Την έμφαση που δίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων, τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, όσο και για την επόμενη μέρα, τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των κοινοτικών Οδηγιών CRD V και BRRD II για την επάρκεια κεφαλαίων των τραπεζών.

Ο κ. Ζαββός έκανε διάκριση σε βιώσιμες επιχειρήσεις και μπαταχτσήδες, λέγοντας ότι «ο βιώσιμος πρέπει να υποστηριχθεί, υποστηρίζεται συνεχώς και θα υποστηριχθεί και στις επόμενες φάσεις, αλλά ο μπαταχτσής, εκείνος δηλαδή που συστηματικά για δεκαετίες αγνόησε τις υποχρεώσεις του και στέρησε τους πόρους από την πραγματική οικονομία και από τους άλλους ευσυνείδητους πολίτες και επιχειρήσεις δεν μπορεί να επιβραβευθεί».

Ο κ. Ζαββός είπε ότι ο ζωτικός μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της οικονομίας της χώρας χρειάζεται α) επιχειρήσεις με σημαντικό μέγεθος, β) μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η οποία πλέον γίνεται εφικτή μέσω των ενωσιακών πόρων, γ) ένα νέο τραπεζικό σύστημα το οποίο θα υπηρετήσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, μία νέα οικονομία. «Η χώρα έχει μια τεράστια ευκαιρία να κλείσει την ψαλίδα που έχει δημιουργηθεί και έχει διευρυνθεί μετά από δύο απανωτές κρίσεις. Πρέπει να επιτύχουμε αυτό το στοίχημα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε πίσω όλους εκείνους τους νέους οι οποίοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια. Η υπόθεση της επιτυχίας του Ταμείου Ανάκαμψης είναι υπόθεση εθνικής επιβίωσης», τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις χρηματοδοτήσεις που τους έχει παράσχει η Κυβέρνηση μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Εγγυοδοτικού Προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο κ. Ζαββός επεσήμανε και τη νομοθετική

παρέμβαση της Κυβέρνησης με τον νόμο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, λέγοντας ότι η χώρα έχει θεσπίσει ένα από τα αρτιότερα νομοθετικά πλαίσια που υπάρχουν, αν και επί του παρόντος υπάρχει δυστοκία στη ζήτηση. «Η Κυβέρνηση, περιμένοντας αν έχει κάτι ακόμα να ολοκληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει αναλάβει την εφαρμογή του πλαισίου των μικροχρηματοδοτήσεων, θα δημιουργήσει και νέα προγράμματα τα οποία θα δίνουν εγγυήσεις σε αυτούς που θέλουν να υποβάλουν αιτήσεις. Αναμένουμε να έρθουν αιτήσεις, είναι αντιληπτό ότι σε μία περίοδο οξύτατης κρίσης δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα ζήτηση», είπε ο Υφυπουργός αναφερόμενος στο πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Ζαββός επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς το τελευταίο δεκάμηνο η Κυβέρνηση αποσκοπούν στην ενίσχυση και θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, για να δώσουν τη δυνατότητα να επαναλειτουργήσει ως ο ιμάντας μετάδοσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η προσαρμογή των δύο κοινοτικών Οδηγιών βάσει των οποίων θα υπάρξει ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών: Αφενός μεν της λεγόμενης 5ης Οδηγίας, περί κεφαλαιακής επάρκειας, και της Οδηγίας, η οποία αφορά τη δημιουργία ικανού «μαξιλαριού» κεφαλαίων σε περίπτωση που μία τράπεζα πάει σε εξυγίανση. Οι δύο Οδηγίες είναι εξαιρετικά τεχνικού περιεχομένου, αποτελούν, ωστόσο, ουσιαστικά βήματα ενίσχυσης της σταθερότητας ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο καλείται να προσαρμοστεί και η Ελλάδα.

Στην ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, κινήθηκε και η κομβική μεταρρύθμιση του «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

«Την πρώτη χρονιά του “Ηρακλή” τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ, χωρίς να επιβαρυνθεί σε τίποτα ο Έλληνας φορολογούμενος. Ήδη καθάρισαν οι ισολογισμοί των τραπεζών σε αυτόν τον βαθμό, που σημαίνει ότι έχουν πια τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν ήδη μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στη δεύτερη χρονιά πάμε για άλλα 32 δισ. ευρώ. Θα έχουμε σχεδόν 65 δισ. ευρώ μείωση, κάτι που δέχονται όλες οι εκθέσεις παντού στον κόσμο. Αυτή και μόνο είναι τεράστια επιτυχία, που λύνει τα χέρια και του τραπεζικού συστήματος και δημιουργεί τεράστια ρευστότητα στην οικονομία μας», είπε ο κ. Ζαββός.

Όπως τόνισε, οι επενδυτές που δίνουν τα λεφτά τους – την ψήφο τους συνεχώς – αναγνωρίζουν τις απτές, σημαντικές αλλαγές και προόδους τις οποίες έχει κάνει η Κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και η οποία έχει οδηγήσει στις απανωτές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών έπειτα από πολλά χρόνια. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Ζαββός, ο Έλληνας πολίτης καταλαβαίνει ότι υπάρχει σιγουριά στο τραπεζικό σύστημα γι’ αυτό και φέρνει εκεί τις καταθέσεις του. «Έχουμε τη μεγαλύτερη ρευστότητα η οποία υπήρξε ποτέ στο τραπεζικό σύστημα, πάνω από 20 δισ. ευρώ, 10 δισ. τα νοικοκυριά και άνω των 10 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πύργος Πειραιάς: Λαμβάνει πιστοποίηση LEED Platinum – Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα
Επιχειρήσεις |

Ο Πύργος Πειραιά λαμβάνει πιστοποίηση LEED Platinum - Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα

Ο Πύργος Πειραιά υπερβαίνει κατά τρεις βαθμίδες τις ενεργειακές απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας για υφιστάμενα κτήρια και κατατάσσεται στην κατηγορία A+, σύμφωνα με το πρότυπο ΚΕΝΑΚ