Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία.

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η ΑΑΔΕ κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει να κλείσει τις εκκρεμότητες, μια άσκηση που δεν είναι εύκολη, καθώς φέτος απαιτούνται κατάλληλες προσαρμογές στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ για να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις και οι αλλαγές που συνδέονται με τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Οι νέοι κωδικοί

Νέοι κωδικοί έχουν προστεθεί στα έντυπα της φορολογικής δήλωσης, ενώ 10 κλειδιά ξεκλειδώνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους φορολογουμένους:

Νέα κλίμακα με μειωμένους συντελεστές. Τα εισοδήματα του 2020 θα φορολογηθούν με τη νέα κλίμακα που ενσωματώνει νέο συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος.

Για εισοδήματα 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 22%, για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 28% από 29%, ενώ πάνω από 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος σε 36% από 37%.

Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώθηκε στο 44% από 45%.

Έκπτωση φόρου. Ισχύει έκπτωση φόρου εισοδήματος 777 ευρώ έως 1.340 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν έχουν προστατευόμενα παιδιά ή έχουν ένα έως τέσσερα προστατευόμενα τέκνα.

Κούρεμα τεκμηρίων. Τα τεκμήρια διαβίωσης απενεργοποιούνται υπό προϋποθέσεις για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ μειώνονται κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

Ακύρωση πέναλτι για e-αποδείξεις. Ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογουμένους που δεν έχουν καλύψει το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές, εφόσον είναι πληττόμενοι από την πανδημία (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια) ή είναι ηλικίας 60 ετών και άνω.

Το φοροπέναλτι μειώνεται στο 11% από 22% για όσους έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ενώ λιγότερο φόρο θα πληρώσουν φέτος όσοι πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές λιγότερες από το 20% του εισοδήματός τους καθώς το πρόστιμο θα επιβληθεί κλιμακωτά: 22% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που λείπουν έως το 20% του εισοδήματος και 11% για το ποσό που υπολείπεται και αντιστοιχεί πάνω από το 20% και έως το 30% του εισοδήματος.

Ψαλίδι στην προκαταβολή φόρου. Μειωμένη προκαταβολή φόρου στο 55% θα πληρώσουν φέτος επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που θα εμφανίσουνκέρδη στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Ανείσπρακτα ενοίκια. Με μια απλή εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιήσουν στους ενοικιαστές τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.

Νέοι επαγγελματίες. Οσοι έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2020 ιδρύοντας νέες ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τα καθαρά τους κέρδη, με συντελεστή φόρου της τάξης του 4,5%. Προϋπόθεση είναι τα κέρδη τους να είναι μέχρι και 10.000 ευρώ.

Νέοι φορολογούμενοι. Για όσους νέους φορολογουμένους αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το ποσό της προκαταβολής φόρου περιορίζεται στο 50% και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται.

Εμποροι 62 ετών. Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Ανενεργά μπλοκάκια. Επιτηδευματίες που βρίσκονται σε αδράνεια και έχουν ανενεργά μπλοκάκια γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ
Tax |

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ

Πρόκειται για διεθνές συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σε διαφορετική χώρα, και για πρώτη φορά - μετά από πρωτοβουλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή - διεξάγεται στην Ελλάδα, από τις 13 έως και τις 15 Νοεμβρίου