Tις τελευταίες μέρες κάτι άρχισε να κινείται από ξένους τουρίστες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Κάτι λίγοι Αμερικανοί λόγω των πολλών πτήσεων που φέτος υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί. Ανέβηκε λίγο η ψυχολογία. Αλλά μη γελιόμαστε, το πρόβλημα παραμένει, από την επόμενη Δευτέρα ξεκινάει η γκρίνια για τις μη αφίξεις. Για τα άδεια ξενοδοχεία.
Το πρόβλημα είναι ότι ο τουρισμός ανοίγει το Σάββατο, αλλά κάτι ζωηρό από πλευράς αφίξεων δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα. Περισσότερο αναζητείται κάτι συμβολικό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μεγάλος τουριστικός οργανισμός επιδοτεί το κόστος των Covid τεστ προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έδωσε στην κυβέρνηση για σημαντικές αφίξεις από την αρχή της περιόδου. Αναζητεί δε περισσότερο ως πελάτες, εργαζομένους που θέλουν και μπορούν να δουλέψουν μέσω απόστασης. Δηλαδή έχουν τη διάθεση να μείνουν για μεγάλο διάστημα στη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι ότι για πολλές χώρες παραμένουμε υψηλά στη λίστα επικινδυνότητας.
Ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, έκλεισε σχεδόν 48 ώρες στο Λονδίνο, προκειμένου να βγάλει άκρη γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα των Βρετανών και όχι στην πράσινη που βρίσκεται η Πορτογαλία. Η διαφορά μεταξύ των δύο καθεστώτων βρίσκεται στην καραντίνα που συνεπάγεται για τους ταξιδιώτες που θα μας επιλέξουν με την επιστροφή στη χώρα τους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το Αλγκάρβε να σαρώνει στις κρατήσεις και το Φαληράκι να ψάχνει για πελάτες. Ο υπουργός αναζητεί ένα παραθυράκι προκειμένου να πάρει και η Ελλάδα καθεστώς Πορτογαλίας. Δύσκολο. Κανείς δεν θα ριψοκινδυνέψει νέα ζημιά στην οικονομία του για να κερδίσει η Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο άλλωστε στη Βρετανία δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από Covid. Τα εμβόλια AstraZeneca έκαναν δουλειά εκεί. Καλή είναι η κατάσταση και στην Πορτογαλία για αυτό και επωφελείται στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Με αυτά και με αυτά, εντός του Μαΐου η ρεαλιστική προσδοκία δείχνει ότι ως αφίξεις μπορούμε να περιμένουμε, επιπλέον Ισραηλινούς, έναν ικανό αριθμό Γερμανών, ίσως και Σκανδιναβών και τέλος. Τέλη Ιουνίου θα επιστρέψει η κανονικότητα από Βρετανία και τις άλλες χώρες. Οχι νωρίτερα. Ερωτηματικό αποτελεί η Ρωσία, που ανακοινώνει αυτές τις μέρες τις προθέσεις της. Ακόμα και ο οδικός τουρισμός από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από τις 15 Ιουνίου. Και ίσως να μη θέλουμε να ανοίξει από τις χερσαίες πύλες εισόδου νωρίτερα. Θυμηθείτε την περυσινή βιομηχανία πλαστών τεστ Covid που είχε δημιουργηθεί στις συγκεκριμένες χώρες, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντικό πισωγύρισμα στην πορεία του ιού για σημαντικές τουριστικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος.
Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για ταξίδια. Εχω την αίσθηση ότι θα χρειαστεί όμως λίγη υπομονή. Μια λάθος κίνηση, από ένα πρόωρο άνοιγμα μιας αγοράς λιγότερο ασφαλούς μπορεί να αυξήσει τη ζημιά. Γενικώς παίζουμε με τις ημερομηνίες στον τουρισμό. Κάθε μέρα που θα χαθεί μετά τα τέλη Ιουνίου, από ενδεχόμενο πισωγύρισμα, θα αποτελέσει ζημιά μη αναστρέψιμη. Αντίθετα αν κινηθούμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία, μπορούμε να ελπίζουμε σε επέκταση της τουριστικής περιόδου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και αυτοί οι δύο μήνες να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με πέρυσι…
Latest News
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων