
Στον αέρα… φαίνεται να βρίσκονται οι δύο μηχανισμοί αποζημίωσης που ετοίμαζε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στρατηγική εφεδρεία (Strategic Reserve) των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και για τη διαθεσιμότητα ισχύος (CRM) των ιδιωτικών σταθμών φυσικού αερίου. Μηχανισμοί, οι οποίοι για να λειτουργήσουν απαιτείται η έγκριση της Ευρ. Επιτροπής στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Κώστα Σκρέκα και την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρετε Βεστάγκερ, η τελευταία αποσαφήνισε το τοπίο αναφορικά με τους δύο μηχανισμούς.
Να σημειωθεί ότι στον πρώτο της στρατηγικής εφεδρείας η ΔΕΗ πόνταρε πολλά προκειμένου να αποζημιωθεί για τη διατήρηση σε καθεστώς επιφυλακής των δαπανηρών λιγνιτικών της εργοστασίων. Και στην ενεργοποίηση του δεύτερου μηχανισμού τρεις ενεργειακοί όμιλοι (Ήρων, Elpedison και Damco Energy) εξαρτούσαν τη λήψη επενδυτικών τους αποφάσεων ύψους 1,3 δις. για την εκκίνηση της κατασκευής ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου, ενώ ένας (Mytilineos) δαπανά ήδη 300 εκ. ευρώ για έναν σύγχρονο σταθμό που παραμένει άγνωστο αν και πότε θα αποσβέσει το κόστος του.
Όπως αναφέρουν πηγές, η κ. Βεστάγκερ ξεκαθάρισε ότι και οι δύο μηχανισμοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην αγορά. Ο ένας πρέπει να διαδεχτεί τον άλλον. Η αντιπρόεδρος, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, αναγνώρισε την αναγκαιότητα του μηχανισμού αποζημίωσης για τη στρατηγική εφεδρεία, ωστόσο, όπως είπε ούτε λίγο ούτε πολύ η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά δεν πληροί τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν. Άρα, κατά τις ίδιες πηγές, χρειάζεται γράψιμο ξανά… Κάποιοι εκτιμούν ότι η δημιουργία αυτού του μηχανισμού θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 έως 5 μήνες. Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημείωσε ότι η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής ώστε να λειτουργήσει ένα προσωρινός μηχανισμός.
O CRM
Σε σχέση με τον CRM, τον οποίο ζητούν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί προκειμένου οι νέες μονάδες τους να αποζημιώνονται επαρκώς όταν ο Διαχειριστής ζητά τη διάθεση επιπλέον ισχύος για να καλύπτουν το κενό της ηλεκτροπαραγωγής από τους αποσυρόμενους λιγνιτικούς σταθμούς, πηγές αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να προχωρήσει μεν στον σχεδιασμό του αλλά η υποβολή της πρότασης στην Κομισιόν θα καθυστερήσει επίσης σημαντικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ως πρώτη προτεραιότητα το στήσιμο του μηχανισμού της στρατηγικής εφεδρείας. Και με αυτό το δεδομένο αναμένεται να κινηθεί. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η ΔΕΗ εξαιτίας και του πανάκριβου λιγνίτη που χρησιμοποιεί θα ζημιώνεται, στο μεταξύ, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και ιδίως όταν ο Διαχειριστής χρειαστεί αυτές τις μονάδες σε συνθήκες ακραίας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΝ στην πρόσφατη επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις της Mytilineos με αφορμή την παραλαβή του εξοπλισμού του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, είχε δεσμευτεί για προκοινοποίηση στην Κομισιόν του CRM. Η νέα εξέλιξη μετά τη συνάντηση με την κ. Βεστάγκερ δημιουργεί προβληματισμούς ως προς τη λύση που θα πρέπει να αναζητηθεί για τη λειτουργία τέτοιου μηχανισμού.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου