
Τα υποχρεωτικά self test έχουν ήδη μπει στην ζωή εργαζομένων και μαθητών. Ετσι χιλιάδες αυτοδιαγνωστικά τεστ θα πραγματοποιηθούν και σήμερα προκειμένου αύριο Δευτέρα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι να προσέλθουν, στα σχολεία και τις εργασίες τους αντίστοιχα, με μεγαλύτερη ασφάλεια. Με όπλο τους εμβολιασμούς αλλά και τα self test, επαναλειτουργούν σταδιακά και με προσοχή μια σειρά από δραστηριότητες που η συμμετοχή σε αυτές απαιτεί επίδειξη αρνητικού τεστ.
Έτσι μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα πρέπει μαθητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι να υποβάλουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του ελέγχου τους. Σε περίπτωση που είναι θετικό θα πρέπει παραμένουν στο σπίτι προκειμένου να κάνουν μοριακό τεστ.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιούν ένα self test την εβδομάδα. Αυτό θα γίνεται 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, δηλαδή την Κυριακή το απόγευμα ή το βράδυ, ενώ το αποτέλεσμα, είτε είναι θετικό είτε αρνητικό, θα δηλώνεται στην σχετική πλατφόρμα.
Ποιοι πρέπει να κάνουν self test
Σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται, εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όλοι όσο εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Πρόστιμα έως 1.500 ευρώ
Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει κάνει το self – test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο, προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test.
Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για εργασία χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self – test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
- Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self – test. Ειδάλλως του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.
- Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self – test του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
- Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self – test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.


Latest News

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού