαμβάνει είναι «υπερβολική» και «παράνομη».
Η αγωγή κατατέθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο του Λονδίνου (Competition Appeal Tribunal) την περασμένη Δευτέρα και η αμερικανική εταιρεία καλείται να αποζημιώσει τους Βρετανούς χρήστες συσκευών iPhone και iPad για χρόνιες υπερχρεώσεις. Εκτιμάται ότι η Apple θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πιθανές αποζημιώσεις έως και 1,5 δισ. στερλινών (περίπου 2,1 δισ. δολάρια).
«Η Apple εκμεταλλεύεται την κυριαρχία της στην ηλεκτρονική αγορά εφαρμογών, κάτι που έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε η Ρέιτσελ Κεντ, επικεφαλής της νομικής ομάδας που κατέθεσε την αγωγή και καθηγήτρια στο King’s College του Λονδίνου. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη καθηγήτρια διδάσκει τους τρόπους που οι καταναλωτές επικοινωνούν και εξαρτώνται από τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Η τελευταία νομική περιπέτεια της Apple έρχεται την περίοδο που η εταιρεία βρίσκεται σε διαμάχες τόσο με ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο αλλά και με ορισμένους δημιουργούς εφαρμογών που υποστηρίζουν ότι οι χρεώσεις και οι υπόλοιπες πολιτικές χρήσης δεν είναι δίκαιες.
Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην εταιρεία κοινοποίηση αιτιάσεων, «ξεδιπλώνοντας» το σκεπτικό της για το πώς η Apple εκμεταλλεύεται την ισχύ της σαν «θεματοφύλακας» των μουσικών υπηρεσιών streaming μέσα στο ηλεκτρονικό της κατάστημα.
Στην αγωγή που κατατέθηκε αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η Apple σκόπιμα «κόβει» τον πιθανό ανταγωνισμό και ωθεί τους καταναλωτές στη χρήση του δικού της συστήματος, δημιουργώντας έτσι πρόσθετα κέρδη για την ίδια. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι κάθε κάτοχος iPhone ή iPad στη Βρετανία, που έχει αγοράσει εφαρμογές, συνδρομές σε υπηρεσίες ή πραγματοποίησε αγορές εντός εφαρμογών από τον Οκτώβριο του 2015 δικαιούται αποζημίωσης.
Από την πλευρά της η Apple υποστηρίζει ότι «η αγωγή είναι άνευ αξίας» ενώ καλωσορίζει «την ευκαιρία για συζήτηση κατά την ακροαματική διαδικασία της ακλόνητης δέσμευσης στους καταναλωτές και στα πολλά οφέλη που έφερε το App Store στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου». Για το θέμα του ύψους της προμήθειας υποστηρίζει ότι «η προμήθεια στο App Store είναι σε μεγάλο βαθμό στα επίπεδα των χρεώσεων όλων των ψηφιακών marketplaces».
«Στην πραγματικότητα, το 84% των εφαρμογών του App Store είναι δωρεάν και οι developers δεν πληρώνουν τίποτα στην Apple. Για την μεγάλη πλειοψηφία των developers που πληρώνουν στην Apple μία προμήθεια είναι γιατί πωλούν ψηφιακά αγαθά ή υπηρεσίες και είναι επιλέξιμοι για μία προμήθεια της τάξης του 15%», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Baidu: Θα κυκλοφορήσει φέτος μοντέλο AI επόμενης γενιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-09T054552Z_105199907_RC27S1AV8U7D_RTRMADP_5_BAIDU-AI-SMARTPHONES-600x400.jpg)
Η Baidu θα κυκλοφορήσει μοντέλο AI επόμενης γενιάς φέτος
Η προγραμματισμένη κυκλοφορία της Baidu έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google