Την εκτίμηση πως βασικός στόχος τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρώπης είναι η να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν, μιλώντας στο Delphi Forum, ο Matthew Palmer, Αν. Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Miroslav Lajčák, Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.
Ο Miroslav Lajčák, ανέφερε πως η EE έδωσε μια υπόσχεση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πριν από 18 χρόνια, για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ωστόσο μέχρι τώρα μόνο η Κροατία έχει ενταχθεί, ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ξεκαθάρισε πώς πρέπει να υπάρξει πιο στενή σχέση ΗΠΑ –ΕΕ προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως είπε η αξιοπιστία της ΕΕ στους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκουν χώρο «τρίτα μέρη» που προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους δυσκολεύοντας το διάλογο. Επιπρόσθετα, τόνισε πως είναι σημαντικό να πείσουμε τους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πως ο διάλογος θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις χώρες τους, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, στη σταθερότητα και θα δημιουργηθεί σαφής πρόοδος στην ποιότητα της καθημερινότητά τους.
Αναφερόμενος στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, είπε πως υπάρχει δέσμευση από τους ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου και ότι μέσα στον Ιούνιο θα λάβει χώρα, η πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Ο Matthew Palmer με τη σειρά του χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια ως έναν πολύ περίπλοκο μέρος, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει στην ένταξη των χωρών στην ΕΕ και θέλουν ηρεμία και σταθερότητα.
«Αυτό που θα θέλαμε είναι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να είναι ισχυρές, να αναπτύσσονται και να ενσωματώνονται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτό σημαίνει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ένταξη στο ΝΑΤΟ για όλους εκείνους που λαμβάνουν αυτήν την απόφαση και φιλοδοξούν να γίνουν μέλη».
Εκτίμησε πως δεν υπάρχει εύκολος δρόμος και θα πρέπει να γίνουν σκληροί συμβιβασμοί για να βρεθεί λύση στο διάλογο Σερβίας – Κοσόβου.
Τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν το διάλογο Πρίστινα – Βελιγραδίου και θέλουν να βρεθεί μια βιώσιμη λύση καθώς και το γεγονός πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη νέα κυβέρνηση του Κοσόβου να δώσει προτεραιότητα στον διάλογο με τη Σερβία.
Ο κ. Palmer τόνισε πως οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας είναι σημαντικές και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ και το έργο του Miroslav Lajcak ως Ειδικού Εντεταλμένου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κλείνοντας τόνισε πως «εάν υπάρξει εξομάλυνση και συμφιλίωση Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, θα έλεγα ότι αυτό είναι καλό για όλους στην περιοχή»
Latest News
Το σχέδιο για την ανάκαμψη της Θεσσαλίας - Οι βασικές προτεραιότητες για το 2025
Κουρέτας: Περίπου το 70% των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel έχει λάβει επιχορηγήσεις
Σπίτι μου 2: Πάνω από 10.000 αιτήσεις σε λίγες ώρες – Η ανάρτηση Μητσοτάκη
Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι έχουν γίνει πάνω από 10.000 αιτήσεις σε λίγες ώρες
Tον Τάσο Γιαννίτση προτείνει για ΠτΔ το ΠΑΣΟΚ
Συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ
Απελεθέρωση 33 ομήρων προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα
Η πρώτη φάση της εκεχειρίας Χαμάς - Ισραήλ θα διαρκέσει έξι εβδομάδες - Συμπεριλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές και απελευθέρωση κάποιων ομήρων
Δανία προς Τραμπ: Η Γροιλανδία θα αποφασίσει για την ανεξαρτησία της
Η Δανία δηλώνει πως είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής
Μετά την ιδιωτική Αστυνομία και ιδιωτική Πυροσβεστική Υπηρεσία
Στα 10.000 δολάρια ημερησίως είναι το κόστος μιας ομάδας 20 πυροσβεστών με 4 οχήματα
Ιστορική στιγμή στην πολύπαθη Γάζα - Έναρξη εκεχειρίας Ισραήλ - Χαμάς από 19 Ιανουαρίου
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ επιβεβαίωσε τη συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Αμερικανικές κυρώσεις στον σταθμό Ζαπορίζια και τον νέο διευθυντή του
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων από drones για τις οποίες η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη
Γάζα: Η Χαμάς ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας – Τι λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο ότι ενέκρινε τη συμφωνία για τη Γάζα
Οι παγκόσμιες απειλές το 2025 - Τι αναφέρει το Global Risks Report [γραφήματα]
Το μακροπρόθεσμο τοπίο επισκιάζεται επίσης από τεχνολογικούς κινδύνους