Το ότι χρεοκόπησε η Ελλάδα μόλις το 2010 και όχι νωρίτερα αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ήταν καθαρά τυχαίο. Το ότι η ΔΕΗ η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2019, όμως, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Το μονοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια την έσωζε από τις διαχρονικές σπατάλες και τις καταστροφικές αποφάσεις που τη χαρακτήριζαν στη μακραίωνη ιστορία της.
Μια χαρακτηριστική μεν, αλλά απίστευτη ιστορία ελληνικής κρατικής – πλήρως αποτυχημένης – επιχειρηματικότητας που σχετίζεται με τη ΔΕΗ ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με την απόφαση του υπουργείου Ενέργειας να ολοκληρωθεί επιτέλους μετά από 20 χρόνια το φράγμα Μεσοχώρας. Δύο δεκαετίες τώρα, πάνω στη Νότια Πίνδο, στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, βρίσκονται ως «φαντάσματα» τα τσιμεντένια τείχη ενός φράγματος και ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου.
Μια απόφαση που εντάσσονταν σε άλλες εποχές, στο πλαίσιο του κακοσχεδιασμένου «φαραωνικού» έργου της εκτροπής του Αχελώου, άφησε ερείπια πίσω της για δεκαετίες και δεκάδες εκατομμύρια μιας ελληνικής κρατικής εταιρείας, της ΔΕΗ. Χρήματα δηλαδή του έλληνα φορολογούμενου.
Μια τεράστια επένδυση που έχει κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές και που έχει τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτήσει μία πόλη σαν το Περιστέρι. Που ακόμα και τώρα φορτώνει με απώλειες ύψους 25-30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως τη ΔΕΗ.
Μπορεί η αρχική απόφαση να ήταν λάθος. Το έργο όμως ολοκληρώθηκε. Η χρησιμότητά του αδιαπραγμάτευτη για να μένει «παγωμένη» στο όνομα της προστασίας της πέστροφας ή ενός οικισμού με μονοψήφιο αριθμό κατοίκων. Δύο δεκαετίες τώρα τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμεύουν μόνο ως τόπος καταστροφών των απανταχού μπαχαλάκηδων, των παραποτάμιων πάρτι, των γκράφιτι στους τοίχους και των σπασμένων τζαμιών. Κάθε νοήμων νους εκνευρίζεται όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις.
Το ίδιο έπαθε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν βρέθηκε στην περιοχή τον Ιανουάριο. Εξοργίστηκε όπως οργίζεται ο μέσος πολίτης για την αδράνεια του κράτους καθημερινά στις διάφορες εκφάνσεις του. Μετά από αυτή την επίσκεψη αποφασίστηκε η «νεκρανάσταση» του έργου. Αγνωστο πού θα βγει και αυτή η προσπάθεια.
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς