Στο νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης που θεωρητικά «έχει ήδη έρθει» αναφέρθηκε ο Υφυπουργός για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Τάσο Ζάχο στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Τσακίρης έκανε γνωστό ότι το νέο ΕΣΠΑ θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο, εκφράζοντας την εκτίμηση του ότι στις αρχές του Ιουλίου θα έχουν υπογραφεί για να ξεκινήσουν, ακολούθως, το ερχόμενο φθινόπωρο, οι σχετικές προσκλήσεις και χρηματοδοτήσεις. «Θέλουμε να είναι πιο απλουστευμένο», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας: «Σκεφτόμαστε μεγάλες, εμβληματικές προσκλήσεις. Ό,τι είναι πιο ώριμο θα χρηματοδοτείται, δεν θα περιμένουμε όταν ωριμάσει κάτι».

Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται μια «γέφυρα» μεταξύ παλαιού και νέου ΕΣΠΑ τους επόμενους μήνες. Υπάρχει μια καλή ροή σχετικά με τους πόρους, με μικρά χρηματοδοτικά κενά, πρόσθεσε, ωστόσο υπογράμμισε «έχουμε μείνει πίσω σαν χώρα όσον αφορά στην πολιτική με το ΕΣΠΑ. Για αρκετές προγραμματικές περιόδους χάναμε το βήμα μας. Για παράδειγμα, τα δίκτυα φυσικά αερίου εκτός πόλεων δεν χρηματοδοτούνται πλέον, αφού το αέριο για την ΕΕ θεωρείται πλέον ορυκτό καύσιμο».

Αναφορικά με τη συνδυαστική χρηματοδότηση, ανέφερε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές και το ΕΣΠΑ έχει μεγαλύτερο περιθώριο. Οπότε, όλα τα έργα μπορούν συνδυαστικά να χρηματοδοτηθούν όπως πρέπει».

«Το έλλειμα ρευστότητας στην Ελλάδα ήταν τρομακτικό όλους αυτούς τους μήνες του lockdown και της πανδημίας. Χωρίς το ΕΣΠΑ θα είχαμε πρόβλημα, ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια του. Χρηματοδότησε μέχρι και δράσεις Υγείας» ανέφερε.

«Πλέον βρισκόμαστε στην μετά – covid εποχή και κοιτάμε την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Το πρόγραμμα για την Εστίαση αφορά την επανεκκίνηση του κλάδου. Το ίδιο ισχύει και για τον ξενοδοχειακό κλάδο», σημείωσε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για τις startups, μίλησε για ένα «θαύμα» στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με την παρουσία τους. «Μικρές εταιρείες προσελκύουν πολύ μεγάλα ποσά από το εξωτερικό. Θα μας φέρουν γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη», προέβλεψε.

Θετικά αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα ένα hub προσέλκυσης επιχειρήσεων που προάγουν την έρευνα και την Τεχνολογία. «Να επενδύσουμε περισσότερο στη γνώση για να προσλάβουμε ικανούς εργαζόμενους», πρότεινε ο κ. Τσακίρης.

«Είμαι αισιόδοξος για την Ανάπτυξη και υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης και σημαντικά μηνύματα για ξένες επενδύσεις και βιώσιμη Ανάπτυξη», είπε ανακεφαλαιώνοντας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας