
Σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων προχωρά η Ρωσία στην προσπάθειά της να κατεβάσει το κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόγραμμα επαναγοράς ακριβότερων ομολόγων που εκδόθηκαν για να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα στήριξης στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
«Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί η σωστή δομή του χαρτοφυλακίου ώστε, στην επόμενη κρίση, το κρατικό χρέος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο οικονομικής πολιτικής ξανά,» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τιμούρ Μαξίμοφ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το χρόνο ή το ποσό της επαναγοράς.
Η Ρωσία διπλασίασε το δανειακό της πρόγραμμα το 2020 στην προσπάθειά της να προστατέψει την οικονομία από τον αντίκτυπο της πανδημίας, έχοντας να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και τις επιπτώσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών πούλησε σε δημοπρασίες ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου –που πρόσφεραν κουπόνι συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας. Τα ομόλογα αγόρασαν εγχώριες τράπεζες. Ωστόσο, τώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται και η Τράπεζα της Ρωσίας επέστρεψε στο δρόμο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ο Μαξίμοφ επιδιώκει να σταματήσει την πρακτική του ακριβού δανεισμού. Το κρατικός χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου αντιστοιχεί στο 35% των συνολικών εγχώριων ομολόγων, με τον Μαξίμοφ να δηλώνει ότι το ποσοστό αυτό θα πρέπει να πέσει στο 15-20%.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις στις αγορές χρέους της Ρωσίας, φέτος, θέλοντας να τιμωρήσει το Κρεμλίνο για την ανάμιξή του στις αμερικανικές εκλογές και τις επιθέσεις χάκερς. Ωστόσο, οι κυρώσεις τελικά χαρακτηρίστηκαν ήπιες αφού απαγορεύουν σε αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν ομόλογα σε ρούβλια μόνο στην πρωτογενή αγορά. Οι τιμές ομολόγων και το ρούβλι ενισχύθηκαν σταδιακά μετά τις ανακοινώσεις των περιορισμών.
«Οι περιορισμοί δεν καλύπτουν τη δευτερογενή αγορά εγχώριων ομολόγων γιαυτό και δεν περιμένουμε να υποχωρήσει το μερίδιο των μη-κατοίκων από τα τρέχοντα επίπεδα,» δήλωσε ο Μαξίμοφ, για να προσθέσει: «Το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί στην πρωτογενή αγορά, μπορεί να εκδηλωθεί ως ζήτηση στη δευτερογενή αγορά.»
Το μερίδιο των ξένων επενδυτών στο κρατικό χρέος της Ρωσίας, σε ρούβλια, ήταν 19% στις 21 Απριλίου. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε κρατικά χρεόγραφα αξίας 45 δις ρούβλια (604 εκατ δολάρια) σε δημοπρασίες που έγιναν την Τετάρτη. Οι διεθνείς ροές κεφαλαίων σε εγχώρια ομόλογα ήταν σταθερή μέχρι στιγμής στη διάρκεια του μήνα. Περίπου 57 δις ρούβλια έφυγαν από την εγχώρια αγορά χρέους την εβδομάδα που ακολούθησε τις αμερικανικές κυρώσεις τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι η εικόνα που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά χρέους απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί καθαρή.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο