Τη μεγαλύτερη αύξηση, τόσο σε ποσότητα (+43,3%), όσο και σε αξία (+30,2%), κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 σε σύγκριση με τις «επιδόσεις» που είχαν η Ιταλία και η Ισπανία.
Ωστόσο με μερίδιο μόλις 5,6% στη βρετανική αγορά, το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω έναντι των ανταγωνιστικών του προϊόντων.
Η διαφορά στις εξαγόμενες ποσότητες είναι τεράστια. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι ιταλικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη Βρετανία είναι 11,5 φορές μεγαλύτερες σε ποσότητα σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ελλάδας (13,9 χιλιάδες τόνους έναντι 1,2 χιλιάδες της Ελλάδας). Ενώ δεκαπλάσιες έναντι των ελληνικών είναι οι εξαγωγές της Ισπανίας (12,2 χιλιάδες τόνους).
Συνολικά, το 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 28,5 χιλιάδες τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αξίας 75,9 εκατ. λιρών, αύξηση 21% στην ποσότητα αλλά μόνο 4,8% στην αξία σε σχέση με το 2019.
Η σημαντική αυτή αύξηση στον όγκο εισαγωγών εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, που κατευθύνεται κατά βάση στην οικιακή κατανάλωση, εξηγείται από το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη διάρκεια του έτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης, σε κάποιες περιπτώσεις ακραία, αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.
Οι επιδόσεις Ισπανίας και Ιταλίας
Και οι τρεις πρώτες ελαιοπαραγωγοί χώρες που προμηθεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο -Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα -αύξησαν τον όγκο των εξαγωγών τους το 2020.
Η Ιταλία, ηγέτης στον τομέα των επώνυμων ελαιολάδων, κατέχει πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς.
Η Ισπανία, που κυριαρχεί στον τομέα των ελαιολάδων ιδιωτικής ετικέτας, με τη χαμηλότερη όπως πάντα τιμή, κατέγραψε τη μικρότερη αύξηση σε όγκο (6%), που σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής σε σχέση με το 2019, οδήγησε σε υποχώρηση του μεριδίου της στην αξία (36,2%).
Μικρό το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου
Η Ελλάδα παραμένει τρίτη στην κατάταξη και πολύ μακριά από τους δύο πρώτους, με μερίδιο 5,6% και με ένα από τα ακριβότερα προϊόντα διαχρονικά, παρά την υποχώρηση της μέσης τιμής σε σχέση με το 2019.
Συγκριτικά με τους δύο πρώτους, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών τόσο σε ποσότητα (43,3%), όσο και σε αξία (30,2%).
Εκτιμάται ότι μέρος της αύξησης του ελληνικού μεριδίου αντανακλά επιπλέον εισαγωγές που έγιναν για να αντιμετωπισθεί η αιφνίδια έλλειψη προϊόντων, όχι απαραίτητα ελληνικών, αλλά οι Έλληνες προμηθευτές να βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση λόγω άμεσης διαθεσιμότητας.
«Σε κάθε περίπτωση, είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη, περισσότεροι Βρετανοί καταναλωτές δοκίμασαν το 2020 το ελληνικό ελαιόλαδο, δημιουργώντας έτσι μια δυναμική που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες εξαγωγείς», επισημαίνεται.
Η περίπτωση της Ιρλανδίας
Από τις υπόλοιπες χώρες, σημειώνεται η επίδοση της Ιρλανδίας που, εκτός της προσπάθειας κάλυψης της αιφνίδιας ακραίας ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να ερμηνευθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Φαίνεται πως κάποιες επιχειρήσεις προετοιμάζονταν για την επόμενη μέρα, αναπτύσσοντας νέους δρόμους για το εμπόριο με το ΗΒ μέσω Βορείου Ιρλανδίας.
Αγορές πανικού
Κατά το πρώτο διάστημα επιβολής περιορισμών (τέλος Μαρτίου –Μάιος 2020), οι Βρετανοί κατέφυγαν σε μαζικές αγορές πανικού αδιακρίτως προέλευσης, τιμής, ποιότητας ή άλλων χαρακτηριστικών των προϊόντων.
Η υποχρεωτική κατανάλωση όλων των γευμάτων στο σπίτι έδωσε την ευκαιρία βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών, καθώς υπήρχε χρόνος για πειραματισμό με νέα υλικά και συνταγές. Ταυτόχρονα δημιούργησε την ανάγκη προσομοίωσης της εξόδου σε εστιατόριο, με την αναπαραγωγή στο σπίτι τυπικών γευμάτων εστιατορίου ή διακοπών.
Με γνωστά και αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία και προκαλώντας νοσταλγικούς συνειρμούς σε καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται πως κέρδισε έδαφος στη συνείδηση των Βρετανών καταναλωτών στη διάρκεια της πανδημίας.
Θετική εικόνα και το α’ τρίμηνο του 2021
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 βρήκε το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέο περιορισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την τάση για παρασκευή όλων των γευμάτων στο σπίτι να παγιώνεται ως τρόπος ζωής.
Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020, το φετινό αντίστοιχο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση στις εισαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, τόσο σε ποσότητα (27,6%) όσο και σε αξία (33,1%).
Μεταξύ των τριών πρώτων, μόνο η Ισπανία δείχνει να περιορίζει τις εξαγωγές της, η Ιταλία εμπεδώνει τον ηγετικό ρόλο της, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί με αξιόλογη αύξηση (43,7% στην ποσότητα και 35% στην αξία), αλλά πάντα με χαμηλές επιδόσεις σε απόλυτες τιμές.
Βεβαίως η σύγκριση αφορά ένα τρίμηνο σε συνθήκες περιορισμού, αυτό του 2021, με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου όμως δεν είχε αναγνωριστεί καθεστώς πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο πρώτος περιορισμός επιβλήθηκε στις 24/3/2020. Συνεπώς οι επιδόσεις που καταγράφονται ενδέχεται να μην επιβεβαιωθούν στη διάρκεια του έτους.
Latest News
Σταμενίτης: Σωστός σχεδιασμός το κλειδί απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής
Στην αγροτική παραγωγή και την ανθεκτικότητα των αγροδιατροφικών συστημάτων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης
Θα εξαντληθεί κάθε όριο για να καταβληθούν οι συνδεδεμένες βάμβακος και καλαμποκιού
Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργεί η μειωμένη παραγωγή λόγω Daniel, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Εξομοίωση ομάδων παραγωγών με την αγροτική εκμετάλλευση - Τι αλλάζει
Τα μέλη στις ομάδες παραγωγών έχουν δικαίωμα εγγραφής και ως μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
Συμφωνία για στήριξη της αμπελουργίας και των δενδρωδών καλλιεργειών του Τυρνάβου
Η αμπελουργία και το αρδευτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων της Περιφέρειας με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
Σε πτώση η παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών – Τι αναμένεται για την Ελλάδα
Διακυμάνσεις στις τιμές ανά χώρα για τα εσπεριδοειδή εν μέσω σημαντικών προκλήσεων - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη φετινή σεζόν 2024/25
Πληρωμές ενστάσεων από τον ΕΛΓΑ ύψους 2,62 εκατ. ευρώ
Οι ενστάσεις, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ έχουν κατατεθεί από παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληγεί οι εκμεταλλεύσεις τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια
Τσιάρας: Έρχεται η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ είναι ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Περίπου 3,3 εκατ. τόνοι ψαριών αλιεύονται από τον ευρωπαϊκό στόλο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τις ποσότητες των αλιευμάτων της ΕΕ το 2023 - Ποια είδη ψαριών και από πού αλιεύτηκαν
Χάνουν «έδαφος» τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Αμφίρροπο το μέλλον του αγροτικού ευρωπαϊκού χάρτη λόγω της συμφωνίας ΕΕ με τη Mercosur, προειδοποιεί η ΕΘΕΑΣ
Ξεκινούν αιτήσεις για αποζημιώσεις στα αλιευτικά σκάφη – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν το πρόγραμμα «Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θάλασσα» - Οι ειδικοί στόχοι των κατατεθέντων προτάσεων