![Μπλερ – Περιστέρης: «Παγκόσμια συνεργασία και συναίνεση για το κλίμα, τώρα!»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/blair-1-scaled.jpg)
Ένα ηχηρό μήνυμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έστειλαν ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ιδρυτής του Faith Foundation Τόνι Μπλέρ και ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.
«Μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας μπορούμε να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο κ. Μπλερ, ενώ ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι την «πανδημία μπορούμε να τη νικήσουμε με ένα εμβόλιο. Την καταστροφή από την κλιματική αλλαγή όχι. Χρειάζεται παγκόσμια συναίνεση».
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τους πολιτικούς ηγέτες που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης τους αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής και προχώρησαν στην εφαρμογή πολιτικών. Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο πρώτος όμιλος που πριν από πολλά χρόνια επέκτεινε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου στην καθαρή ενέργεια, στις ΑΠΕ.
Και οι δύο συναντήθηκαν στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο πλαίσιο συζήτησης που συντόνισε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του MEGA Ράνια Τζίμα.
Οι κ. Μπλερ και Περιστέρης σημείωσαν ότι η πανδημία Covid – 19 και ο τρόπος αντιμετώπισης της αφήνει πολλά διδάγματα για έναν επίσης μεγάλο κίνδυνο αυτόν της κλιματικής αλλαγής: «Αν δούμε το θέμα της πανδημίας οι κυβερνήσεις που τα πήγαν καλύτερα ήταν αυτές που οργανώθηκαν αποτελεσματικά. Η επιστήμη συνεργάστηκε και έφερε πολύ γρήγορα την ανάπτυξη των εμβολίων. Τα logistics επίσης οργανώθηκαν ταχύτατα για τη μεταφορά τους», είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για να κάνει τη σύνδεση με τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή: «Στην περίπτωση του κλίματος είναι η επιτάχυνσης των επιστημονικών και τεχνολογικών λύσεων. Το ερώτημα είναι πως θα βάλουμε το πλαίσιο και τα κίνητρα».
Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θεωρεί σοβαρότερο τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με την πανδημία Covid – 19: «Χωρίς να υποτιμούμε τι έφερε η πανδημία, πόσους θανάτους και πόσο πόνο προκάλεσε, ξέρουμε ότι αυτή είναι προσωρινή. Για δύο με τρία χρόνια. Αντίθετα η κλιματική καταστροφή, αν δεν την προλάβουμε, θα είναι μόνιμη. Την πανδημία μπορείς να την περιορίσεις κλείνοντας τα σύνορα. Την κλιματική καταστροφή δεν μπορείς να την περιορίσεις».
Ο κ. Μπλερ μίλησε για την ανάγκη ώστε η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να διευρυνθεί και στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως επίσης και τη σημασία να υπάρξουν παρεμβάσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς: «Ακόμη και να συστήναμε στο δυτικό κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή δεν θα αρκούσε. Στην υποσαχάρια Αφρική ο πληθυσμός θέλει να φτάσει στα βιοτικά επίπεδα του δυτικού κόσμου. Έτσι ανοίγει ένα μεγάλο ζήτημα στο πως να κινητοποιήσουμε κονδύλια για τις χώρες αυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για το κλίμα. Πρέπει να δούμε πολλούς τομείς όπως τα ορυκτά καύσιμα και τις αεροπορικές μεταφορές».
Ο κ. Περιστέρης συμφώνησε με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας: «Το 57% του πληθυσμού της υποσαχάριας Αφρικής δεν έχει καμία πρόσβαση στην ενέργεια. Οι ΑΠΕ είναι πλέον ανταγωνιστικές και έχουν το πλεονέκτημα της αποκεντρωμένης παραγωγής. Μπορούμε να δώσουμε φθηνή και καθαρή ενέργεια σε αυτόν τον πληθυσμό».
Ο κ. Μπλερ συμπλήρωσε πως «η ενέργεια, και συγκεκριμένα η καθαρή ενέργεια, μπορούν να φέρουν πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια. Στις χώρες της Αφρική εξτρεμιστικές ομάδες επιτίθενται σε φτωχούς πληθυσμούς. Κι έτσι έχουμε συχνά την πρόκληση πολιτικών αναταραχών. Αν υπάρξει η παροχή ενέργειας θα έλθει και η πολιτική σταθερότητα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρόσθεσε πως «ο δυτικός κόσμος δεν θα καταλάβει πολλά από τις αλλαγές στην ενέργεια. Ο φτωχός πληθυσμός όμως θα βιώσει δημοκρατία, κοινωνικό σεβασμό και δικαιοσύνη. Άρα θα έχουμε πολιτική σταθερότητα
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης