![Παραγωγή μπύρας από Συνεταιριστικό οινοποιείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/beer.jpg)
Με στόχο να εξασφαλίσει επιπρόσθετο εισόδημα στους αμπελουργούς μέλη του, το συνεταιριστικό οινοποιείο της Roquemaure στη Γαλλία παράγει τώρα και …μπύρα γεγονός, που ήδη προσελκύει την προσοχή των καταναλωτών.
Με το όνομα «ζυθοποιείο των αμπελουργών της Gard», η δραστηριότητα παρασκευής μπύρας από το συνεταιριστικό οινοποιείο της Rocca Maura (Roquemaure) στοχεύει «να διαφοροποιήσει την παραγωγή του για να έχουν σταθερό εισόδημα για τα μέλη του, ανεξάρτητα από την αμπελουργία», εξηγεί ο Valentin Royer, υπεύθυνος παραγωγής του συνεταιρισμού (60 μέλη για 4.000 στρέμματα αμπέλων). Έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, ο οινολόγος συνέχισε το έργο για την ανάπτυξη μιας μπύρας από τους αμπελουργούς στο Roquemaure.
Επενδύοντας 100.000 € στην αγορά εξοπλισμού ζυθοποιίας (συμπεριλαμβανομένων έξι δεξαμενών από ανοξείδωτο χάλυβα, για θέρμανση της βύνης, προετοιμασία, ζύμωση κ.λπ.), το οινοποιείο ξεκινά τις δύο πρώτες σειρές μπύρας «Rocca Nostra». Αυτή της άνοιξης: μια ξανθιά (τύπος pilsner, ελαφριά μπύρα με εσπεριδοειδή) και μια pale μπύρα (πιο σύνθετη και φρουτώδης) στα 2,9 € ανά φιάλη 33 cl στο οινοποιείο (η μπύρα διατίθεται επίσης στα 75 cL, τα βαρέλια είναι υπό μελέτη).
Αν και αυτά τα πρώτα μπουκάλια παράγονται από κριθάρι βύνης που αγοράστηκε στη Γαλλία, το συνεργατικό οινοποιείο σκοπεύει να ενσωματώσει αυτήν την παραγωγή στον αμπελώνα του. «Όταν πίνετε μπύρα από βιοτεχνία, το μόνο πράγμα που έχει τοπική συνήθως προέλευση είναι το νερό (η βύνη είναι συχνά βελγική). Θέλουμε τοπικότητα που αποτελεί μέρος της συνεργασίας» δηλώνει ο Valentin Royer. Έτσι, ένας συνεργάτης μόλις φύτεψε 1,5 εκτάριο κρίθης για να παράγει 6 τόνους κρίθης (δηλ. 4 τόνους βύνης) που θα μπορούσαν να παράγουν 120 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.
Ο συνεταιρισμός θα επικοινωνήσει και θα προσεγγίσει ένα εργοστάσιο λυκίσκου της Αλσατίας για να συμπληρώσει τον εφοδιασμό του. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας είναι ορατή, με αρχικά θετικά σχόλια από τους καταναλωτές τα οποία είναι αρκετά για να εμπνεύσει δοκιμές για νέες σειρές, όπως είναι η προσθήκη μούστου σταφυλιών σε συνταγές μπύρας, που ωριμάζουν σε βαρέλια μπύρας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Αμπέλι: Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/wine-828201_1280-600x400.jpg)
Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών για το 2025 – Η κατανομή στις εννέα περιφέρειες/ομάδες περιφερειών
![Θεσσαλία: Στήριξη της αγροτικής παραγωγής με επέκταση του προγράμματος «Τυτώ»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/d46735a-600x450.jpg)
Στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία - Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Τυτώ»
Με το πρόγραμμα που υλοποιείται στη Θεσσαλία μειώνεται ο πληθυσμός των τρωκτικών χωρίς τη χρήση δηλητηρίων
![ΕΘΕΑΣ: Ανάγκη για ολιγοήμερο άνοιγμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της ΕΑΕ 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_agrotis_sitari-600x352.png)
Ολιγοήμερο άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ΕΘΕΑΣ
Την άμεση συνάντησή της με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά με επιστολή της η ΕΘΕΑΣ
![Κρασί: Εναλλακτικοί και όχι ανταγωνιστικοί οι μη αλκοολούχοι οίνοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/roze.wine-20-600x402.jpg)
Εναλλακτικά και όχι ανταγωνιστικά τα μη αλκοολούχα κρασιά
Το κρασί χωρίς αλκοόλ καθιστά δυνατή την προσέλκυση νέων πελατών καθώς απευθύνεται σε ένα νέο καταναλωτικό κοινό
![Αγρότες: Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού με τους υπουργούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.platikampos3-600x395.jpg)
Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Πότε θα συναντηθούν με τους υπουργούς
Στη συνάντηση με τους αγρότες θα συμμετέχουν υπουργοί από το Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα