Προκηρύχθηκε η πρώτη από τις δύο προσκλήσεις οι οποίες προορίζονται για να στηρίξουν τη δημιουργία και ανάπτυξη Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας από Ερευνητικά Κέντρα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Πρόκειται για ένα τομέα στον οποίο -πλην μερικών εξαιρέσεων- η χώρα μας υστερεί σημαντικά.
Μετά από σημαντική προεργασία στο πλαίσιο του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου για τη Μεταφορά Τεχνολογίας και Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), με τη συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε με την πρόσκληση «ΑΞΟΝΑΣ Α: Ωρίμανση του Οικοσυστήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας στην Ελλάδα».
Αντικείμενο της Πρόσκλησης είναι η ωρίμανση του οικοσυστήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο τα αποτελέσματα της Έρευνας που πραγματοποιείται στους Ακαδημαϊκούς και Ερευνητικούς Φορείς της χώρας. Ο σκοπός της Πρόσκλησης είναι να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δομές, οι διαδικασίες και οι ανθρώπινοι πόροι που θα υποστηρίζουν τη Μεταφορά Τεχνολογίας σε Ερευνητικούς φορείς και ΑΕΙ στα οποία δεν λειτουργεί Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας για πάνω από ένα χρόνο ή/και δεν έχουν εγκεκριμένες διαδικασίες και πολιτικές για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων Μεταφοράς Τεχνολογίας.
Στόχοι
Οι στόχοι είναι:
· Να αναπτυχθούν οι απαραίτητες διαδικασίες Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα διασφαλίσουν και θα μεγιστοποιήσουν το όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους στις δραστηριότητες Μεταφοράς Τεχνολογίας: Εφευρέτες, Φορείς, Βιομηχανία, Οικονομία, Κοινωνία
· Να υποστηριχθεί η δομημένη και ορθολογική διαδικασία αξιολόγησης και αξιοποίησης των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων,
Απώτερος στόχος είναι:
· Να γίνει δυνατή η χρηματοδότηση των δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας σε βάθος χρόνου,
· Να δημιουργηθούν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές δομές.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας δήλωσε:
«Σήμερα έχουμε μία θετική είδηση για την επιστημονική-ερευνητική κοινότητα της χώρας. Όπως είχαμε δεσμευθεί, προχωράμε στη χρηματοδότηση της ωρίμανσης και ανάπτυξης του οικοσυστήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας με χρηματοδότηση ύψους 15 εκ. € από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο δράσης που θα χρηματοδοτηθεί και θα αναπτυχθεί επαρκώς μέσα από 2 παράλληλες Προσκλήσεις- Άξονες.
· Ο Άξονας Α για τον οποίο οι υποβολές ανοίγουν από αύριο, αφορά σε Ερευνητικούς Φορείς που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τα πρώτα βασικά βήματα για τη δημιουργία ενός Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας.
· Ο Άξονας Β ο οποίος θα προκηρυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφορά στα πιο ώριμα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας και τους επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξή τους, αλλά και τον συνδυασμό «δυνάμεων» μεταξύ τους, καθώς και τη στήριξη Γραφείων του Άξονα Α εν είδει «δικτύων συνεργασίας».
Με αυτόν τον δομημένο τρόπο, προσδοκούμε τα αποτελέσματα της Έρευνας να συνδέονται με την πραγματική οικονομία και μέσω της καινοτομίας να ενσωματώνονται σε εθνικές ή διεθνείς αλυσίδες αξίας, Ειδικότερα επιδιώκουμε να αναπτύξουμε περισσότερες και πιο αποδοτικές πατέντες οι οποίες θα μπορούν να οδηγήσουν στη σύσταση Τεχνοβλαστών (Spin-Off) ή στην εμπορική αξιοποίηση των πατεντών (π.χ. Licensing) προς όφελος της κοινωνίας και των Ερευνητικών Φορέων.
Latest News
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX