Η Ινδία και ο λαός της, η πλειοψηφία των 1,35 εκατομμυρίων ανθρώπων που κατοικούν στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, εξακολουθούν να βιώνουν μία τραγωδία. Επισήμως, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τα 24 εκατομμύρια – στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολλαπλάσια.
Οι καταγεγραμμένοι νεκροί από την πανδημία έχουν ξεπεράσει τις 260.000 – και εδώ, όμως, ενδέχεται ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος. Όσιο για τον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων, αντιστοιχεί μόλις στο 3% του πληθυσμού – αν και η Ινδία θεωρείται η χώρα στην οποία παράγονται (φασόν…) τα περισσότερα εμβόλια παγκοσμίως.
Οι εικόνες προκαλούν και θα συνεχίσουν να προκαλούν φρίκη, έστω και αν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και λίγες μέρες κάποιες αχνές ελπίδες αποκλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης. Κανείς, άλλωστε, δεν πρόκειται να ξεχάσει για τα χρόνια που έρχονται τους ανθρώπους να εκλιπαρούν για οξυγόνο έξω από τα νοσοκομεία, τα τρίκυκλα να μεταφέρουν βαριά νοσούντες και ετοιμοθάνατους, τον Γάγγη να ξεβράζει εκατοντάδες πτώματα και τα κρεματόρια να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για την καύση των νεκρών…
Όσο για την κυβέρνηση του BJP και του Ναρέντρα Μόντι, πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο όταν ξέσπασε το τσουνάμι. Ένα τσουνάμι που σαρώνει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, ενώ το μέγεθος της καταστροφής – υγειονομικής, ανθρωπιστικής, αλλά και οικονομικής – θα φανεί μόνο αφού υποχωρήσουν τα τεράστια κύματα των κρουσμάτων και των θανάτων.
Στον αέρα τα φιλόδοξα σχέδια
Το σίγουρο είναι ότι τα φιλόδοξα σχέδια που είχε καταστρώσει ο Μόντι, επιδιώκοντας πρακτικά να μετατρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη χώρα του σε περιφερειακή και παγκόσμια υπερδύναμη, πρέπει να αναθεωρηθούν τάχιστα – αν δεν έχουν πάει ήδη… περίπατο.
Για του λόγου το αληθές, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης της Δύσης – Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch – έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την Ινδία και εμφανίζονται έτοιμοι να την υποβαθμίσουν. «Οι πιθανότητες για υποβάθμιση από τουλάχιστον ένα οίκο στη διάρκεια του επόμενου έτους είναι τουλάχιστον 50/50», εκτίμησε χαρακτηριστικά στέλεχος της NN Investment Partners στο Reuters.
Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα και την οικονομία της Ινδίας, σε μια στιγμή που θα χρειαστεί σημαντικά κεφάλαια για να σταθεί ξανά στα πόδια της. Με το δημόσιο χρέος να φτάνει στο 90% του ΑΕΠ και χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν κάνει σημαντικά δανειακά ανοίγματα προκειμένου να αντέξουν τις πιέσεις, το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, το ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί φέτος (πιθανώς και το 2022) με ρυθμό της τάξης του 10%, προκειμένου η Ινδία να καταφέρει να εξυπηρετήσει το υπάρχον χρέος και να βρεθεί ξανά σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό είναι κάτι, όμως, που η χώρα δεν έχει καταφέρει ποτέ μετά το 1988 και θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχει τώρα, με δεδομένο και το διεθνές περιβάλλον…
Έρχονται πολιτικές ανατροπές
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι η παραπάνω εικόνα έχει και σοβαρές επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό. Εκεί όπου μέχρι πρόσφατα απόλυτος κυρίαρχος ήταν ο εθνικιστής πρωθυπουργός και ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, με τις «Μεγάλες Ιδέες» του. Μόνο που τώρα, όπως σημειώνουν και οι Financial Times, «η κρίση της Covid-19 έχει περιορίσει την επιρροή του Ναρέντρα Μόντι».
Είναι λογικό: Μπορεί σε περιόδους σχετικής ηρεμίας οι «κορώνες» κατά του Πακιστάν και της Κίνας και η επιθετική πολιτική σε βάρος της πολυπληθούς μουσουλμανικής μειονότητας να έπιαναν τόπο, σήμερα όμως οι πολίτες βλέπουν να απειλούνται οι ζωές τους, ενώ το κράτος είναι αδύναμο και ανίκανο να τους προστατεύσει.
Έτσι, η λαϊκή οργή διογκώνεται και προμηνύει ανατροπές. Πολύ περισσότερο καθώς πριν καν εκδηλωθεί το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας – στο πρώτο η Ινδία να είχε πάει σχετικά καλά – το Νέο Δελχί βρισκόταν περικυκλωμένο επί εβδομάδες από δεκάδες χιλιάδες αγρότες που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα που καταργούν τις εγγυημένες τιμές και κυριολεκτικά τους οδηγούν στον γκρεμό.
Δεν αποκλείεται, βεβαίως, ο Μόντι να επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα μέσω μια νέας εθνικιστικής έξαρσης ή ακόμη και μιας πολεμικής περιπέτειας. Κάτι τέτοιο αποτελεί το πιο εφιαλτικό σενάριο…
Latest News
Έσπασε ρεκόρ η συγκέντρωση κεφαλαίων στις αμερικανικές εκλογές - Το ιλλιγγειώδες ποσό
Ο δωρητής με τη μεγαλύτερη συμβολή σε προεκλογική εκστρατεία ήταν ο Τίμοθι Μέλον, τραπεζίτης, 81 ετών, που προσέφερε 197 εκατ. δολάρια στους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων
Ο τρίτος παίκτης στις αμερικανικές εκλογές - Πώς θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα
Ποιο είναι το μοντέλο πρόβλεψης του Ray Fair και πώς «βλέπει» το αποτέλεσμα της κάλπης στις εκλογές των ΗΠΑ
Η πρώτη εικόνα από τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ - Ποιος προηγείται
Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από την Ιντιάνα και το Κεντάκι
Ποιοι ψηφοφόροι μηνύουν τον Ίλον Μασκ και γιατί
Τι αναφέρει η ομαδική αγωγή
Κερδισμένοι και χαμένοι στην αγορά πολυτελείας της Ιαπωνίας
Η πολυτέλεια έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τους Ιάπωνες
Ισπανία: Αγώνας δρόμου για το συμβόλαιο των νέων υποβρυχίων της Ινδίας
Ισπανία , Γερμανία και Γαλλία διεκδικούν μερίδιο από τα 200 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του ινδικού στρατού
Ο πόλεμος βλάπτει σοβαρά την οικονομία του Ισραήλ
Καμπανάκι από το ΔΝΤ για το αυξανόμενο κόστος και τις επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
Η Blackstone επεκτείνει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη
Ο όμιλος έχει ενεργητικό που φτάνει το 1,1 τρισ. δολάρια
Οδηγίες προς ναυτιλομένους στη Wall Street - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν ανάλογα με τον νικητή
Καθώς οι Αμερικανοί ψηφίζουν δύο υποψηφίους με δραματικά διαφορετικές πολιτικές ατζέντες, οι traders από τη Σιγκαπούρη έως τη Νέα Υόρκη έχουν νέες ευκαιρίες για να κερδίσουν τεράστια κέρδη - ή να έχουν οδυνηρές απώλειες
Μετά την απεργία, ο CEO της Boeing καλείται να γεφυρώσει βαθιά ρήγματα στην εταιρεία
Αίσια έκβαση είχε για 33.000 εργάτες της Boeing η μεγάλη απεργία τους που κράτησε 7 εβδομάδα - Η επόμενη μέρα στον κολοσσό της αεροναυπηγικής