Σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων προχωρά η Ρωσία στην προσπάθειά της να κατεβάσει το κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόγραμμα επαναγοράς ακριβότερων ομολόγων που εκδόθηκαν για να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα στήριξης στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί η σωστή δομή του χαρτοφυλακίου ώστε, στην επόμενη κρίση, το κρατικό χρέος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο οικονομικής πολιτικής ξανά,» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τιμούρ Μαξίμοφ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το χρόνο ή το ποσό της επαναγοράς.

Η Ρωσία διπλασίασε το δανειακό της πρόγραμμα το 2020 στην προσπάθειά της να προστατέψει την οικονομία από τον αντίκτυπο της πανδημίας, έχοντας να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου και τις επιπτώσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών πούλησε σε δημοπρασίες ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου –που πρόσφεραν κουπόνι συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας. Τα ομόλογα αγόρασαν εγχώριες τράπεζες. Ωστόσο, τώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται και η Τράπεζα της Ρωσίας επέστρεψε στο δρόμο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ο Μαξίμοφ επιδιώκει να σταματήσει την πρακτική του ακριβού δανεισμού. Το κρατικός χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου αντιστοιχεί στο 35% των συνολικών εγχώριων ομολόγων, με τον Μαξίμοφ να δηλώνει ότι το ποσοστό αυτό θα πρέπει να πέσει στο 15-20%.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις στις αγορές χρέους της Ρωσίας, φέτος, θέλοντας να τιμωρήσει το Κρεμλίνο για την ανάμιξή του στις αμερικανικές εκλογές και τις επιθέσεις χάκερς. Ωστόσο, οι κυρώσεις τελικά χαρακτηρίστηκαν ήπιες αφού απαγορεύουν σε αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν ομόλογα σε ρούβλια μόνο στην πρωτογενή αγορά. Οι τιμές ομολόγων και το ρούβλι ενισχύθηκαν σταδιακά μετά τις ανακοινώσεις των περιορισμών.

«Οι περιορισμοί δεν καλύπτουν τη δευτερογενή αγορά εγχώριων ομολόγων γιαυτό και δεν περιμένουμε να υποχωρήσει το μερίδιο των μη-κατοίκων από τα τρέχοντα επίπεδα,» δήλωσε ο Μαξίμοφ, για να προσθέσει: «Το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί στην πρωτογενή αγορά, μπορεί να εκδηλωθεί ως ζήτηση στη δευτερογενή αγορά.»

Το μερίδιο των ξένων επενδυτών στο κρατικό χρέος της Ρωσίας, σε ρούβλια, ήταν 19% στις 21 Απριλίου. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε κρατικά χρεόγραφα αξίας 45 δις ρούβλια (604 εκατ δολάρια) σε δημοπρασίες που έγιναν την Τετάρτη. Οι διεθνείς ροές κεφαλαίων σε εγχώρια ομόλογα ήταν σταθερή μέχρι στιγμής στη διάρκεια του μήνα. Περίπου 57 δις ρούβλια έφυγαν από την εγχώρια αγορά χρέους την εβδομάδα που ακολούθησε τις αμερικανικές κυρώσεις τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι η εικόνα που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά χρέους απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί καθαρή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του