Σε περίπου 1 δισ. ευρώ ανέρχεται το άμεσο ιατρικό κόστος της πανδημίας για την Ελλάδα το τελευταίο δωδεκάμηνο, στο οποίο προστίθενται ακόμα 1 δισ. ευρώ που είναι το έμμεσο κόστος, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο. Ο κ.Κυριόπουλος, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM, επεσήμανε ότι «το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα δεν είναι το κόστος νοσηλείας, ή αντιμετώπισης των κρουσμάτων από ιατρικής πλευράς. Κυρίως είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι της χώρας, -τεχνολογικοί και ανθρώπινοι δεν δουλεύουν πλήρως. Αυτό ρίχνει την παραγωγή και έχει επιπτώσεις, όπως είναι η μείωση του ΑΕΠ που προσεγγίζει το 12%».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει η δημόσια δαπάνη για τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τα τεστ προσεγγίζει τα 630 εκατ.ευρώ, στα οποία προστίθενται 370 εκατ. για τα μέτρα και την ενημέρωση του κοινού. Συνολικά δηλαδή για νοσηλεία, τεστ και ενημέρωση του κοινού (άμεσες ιατρικές δαπάνες) δαπανήθηκαν περίπου 1 δισ.ευρώ.
Το 15% αυτών που προσβάλλονται από τον ιό, εισάγονται στα νοσοκομεία, είτε ως απλή νοσηλεία -περίπου 30.000 πολίτες, είτε σε ΜΕΘ -περίπου 15.000. Και στις νοσηλείες αυτές υπάρχει πολύ υψηλό κόστος, το οποίο στις απλές κλίνες εκτιμάται στις 9.000 ευρώ, ενώ στις ΜΕΘ υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ (η κάθε νοσηλεία)
Δυσκολότερη όμως εκτίμηση, όπως εξήγησε στη συνέντευξη του, είναι ο υπολογισμός του έμμεσου κόστους, η δαπάνη δηλαδή που προέρχεται από την απώλεια της παραγωγής και της παραγωγικότητας λόγω της απουσίας από την εργασία και σύμφωνα με υπολογισμούς υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Πέρα όμως από το ιατρικό ζητημα, τη νοσηλεία και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, η πανδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία με το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνώνεται κατά 12% , ενώ ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία της οικονομίας μετά την πανδημία, βλέποντας τις διεθνείς ισορροπίες και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι μεγάλες χώρες, που είναι οι κινητοποιητές της ανάπτυξης. «Θα υπάρξει βέβαια αναπτυξιακή ώθηση, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι αυτών των υπολογισμών και εκτιμήσεων, για μεγάλη και αιφνίδια ανάπτυξη, η οποία δικαιολογεί τον όρο φαινόμενο του ελατηρίου.» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τα εμβόλια ο κ. Κυριόπουλος εξήγησε ότι «Πίσω από αυτό υπάρχει σύγκρουση μεταξύ πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η οποία μερικές φορές περιέχει και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και θα πρέπει και οι κυβερνήσεις και ο ΠΟΥ να θέσουν ένα φραγμό με παρεμβάσεις τους.»
Όσον αφορά την πρόταση για την άρση της πατέντας του προέδρου Biden τόνισε ότι έχει ηθικό φορτίο και μεγάλη πολιτική σημασία. Τέλος θεωρεί πιθανόν ο ιός να ελεχθεί το φθινόπωρο αλλά ο πλήρης έλεγχος του θα γίνει σε βάθος χρόνου, καθώς θα έχουμε κρούσματα τα επόμενα χρόνια αλλά θα έχουν την εικόνα που έχουμε για τη γρίπη.
Latest News
Γερμανικά ΜΜΕ εξαίρουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας
Την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερων από ό,τι στη Γερμανία επισημαίνουν Zeit και δίκτυο RND με δημοσιεύματά τους
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Δήμας για προϋπολογισμό: Τα 12+1 σημεία που δείχνουν τη βελτίωση της οικονομίας
Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως «η Ελλάδα του 2025 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019»
«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς» - Άρθρο της ZEIT
Επισημαίνεται το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μειώνει το χρέος της πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί - Άρθρο και από το RND για την ελληνική οικονομία
ΤΕΕ για το «φρένο» του ΣτΕ στον ΝΟΚ - «Σεβαστές οι αποφάσεις, όχι a priori σωστές»
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέτει τέσσερα ερωτήματα που τίθενται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ
Τάκης Θεοδωρικάκος: Παραγωγικές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης
«Πιο παραγωγική Ελλάδα, λιγότεροι φόροι, καλύτερα εισοδήματα», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την διάρκεια της συζήτησης ψήφισης του προϋπολογισμού
ΤΑΙΠΕΔ: Επαναπιστοποιήσεις από την TUV AUSTRIA Hellas – Σε τι αφορούν
Η επαναπιστοποίηση του Ταμείου αφορά στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (ISO 9001:2015), το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ISO 27001:2022) και τη Διαχείριση Κατά Της Δωροδοκίας (ISO 37001:2016)
Φυλακές Κορυδαλλού: Πιο κοντά στον Ασπρόπυργο με Προεδρικό Διάταγμα
Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πώς κινούνται οι τιμές στα εμπορικά ακίνητα - Οι hot περιοχές [πίνακες]
Σύμφωνα με την έρευνα της Spitogatos, νέες περιοχές όπως το Περιστέρι και η Καλλιθέα κινήθηκαν ανοδικά στην αναζήτηση για ακίνητα
Νέα διοικητική επιτροπή στο ΒΕΑ
Μετά την πρώτη συνεδρίασή της, η Διοικητική Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα και έγινε η εκλογή των μελών της, στα αξιώματα