Ένα ηχηρό μήνυμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έστειλαν ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ιδρυτής του Faith Foundation Τόνι Μπλέρ και ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.

«Μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας μπορούμε να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο κ. Μπλερ, ενώ ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι την «πανδημία μπορούμε να τη νικήσουμε με ένα εμβόλιο. Την καταστροφή από την κλιματική αλλαγή όχι. Χρειάζεται παγκόσμια συναίνεση».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τους πολιτικούς ηγέτες που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης τους αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής και προχώρησαν στην εφαρμογή πολιτικών. Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο πρώτος όμιλος που πριν από πολλά χρόνια επέκτεινε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου στην καθαρή ενέργεια, στις ΑΠΕ.

Και οι δύο συναντήθηκαν στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο πλαίσιο συζήτησης που συντόνισε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του MEGA Ράνια Τζίμα.

Οι κ. Μπλερ και Περιστέρης σημείωσαν ότι η πανδημία Covid – 19 και ο τρόπος αντιμετώπισης της αφήνει πολλά διδάγματα για έναν επίσης μεγάλο κίνδυνο αυτόν της κλιματικής αλλαγής: «Αν δούμε το θέμα της πανδημίας οι κυβερνήσεις που τα πήγαν καλύτερα ήταν αυτές που οργανώθηκαν αποτελεσματικά. Η επιστήμη συνεργάστηκε και έφερε πολύ γρήγορα την ανάπτυξη των εμβολίων. Τα logistics επίσης οργανώθηκαν ταχύτατα για τη μεταφορά τους», είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για να κάνει τη σύνδεση με τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή: «Στην περίπτωση του κλίματος είναι η επιτάχυνσης των επιστημονικών και τεχνολογικών λύσεων. Το ερώτημα είναι πως θα βάλουμε το πλαίσιο και τα κίνητρα».

Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θεωρεί σοβαρότερο τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με την πανδημία Covid – 19: «Χωρίς να υποτιμούμε τι έφερε η πανδημία, πόσους θανάτους και πόσο πόνο προκάλεσε, ξέρουμε ότι αυτή είναι προσωρινή. Για δύο με τρία χρόνια. Αντίθετα η κλιματική καταστροφή, αν δεν την προλάβουμε, θα είναι μόνιμη. Την πανδημία μπορείς να την περιορίσεις κλείνοντας τα σύνορα. Την κλιματική καταστροφή δεν μπορείς να την περιορίσεις».

Ο κ. Μπλερ μίλησε για την ανάγκη ώστε η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να διευρυνθεί και στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως επίσης και τη σημασία να υπάρξουν παρεμβάσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς: «Ακόμη και να συστήναμε στο δυτικό κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή δεν θα αρκούσε. Στην υποσαχάρια Αφρική ο πληθυσμός θέλει να φτάσει στα βιοτικά επίπεδα του δυτικού κόσμου. Έτσι ανοίγει ένα μεγάλο ζήτημα στο πως να κινητοποιήσουμε κονδύλια για τις χώρες αυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για το κλίμα. Πρέπει να δούμε πολλούς τομείς όπως τα ορυκτά καύσιμα και τις αεροπορικές μεταφορές».

Ο κ. Περιστέρης συμφώνησε με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας: «Το 57% του πληθυσμού της υποσαχάριας Αφρικής δεν έχει καμία πρόσβαση στην ενέργεια. Οι ΑΠΕ είναι πλέον ανταγωνιστικές και έχουν το πλεονέκτημα της αποκεντρωμένης παραγωγής. Μπορούμε να δώσουμε φθηνή και καθαρή ενέργεια σε αυτόν τον πληθυσμό».

Ο κ. Μπλερ συμπλήρωσε πως «η ενέργεια, και συγκεκριμένα η καθαρή ενέργεια, μπορούν να φέρουν πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια. Στις χώρες της Αφρική εξτρεμιστικές ομάδες επιτίθενται σε φτωχούς πληθυσμούς. Κι έτσι έχουμε συχνά την πρόκληση πολιτικών αναταραχών. Αν υπάρξει η παροχή ενέργειας θα έλθει και η πολιτική σταθερότητα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρόσθεσε πως «ο δυτικός κόσμος δεν θα καταλάβει πολλά από τις αλλαγές στην ενέργεια. Ο φτωχός πληθυσμός όμως θα βιώσει δημοκρατία, κοινωνικό σεβασμό και δικαιοσύνη. Άρα θα έχουμε πολιτική σταθερότητα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου