Οι επαγγελματίες διαχειριστές στο τέλος μιας σκληρής εβδομάδας με πιέσεις από αίτια σχετικά με το διεθνές κλίμα κυρίως για τις μετοχικές αξίες, αναγνωρίζουν την επιδείνωση της στατιστικής εικόνας της αγοράς. Σε περίοδο δε που οι πηγές του επενδυτικού κινδύνου δεν ελέγχονται από τους εγχώριους παράγοντες, γιατί δεν προκαλούνται από τις εξελίξεις στο εσωτερικό, η στατιστική ανάλυση είναι η μόνη που τους δίνει την αίσθηση πως μπορούν να προβλέψουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Για αυτό και αυτήν εμπιστεύονται για τις κινήσεις τους.

Το ανώτερο επίπεδο για τον μέσο όρο μοιάζει να είναι, με τα ως τώρα κλεισίματά του, οι 919 μονάδες. Ορίστηκαν από τα ανώτερα ημέρας στις 26 και 27 Απριλίου. Από τις 7 Μαΐου όμως και έπειτα ο ΓΔ έχασε την ανοδική του ορμή και την επαφή με τιμές άνω των 910 μονάδων. Στα τελευταία δε τρία κλεισίματα η αγορά απώλεσε την επαφή και με τις 900 μονάδες, με αποτέλεσμα τεχνικά να χρειάζεται καλύτερα επίπεδα για να υπάρξει επιστροφή στο ανοδικό momentum. Η εκτίμησή μας ωστόσο είναι ότι η ανοδική ορμή που σχηματίστηκε από τις 23 Φεβρουαρίου και μετά ότι δεν μηδενίστηκε ως τώρα. Αφού το κατώτερο μέρας χθες ήταν οι 880 μονάδες ενώ το προηγούμενο χαμηλό της διόρθωσης, από το τοπικό υψηλό των 907 μονάδων, ήταν οι 869,5 από όπου ξεκίνησε και το τελευταίο ανοδικό κύμα που οδήγησε στις 919. Απλά ίσως χρειαστούν μερικές συνεδριάσεις με σκαμπανεβάσματα ως την επιστροφή του ανοδικού momentum αρκεί να μην ξεπεραστούν πτωτικά οι 870 μονάδες.

Οι εγχώριοι παράγοντες αναγνωρίζουν τη δύναμη των εξελίξεων στα διεθνή χρηματιστήρια και γι’ αυτό κρατούν μικρό καλάθι τονίζοντας ότι οι ξένοι θεσμικοί κυριαρχούν στις συναλλαγές στην Αθήνα και αυτοί επηρεάζονται πιο άμεσα από τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ ανέφερε: “Η ρευστότητα ακόμα είναι μεγάλη και μία πλαγιοπτωτική αργή κίνηση, μπορεί να απορροφήσει τους πωλητές πιο ομαλά, μέχρι να πάρουμε και πάλι ένα αγοραστικό σήμα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για όση περίοδο, τεχνικά, είμαστε εκτός”.

Η Beta Sec. εκτιμά: “Οι Ευρωπαϊκές Αγορές είναι σε περιβάλλον μεταβλητότητας και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία του Χ.Α. Ωστόσο, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν μέρος της πίεσης”.

Η Merit Sec. σημείωσε: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 885 μονάδες, αλλά η συνέχεια της τάσης θα εξαρτηθεί από την πορεία των Διεθνών Αγορών. Σημεία στήριξης οι 885 και 860 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες”.

Η Leon Depolas Sec. αναφέρει: “Οι μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, υποχώρησαν σημαντικά, λόγω των τελευταίων στοιχείων του πληθωρισμού, με τον Core CPI (ex Food and Energy) να καταγράφει την υψηλότερη μηνιαία μεταβολή (0,9%) από το 1982. Αυτό οδήγησε υψηλότερα και τις ομολογιακές αποδόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, βραχυπρόθεσμα, συστήνουμε προσοχή, παρόλο που οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές. Δεν αποκλείουμε υποχώρηση της τάξεως του 5% από τα τρέχοντα επίπεδα”.

Τα γεγονότα που ακολουθούν την ερχόμενη περίοδο υπενθύμισε η Merit Sec. στο χθεσινό της σχόλιο:

JUMBO: η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 02 Ιουνίου 2021. Οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν μεταξύ άλλων θεμάτων και την μη διανομή μερίσματος για την χρήση 2020.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα A’ τριμήνου 2021 την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 στις 17:30. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 18:00, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

 LAMDA DEVELOPMENT: ο Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε ότι η οριστική μεταβίβαση των μετοχών του Ελληνικού, θα υπογραφεί σε λιγότερο από 7 εβδομάδες. Προς το παρόν, η συμφωνία βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου εφόσον εγκριθεί, θα οδηγήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών για τη χορήγηση της άδειας καζίνο, ενώ μένουν να υλοποιηθούν και οι συμβάσεις ανάμεσα στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Mohegan και τη Lamda Develοpment.

 FOURLIS: το Διοικητικό Συμβούλιο της 100% θυγατρικής Housemarket AE, ενέκρινε το σχέδιο διάσπασης δι’ απόσχισης του κλάδου ακινήτων και εισφορά αυτού στη συνιστώμενη Trade Estates ΑΕΕΑΠ. To σχέδιο διάσπασης περιλαμβάνει τα ακίνητα της Housemarket σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Οινόφυτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών