Για μία ακόμα φορά η Λωρίδα της Γάζας έρχεται στο προσκήνιο. Ο τελευταίος απολογισμός μόνο για την Κυριακή αναφέρεται σε 33 παλαιστίνιους νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά.

Στις επτά ημέρες των εχθροπραξιών ο αριθμός των παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται σε πάνω από 180, εκ των οποίων τα 52 είναι παιδιά.

Η Λωρίδα της Γάζας  αποτελεί μια παράλια χερσαία λωρίδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ που δημιουργήθηκε το 1948, με βάση τη γραμμή εκεχειρίας του Πρώτου Αραβοϊσραηλινού πολέμου. Πρόκειται για μια χερσαία λωρίδα που εκτείνεται βόρεια των ανατολικών συνόρων της Αιγύπτου μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους μεταξύ 6 και 12 χιλιομέτρων, με συνολική έκταση 360 τ.χλμ. στην οποία και κατοικούν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι (1.500.202 σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2008). Η Λωρίδα πήρε το όνομά της από την κυριότερη πόλη της περιοχής, τη Γάζα. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Ράφα και η Χαν Γιουνίς.

Πίσω από τους αριθμούς

Εκτός από τις πολεμικές επιχειρήσεις όμως, και τα βίαια επεισόδια, ακόμα και σε περιόδους «φαινομικής ειρήνης» η περιοχή αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με τη φτώχια και την εξαθλίωση.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNCTAD προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το σωρευτικό οικονομικό κόστος της ισραηλινής κατοχής, μόνο από το παρατεταμένο κλείσιμο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, κατά την περίοδο 2007-2018, εκτιμάται σε 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκθεση «Οικονομικό κόστος της ισραηλινής κατοχής για τον παλαιστινιακό λαό: Η Λωρίδα της Γάζας υπό κλειστό και περιορισμό » εκτιμά ότι το κόστος είναι έξι φορές το ΑΕΠ της Γάζας το 2018 ή το 107% του συνολικού παλαιστινιακού ΑΕΠ.

Προβλέπει επίσης, ότι χωρίς τομν αποκλεισμό και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, το ποσοστό φτώχειας της Γάζας το 2017 θα μπορούσε να είναι 15%, ενώ πλέον ανέρχεται σε 56%.

Η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να σταματήσει ο αποκλεισμός , έτσι ώστε ο λαός της να μπορεί να εμπορεύεται ελεύθερα με το υπόλοιπο κατεχόμενο Παλαιστινιακό έδαφος και τον κόσμο.

Τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της αποκατάστασης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των Παλαιστινίων για επιχειρήσεις, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, αναψυχή και οικογενειακούς δεσμούς.

Εξαιρετικά υψηλή ανεργία στη Γάζα

Η Γάζα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο και περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σημειώνει η έκθεση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, κανονική και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή ακόμη και σε κατάλληλο σύστημα αποχέτευσης.

Μεταξύ 2007 και 2018, η περιφερειακή παλαιστινιακή οικονομία στη Γάζα αυξήθηκε κατά λιγότερο από 5% και το μερίδιό της στην παλαιστινιακή οικονομία μειώθηκε από 31% σε 18% το 2018.

Ως αποτέλεσμα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 27% και η ανεργία αυξήθηκε κατά 49%.

Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η Γάζα υποφέρει από μεγάλες προκλήσεις, όπως η οικονομική ύφεση και η ανθρωπιστική κρίση.

«Οι αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές και τα δημογραφικά προβλήματα, ως απόρροια των κατά καιρούς συρράξεων, επιδεινώνουν σημαντικά την ανεργία, την φτώχεια και το κατά κεφαλήν εισόδημα» επισημαίνει το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου