
«Καμία μείωση του αριθμού των ξένων μαχητών ή των δραστηριοτήτων τους στο κέντρο» της Λιβύης, δεν έχει παρατηρηθεί, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μια έκθεση που κατατέθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Ενώ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, η Manul (Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη) έχει λάβει αναφορές για κατασκευή οχυρωμάτων και αμυντικών θέσεων κατά μήκος του άξονα Σύρτης-Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη, καθώς και για τη συνεχιζόμενη παρουσία ξένων στοιχείων και μέσων», πρόσθεσε η έκθεση, η οποία περιήλθε σήμερα σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα μέρη, οι δραστηριότητες μεταφοράς φορτίων αεροπορικώς συνεχίζονται με πτήσεις προς διάφορες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στις δυτικές και ανατολικές περιοχές της Λιβύης», σημείωσε ο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, ο αριθμός των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων στη Λιβύη εκτιμάται σε «περισσότερους από 20.000, συμπεριλαμβανομένων 13.000 Σύρων και 11.000 Σουδανών», καθώς και πολλών εκατοντάδων Τούρκων και Ρώσων.
«Καλώ για μια ακόμη φορά τα κράτη μέλη και τα λιβυκά ενδιαφερόμενα μέρη να τερματίσουν τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και να διευκολύνουν την αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη χώρα», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση.
«Αυτοί είναι απαραίτητοι παράγοντες για μια βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και στην περιοχή», υποστήριξε, εκτιμώντας ότι «πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε επίπεδο πολιτικό, ασφάλειας και οικονομικό, προκειμένου να επιτραπεί η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021».
Μετά από μια κατάσταση ηρεμίας στις αρχές του έτους με την έλευση μιας νέας κυβέρνησης ενότητας, η αβεβαιότητα επέστρεψε στη Λιβύη. Πολλοί ειδικοί προειδοποίησαν πρόσφατα για αναταραχές που μπορεί να εκτροχιάσουν την πολιτική επανένωση, να θέσουν σε κίνδυνο την εκλογική διαδικασία και να οδηγήσουν ακόμη σε νέες συγκρούσεις.


Latest News

Λευκός Οίκος: «Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ μίλησε για τις συνομιλίες για την Ουκρανία εν όψει της επικοινωνίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν

Διήμερο με τσουχτερό κρύο: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία [χάρτες]
Αλλαγή σκηνικού στον καιρό από την Τρίτη με «βουτιά» του υδραργύρου . Σε ισχύει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων χωρίς να αποκλίνουμε από τη δημοσιονομική σταθερότητα
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άνοιξε ο κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία

Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου: Οι πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κοραή
Ο Δήμος Αθηναίων και η Greenpeace δίνουν «Ραντεβού στις Βρύσες»για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Νέα ανάρτηση Δοξιάδη: Δεν ήταν στο χέρι του Πρωθυπουργού να μείνω ως υφυπουργός
Τι ανάρτησε στα social media ο Αρίστος Δοξιάδης μετά την παραίτηση του από μέλος της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Από το Οικονομικών ανοίγει σήμερα ο κύκλος επισκέψεων στα υπουργεία
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, το Σάββατο το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία ως έναν τομέα που δίνεται προτεραιότητα

Παραίτηση Δοξιάδη: Τα 50 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και η εμπλοκή σε καρτέλ πριν ο «άριστος» Αρίστος υπουργοποιηθεί
Η παραίτηση Δοξιάδη κατάφερε να τελειώσει μια και καλή τις επικοινωνιακές εντυπώσεις του ανασχηματισμού. Η υπόθεση με το καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία, τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα 50 εκατ. ευρώ απ' το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την Τρίτη οι συνομιλίες Τράμπ με Πούτιν για την Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τα ξημερώματα ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη.

Νέο μπλακ άουτ στην Κούβα
Συνεχίζεται το μπλακ άουτ στην Κούβα 24 ώρες μετά την ενεργειακή κατάρρευση

Τα πρώτα σύννεφα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του NBC
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, το 54%, αποδοκίμασε τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία,