
Ανάλυση της θρησκευτικής δημογραφίας και παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων που σχετίζονται με τις θρησκευτικές ελευθερίες είναι ορισμένες από τις αναφορές που συμπεριλαμβάνονται σχετικά με την Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2020. Το κεφάλαιο που αφορά τη χώρα μας περιλαμβάνει 17 σελίδες.
Στην έκθεση επαναλαμβάνεται ότι η ανεξιθρησκία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στην Ελλάδα με «επικρατούσα θρησκεία» την Ορθοδοξία και περιγράφονται ζητήματα ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης των επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Η ετήσια έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες απευθύνεται προς το Κογκρέσο και περιγράφει την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, περιέχοντας ξεχωριστό κεφάλαιο για κάθε χώρα. Η έκθεση αναφέρεται σε κυβερνητικές πολιτικές που παραβιάζουν θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές ομάδων, θρησκευτικών δογμάτων και ατόμων, καθώς και στις πολιτικές των ΗΠΑ για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποβάλλει τις εκθέσεις σύμφωνα με τον Νόμο περί της Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας του 1998.
Η Ελλάδα
Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρεται στην απόφαση Δικαστηρίου με την οποία 18 στελέχη της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, παρουσιάζονται ορισμένες καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για διάφορα θρησκευτικά ζητήματα που παραβιάζουν την θρησκευτική ελευθερία των προσφευγόντων και στη συνέχεια θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση χώρων λατρείας για Μουσουλμάνους, Μάρτυρες του Ιεχωβά και Κόπτες Χριστιανούς, ενώ γίνεται αναφορά και στα εγκαίνια του πρώτου τεμένους στην Αθήνα.
Στην έκθεση παρουσιάζεται και η θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα. Μάλιστα επισημαίνεται η συμμετοχή, για πρώτη φορά, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις μνήμης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς για την 75η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων του. Ένα άλλο θετικό σημείο σχετίζεται με τη βοήθεια που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την ανάκτηση των αρχείων που είχαν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις προσπάθειες ολοκλήρωσης της κατασκευής του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχουν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέουν τους Εβραίους με θεωρίες συνομωσίας, καθώς και σε αντισημιτικές επιγραφές που έχουν εντοπιστεί σε συναγωγές και εβραϊκά κοιμητήρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η έκθεση αναφέρεται και στους βανδαλισμούς, οι οποίοι έχουν σημειωθεί σε χριστιανικούς, εβραϊκούς και μουσουλμανικούς χώρους λατρείας.
Τέλος, η έκθεση αναφέρεται στις δραστηριότητες των Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελλάδα για την ενίσχυση της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι μουσουλμάνοι μετανάστες. Όπως σημειώνεται, υπάρχει ανάγκη ίδρυσης χώρων λατρείας για αυτές τις θρησκευτικές ομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ


Latest News

Το... χαρέμι του Μασκ και οι «λεγεώνες» παιδιών – Το συγκρότημα στο Όστιν
Ποιες τακτικές χρησιμοποιεί ο Μασκ για να διαχειριστεί τη «λεγεώνα» των μωρών του - και τις μητέρες τους. Έχει ήδη αποκτήσει 14 παιδιά, αλλά μπορεί να έχει πολλά περισσότερα

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας