
Περίπου ένας στους 10 Βρετανούς εργαζομένους έχει βρεθεί κατά την επαγγελματική του καριέρα μπροστά στο κρίσιμο δίλημμα: να ανανεώσει το συμβόλαιο (οριμένου χρόνου προφανώς) με την επιχείρηση που εργάζεται αποδεχόμενος χαμηλότερες αποδοχές ή/και περισσότερες ημέρες απασχόλησης; Ή να παραιτηθεί και να επαναπροσληφθεί με το ίδιο εργασιακό καθεστώς; Δεν είναι καινούργια η πρακτική στη βρετανική αγορά εργασίας. Αλλά τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας εφαρμόζεται όλο και περισσότερο, όπως διαπιστώνει σε έρευνά του το εργατικό συνδικάτο Trades Union Congress (TUC).
Ο βρετανικός νόμος επιτρέπει εν προκειμένω την επικερδή για τις επιχειρήσεις (αλλά έντονα αμφισβητούμενη από τα συνδικάτα και μέρος του πολιτικού κόσμου) παραίτηση ή απόλυση και άμεση επαναπρόσληψη εργαζομένων. Γίνεται λίγο εκβιαστικά βέβαια (ή παραιτείσαι και επαναπροσλαμβάνεσαι με τα ίδια λεφτά ή μένεις με λιγότερα). Αλλά έτσι κερδίζουν σημαντικά φορολογικά και άλλα πλεονεκτήματα από το κράτος οι εργοδότες, ενώ επίσης κερδίζουν μπόνους και οι μάνατζερ, αφού με το «πήγαινε-έλα» των εργαζομένων εμφανίζονται στους μετόχους ή στην ιδιοκτησία της επιχείρησης ότι… παράγουν έργο.
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Observer», εννέα από τις 13 βρετανικές επιχειρήσεις που κατηγορήθηκαν δημοσίως ότι απομάκρυναν και επαναπροσέλαβαν εργαζομένους εισέπραξαν επιδοτήσεις από την κυβέρνηση του Λονδίνου ή προχώρησαν σε αυξήσεις των αποδοχών των διευθυντικών τους στελεχών.
Πληθαίνουν τα φαινόμενα
Το 2020 το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας British Airways ήλθε σε ευθεία σύγκρουση με τη διοίκηση της επιχείρησης εξαιτίας μιας σειράς απολύσεων και επαναπροσλήψεων που έκανε. Το 2019 οι εργαζόμενοι στη γιγαντιαία βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Asda βρέθηκαν αντιμέτωποι με ανάλογες πρακτικές της διοίκησης.
Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η βαθιά οικονομική κρίση που έφερε η Covid-19 ήταν η αφορμή να επεκταθεί η πρακτική αυτή, σε διάφορες μάλιστα παραλλαγές. Πρόσφατα η ενεργειακή British Gas έθεσε σε 20.000 υπαλλήλους της το δίλημμα να απολυθούν ή να δεχθούν να εργάζονται τρεις επιπλέον ώρες την εβδομάδα (συνολικά 40), ως επί το πλείστον τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Έπειτα από διαμάχη μηνών η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων προτίμησε την παραίτηση – στη Βρετανία το ποσοστό των ανέργων υποχώρησε τον Απρίλιο παρά την πανδημία στο 4,9%, στη χώρα δηλαδή επικρατούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, οπότε οι εργαζόμενοι της British Gas είχαν τη βάσιμη ελπίδα ότι δεν θα μείνουν επί μακρόν άνεργοι. Παρά ταύτα, 500 μηχανικοί της επιχείρησης δέχθηκαν την πρόταση της διοίκησης και συμφώνησαν να εργάζονται τρεις ώρες περισσότερο εβδομαδιαίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Ανάλογα διλήμματα αντιμετωπίζουν τις ημέρες αυτές οι οδηγοί αστικών λεωφορείων στο Μάντσεστερ, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο καφέ της Jacobs Douwe Egberts και πολλοί εργαζόμενοι στα κέντρα διανομής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco, που βρίσκονται σε ανοικτή σύγκρουση και τεταμένες διαπραγματεύσεις με τις επιχειρήσεις που ζητούν νέα συμβόλαια με τροποποιημένους όρους απασχόλησης – κάτι που τα συνδικάτα καταγγέλλουν ως πρόφαση για απολύσεις.
Αντίθετος ο Μπόρις Τζόνσον
Ο καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο University College του Λονδίνου Αλεξάντερ Μπράιζον μιλώντας στον «Observer» έκανε λόγο για… επιδημία που έχει μεταδοθεί σε πολλές επιχειρήσεις που «εμφανίζουν υπερβάλλοντα ζήλο και διογκώνουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας». Ιδιαίτερα οι εταιρείες τροφίμων συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που περνούν αβρόχοις ποσί την κρίση, αν δεν έχουν ευνοηθεί κι όλας από τους κατ’ οίκον εγκλεισμούς των καταναλωτών και τα άλλα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν και τον εφετινό χειμώνα πάμπολλες κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το ανανεωμένο κύμα μετάδοσης της Covid-19.
Στη Βρετανία οι περιγραφείσες τακτικές ανθούν, αλλά υπάρχει έντονη πολιτική αντιπαράθεση γι’ αυτές, σημειώνει η λονδρέζικη εφημερίδα. Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση των Εργατικών που ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και των εργαζομένων. Το θέμα έχει πυροδοτήσει και ενδοκομματικές τριβές στις τάξεις των Συντηρητικών, ακόμα και ενδοκυβερνητικές διαφωνίες.
Έτσι ο πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τακτική των εργασιακών διλημμάτων που θέτει η εργοδοσία. Αλλά ο υπουργός Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Καταναλωτών και Αγορών εργασίας, Πολ Σκάλι, μίλησε για «έκτακτες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του εργατικού τους δυναμικού προκειμένου να περισώσουν θέσεις εργασίας».
Η ηπειρωτική Ευρώπη
Η πρακτική των εργασιακών διλημμάτων έχει λίγες πιθανότητες να διαβεί τα Στενά της Μάγχης, εκτιμά ο ρεπόρτερ της «Figaro» Τομά Ενγκράντ. «Οι βρετανικές επιχειρήσεις καταφεύγουν σε παρόμοιες μεθόδους μείωσης του λειτουργικού τους κόστους επειδή η βρετανική νομοθεσία δεν απαιτεί να προβάλει ο εργοδότης κάποιο κίνητρο για να προχωρήσει σε απολύσεις. Επίσης ο νόμος δεν υποχρεώνει τοον εργοδότη να καταβάλει δαπανηρές αποζημιώσεις στους απολυόμενους», εξηγεί στη γαλλική εφημερίδα η Μιριέλ Παράντ, ειδικευμένη στα εργασιακά δικηγόρος της εταιρείας νομικών συμβούλων Ashurt.
Το γαλλικό σύστημα συγκεκριμένα είναι πολύ πιο προστατευτικό έναντι των εργαζομένων, εξηγεί η δικηγόρος. Σε περίπτωση απολύσεων δίχως δικαιολογημένη αιτία, δίχως λόγο για τον οποίο ευθύνεται ο εργαζόμενος ακριβέστερα, η αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλει ο εργοδότης είναι αρκετά αποτρεπτική. «Για την αποζημίωση μεγάλη σημασία έχει ο χρόνος που παρέχει τις υπηρεσίες του στην επιχείρηση ο προς απόλυση εργαζόμενος, ενώ θα πρέπει να προστεθούν και διάφορα αντισταθμιστικά επιδόματα που θα πρέπει να καταβάλει ο εργοδότης. Οικονομικά κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα νόημα», εκτιμά η γαλλίδα εργατολόγος.


Latest News

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς