Δυναμικά ξεκίνησε το 2021 η Titan Cement International SA χάρη στην ανθεκτικότητα της ζήτησης και την αύξηση των τιμών στις κυριότερες αγορές που δραστηριοποιείται, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.
Για το σύνολο της χρονιάς, οι εκτιμήσεις παραμένουν θετικές, χάρη στις ευνοϊκές τάσεις στις αγορές που έχει παρουσία ο όμιλος.
Στα 371 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών
Συγκεκριμένα, ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ ανήλθε σε 371 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020 λόγω της εξασθένησης του αμερικανικού δολαρίου και των νομισμάτων που συνδέονται με αυτό, ενώ κατά τα άλλα οι τάσεις των αγορών παρέμειναν αυξητικές. Σε τοπικά νομίσματα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,2%.
Η σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, η λειτουργική ευελιξία του Ομίλου και η αναβολή των εργασιών συντήρησης στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) τα οποία διαμορφώθηκαν στα 56,1 εκατ. ευρώ έναντι 40,6 εκατ. ευρώ το 2020.
Σε συγκρίσιμη βάση, τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) του πρώτου τριμήνου 2021 θα ήταν χαμηλότερα κατά 10 εκατ. δολάρια, τα οποία αφορούν το εκτιμώμενο κόστος συντήρησης που θα πραγματοποιηθεί φέτος το δεύτερο τρίμηνο.
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν σε 15,3 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 31 εκατ., έναντι ζημίας 15,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, η οποία συμπεριελάμβανε 9 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση συμβάσεων hedging επιτοκίου σε δολάρια.
Η χρονιά ξεκίνησε θετικά με τη ζήτηση στις ΗΠΑ να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, ιδίως τον μήνα Μάρτιο, τις τάσεις στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να διατηρούνται ισχυρές, τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά να παραμένουν θετικές και την αγορά της Ανατολικής Μεσογείου να σημειώνει σχετική βελτίωση. Οι τάσεις των πωλήσεων ήταν θετικές σε όλα τα προϊόντα.
Οι πωλήσεις τσιμέντου και κλίνκερ του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 3% χάρη στην υψηλότερη ζήτηση στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 3% και 1% αντίστοιχα.
Καλά ξεκίνησε η χρονιά στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ η χρονιά ξεκίνησε καλά, ιδιαίτερα στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες. Οι θετικές τάσεις των τιμών επιβεβαίωσαν τη συσσωρευμένη δυναμική της ζήτησης και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης που αντανακλά την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.
Η ζήτηση παρέμεινε σταθερή συνολικά στη Φλόριντα, ενώ οι τάσεις διαφοροποιήθηκαν στις επιμέρους περιοχές. Ακόμη και στη Νέα Υόρκη –η οποία δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιβράδυνση που προκάλεσε η πανδημία– σημειώθηκε μια ήπια ανάκαμψη.
Η συνεχιζόμενη αυξημένη ζήτηση για αγορά κατοικίας και εμπορικά ακίνητα υποστηρίζεται από τα χαμηλά επιτόκια, το μειωμένο αριθμό των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών και το γενικότερο θετικό κλίμα για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,8% σε δολάρια ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά σε ευρώ σημείωσε μείωση κατά 4,9%, σε 226 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν στα 37,7 εκατ. ευρώ, καθώς ενισχύθηκαν κατά περίπου 10 εκατ. δολάρια λόγω της αναβολής των εργασιών συντήρησης στο εργοστάσιο Pennsuco, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν φέτος το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Αύξηση πωλήσεων στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το 2020 συνεχίστηκαν. Η ζήτηση παρέμεινε ανοδική και οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Η εγχώρια αγορά ενισχύεται από περιφερειακά κατασκευαστικά έργα και από ιδιωτικές επενδύσεις. Οι εξαγωγές προς τους ευρωπαϊκούς σταθμούς εισαγωγής του Ομίλου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αποδεικνύοντας την ευρύτερη ανάκαμψη της δραστηριότητας στην Ευρώπη.
Ωστόσο, οι εξαγωγές που τιμολογούνται σε δολάρια επλήγησαν από την εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου και τα έσοδα τους διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του προηγούμενου έτους.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους διατηρήθηκε σταθερός στα 57,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 0,9%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε€6,8εκ. έναντι 1,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της καλύτερης σύνθεσης των πωλήσεων (sales mix).
Περιορίστηκε η κερδοφορία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Ο τομέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διατήρησε τις καλές επιδόσεις με ισχυρά επίπεδα τιμών και πωλήσεων, συνέπεια του κλίματος εμπιστοσύνης για επενδύσεις σε κατασκευές στην περιοχή. Η κερδοφορία, ωστόσο, περιορίστηκε κατά το 1ο τρίμηνο εξαιτίας των υψηλότερων δαπανών συντήρησης και των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας. Ο κύκλος εργασιών για τον γεωγραφικό τομέα συνολικά αυξήθηκε κατά 2,2% στα 49 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά 0,7 εκατ. ευρώ στα 11,3 εκατ. ευρώ έναντι του πρώτου τριμήνου το 2020.
Ανατολική Μεσόγειος
Οι πωλήσεις στην αγορά της Αιγύπτου το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ξεκινώντας με χαμηλότερες πωλήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ωστόσο τον Μάρτιο παρατηρήθηκε βελτίωση στις πωλήσεις και στις τιμές, η οποία συνεχίστηκε και τον Απρίλιο.
Η Τουρκία κατέγραψε και πάλι αύξηση των εγχώριων πωλήσεων και των τιμών, με σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιμέρους περιοχών της χώρας. Οι παράγοντες που ώθησαν την κατανάλωση ήταν οι ιδιωτικές κατασκευές κατοικιών και τα μικρής κλίμακας έργα σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα. Καθώς η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 32% σε σχέση με το ευρώ μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2020 και του πρώτου τριμήνου του 2021, οι βελτιωμένες επιδόσεις των δραστηριοτήτων μας στην Τουρκία είχαν μικρή επίδραση στην κερδοφορία του Ομίλου.
Ο κύκλος εργασιών στον γεωγραφικό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου διαμορφώθηκε στα 37,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 9,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Με βάση τα τοπικά νομίσματα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,9%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 0,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημία ύψους 0,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020
Βραζιλία
Η αγορά στη βορειοανατολική Βραζιλία αυξήθηκε κατά 18% στη διάρκεια του τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την τάση που παρατηρήθηκε το 2020. Οι πωλήσεις της κοινοπραξίας Αpodi αυξήθηκαν χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση του κλάδου κατοικιών και του κλάδου των εμπορικών ακινήτων.
Το πρώτο τρίμηνο η Apodi κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών φτάνοντας στα 18,3 εκατ. ευρώ (έναντι 16,3 εκατ. ευρώ το 2020) και αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) στα 4,9 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ το 2020, παρά την εξασθένιση του τοπικού νομίσματος.
Πως κινήθηκαν δανεισμός και επενδυτικές δαπάνες
Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στα τέλη Μαρτίου 2021 διαμορφώθηκε στα 759 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 74 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2020, αλλά μείωση 119 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου 2020.
Η προπληρωμή του υπολοίπου της οφειλής προς την IFC για την εξαγορά της μειοψηφικής συμμετοχής της στην Αίγυπτο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ύψους 40,8 εκατ. ευρώ αύξησε τα επίπεδα δανεισμού.
Οι επενδυτικές δαπάνες, ανήλθαν σε 22 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 έναντι 21 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Στις 23 Μαρτίου 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή στους εγγεγραμμένους ως μετόχους της Εταιρείας στις 29 Απριλίου 2021 (ημέρα καταγραφής –recorddate). Η καταβολή ορίσθηκε για τις 2 Ιουλίου 2021.
Στις 22 Απριλίου 2021 η TITAN Cement International S.A. προέβη στην αγορά 4.122.393 ιδίων μετοχών από την Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.
Αυτή η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η TITAN Cement International S.A. προτίθεται να προβεί σε ακύρωση 4.122.393 ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5% των μετοχών της TITAN Cement International S.A. Η διαδικασία ακύρωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου 2021, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη βελγική νομοθεσία.
Επιδόσεις ESG
O Όμιλος ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2020 και ανακοίνωσε τους στόχους ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) για το 2025 και μετά, που υπογραμμίζουν τη διαρκή δέσμευση του Ομίλου στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία αξίας για όλους. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο ανανεωμένος και πιο φιλόδοξος στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά -35% για το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μειώνοντας τις εκπομπές σε 500 kg / τόνο τσιμεντοειδούς προϊόντος (Scope 1, net).
Ο στόχος ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση του Ομίλου στην Συμφωνία των Παρισίων COP21 και τον φιλόδοξο κλιματικό στόχο της Παγκόσμιας Ένωσης Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA) για σκυρόδεμα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Επιπλέον, κατά το πρώτο τρίμηνο ο Όμιλος ξεκίνησε την παρακολούθηση των εκπομπών CO2της εφοδιαστικής αλυσίδας (Scope 3) σε όλα τα εργοστάσια τσιμέντου.
Ανάμεσα στα κύρια επιτεύγματα του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2021 σχετικά με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, η Separations Technology, θυγατρική του Ομίλου με έδρα τις ΗΠΑ, έθεσε σε λειτουργία την πρώτη βιομηχανική μονάδα στον κόσμο για ανάκτηση, ξήρανση και ηλεκτροστατικό διαχωρισμό ιπτάμενης τέφρας από χώρους παλαιών αποθέσεων. Μέσα από αυτή την καινοτόμο διαδικασία, ένα απόβλητο μετατρέπεται σε υψηλής ποιότητας «πράσινα» προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο τσιμέντο, στο σκυρόδεμα και στην παραγωγή ενέργειας. Τα οφέλη που προκύπτουν περιλαμβάνουν το συνολικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα καθώς και μια λύση για την αποκατάσταση περιοχών με αποθέσεις ιπτάμενης τέφρας.
Προοπτικές
Οι τάσεις στις αγορές στις αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος καθώς και οι εξελίξεις του πρώτου τριμήνου, επιβεβαιώνουν τα ευνοϊκά θεμελιώδη, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του κατά τη διάρκεια του 2021 αλλά και μεσοπρόθεσμα, αναφέρει η ανακοίνωση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του 2021 θα επηρεασθούν αρνητικά από την αύξηση του κόστους ενέργειας, μεταφορών και πρώτων υλών.
Το πλήθος των προς εκτέλεση έργων της TITAN America και η ανάπτυξη της οικονομίας στην Αμερική δείχνουν ότι η δραστηριότητα και η κερδοφορία θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.
«Οι υπόλοιπες αγορές μας καταγράφουν επίσης θετικές τάσεις και βελτιωμένες προοπτικές. Καθώς οι υγειονομικές συνθήκες βελτιώνονται σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται με ταχύτερους ρυθμούς, οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου και το κλίμα εμπιστοσύνης αποκαθίσταται, διατηρούμε τις θετικές εκτιμήσεις που διατυπώσαμε στα αποτελέσματα έτους 2020», καταλήγει η ανακοίνωση της τσιμεντοβιομηχανίας.
Latest News
«Έπεσε» 7,9% ο τζίρος στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2024, παρουσίασε αύξηση 5,6%
Ήπια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο - Στα 4,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα ισοζυγίου
Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ, σημειώθηκε άνοδος εισαγωγών 9,6%, έναντι σταθερότητας πέρυσι
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος
Πτώση 10,6% στον εισαγόμενο πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο [πίνακες]
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη Αυγούστου 2024, παρουσίασε μείωση 2,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Κεραμέως στην ΕΕΝΕ: Μέλημά μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Το ανθρώπινο δυναμικό έχει 55% βασικές ψηφιακές δυνατότητες και στόχος είναι να πάμε το 2030 στο 80%, λέει η υπουργός Εργασίας
Στόχος να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις σε 630 ημέρες το 2027 - Τι είπε ο Φλωρίδης στην ΕΕΝΕ
Ετοιμάζουμε τον πιο σύγχρονο κώδικα στον κόσμο για εξωδικαστική επίλυση διαφορών, υποσχέθηκε ο Φλωρίδης στη Διάσκεψη της ΕΕΝΕ
Εξετάζουμε τις προτάσεις μείωσης φόρων αλλά... - Τι είπε ο Χατζηδάκης στην ΕΕΝΕ
Στην Ελλάδα «καλλιεργείται ένας μύθος ότι έχει επέλθει πλήρης αποβιομηχάνιση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΕΝΕ
Πόσο ενισχύει την ελληνική οικονομία η μεταποίηση - Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ για τη βιομηχανία [πίνακες]
Η έκθεση του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία παρουσιάστηκε στην 8η Οικονομική Διάσκεψη που πραγματοποιείται από την Ε.ΕΝ.Ε
Από τον Φιξ στις μικροζυθοποιίες: Οι «εμφύλιοι» και οι στρατηγικές που σημάδεψαν την αγορά μπίρας
Πλούσια σε ανταγωνισμούς και πάθη η ιστορία της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα – Τα γεγονότα σταθμοί στην 150 πορεία της
Άνοδος 2,5% στη βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο - Ποιοι κλάδοι πήγαν καλύτερα [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 6,2%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ