Η ώρα της…επιστροφής έφτασε για χιλιάδες επιχειρηματίες, οι οποίοι έλαβαν τα φθηνά κρατικά δάνεια από τους πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει πάρει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει προς το κράτος.
Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022, είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν πάρει με επιπλέον κούρεμα ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.
Υπάρχει και 3η επιλογή: Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων που φτάνει στο 50%, να λάβουν επιταγή η οποία θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που πήραν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις και με την οποία θα μπορούν αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ.
Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξοφληθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.
Αξίζει να υπενβθυμιστεί πως για τους επαγγελματίες που πήραν κρατικό δάνειο κατά τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής υπάρχει κούρεμα του ποσού που έλαβαν κατά 30% για όσους έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%, ενώ γλιτώνουν το 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών όσοι είχαν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Απαραίτητη προϋπόθεση, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.
Τι θα γίνει εάν δεν επιστραφούν τα χρήματα
Προκειμένου να επιστραφούν προς το κράτος τα χρήματα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται για οποιαδήποτε οφειλή των φορολογουμένων προς το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό σημαίνει ότι στο Taxisnet θα εμφανίζεται μια ταυτότητα οφειλής με το ποσό της Επιστρεπτέας που θα πρέπει να επιστρέψει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας.
Με τον αριθμό αυτό θα γίνεται είτε ή αποπληρωμή του ποσού με δόσεις είτε θα προχωρά η εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αμελήσει να επιστρέψει τα κρατικά δάνεια που πήρε θα ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για την εξόφληση της οφειλής που πλέον θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη.
Μέτρα είσπραξης
Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσων δεν εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους είναι τα εξής:
– Η έκδοση κατασχετηρίου για τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογουμένου. Η σχετική διαδικασία έχει σχεδόν πλήρως αυτοματοποιηθεί και από την έκδοση του κατασχετηρίου έως και την απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες στο δημόσιο ταμείο συνήθως δεν μεσολαβούν περισσότερες από 15 ημέρες.
-Η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, πέραν των τραπεζών. Ετσι παραδίδεται κατασχετήριο στα χέρια των ενοικιαστών ή των πελατών. Για παράδειγμα, όταν ο οφειλέτης είναι ιδιοκτήτης ακινήτου ή επιχείρηση, ουσιαστικά υποχρεώνεται ο ενοικιαστής ή ο πελάτης να αποδίδουν το ενοίκιο ή μια οφειλή αντίστοιχα στο δημόσιο ταμείο.
-Η εγγραφή προσημείωσης σε ακίνητο του οφειλέτη.
-Η πώληση ακινήτου του οφειλέτη με πρόγραμμα αναγκαστικού δημόσιου πλειστηριασμού.
Για οφειλές προς το Δημόσιο ισχύει ειδικό ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις. Για το τμήμα ποσού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και από τα 1.500 ευρώ και άνω το 100%.
Για έναν τραπεζικό λογαριασμό ισχύει ειδικό ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ μηνιαίως, εφόσον όμως ο φορολογούμενος έχει δηλώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό στο Taxisnet.
Latest News
Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου ανά ταμείο
Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2024 όπως τις ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ
Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Έσχες»
Η νέα πλατφόρμα για το «Πόθεν έσχες» αντλεί δεδομένα από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τα πιστωτικά ιδρύματα
Νέα κλίμακα στην εισφορά αλληλεγγύης για να μη χαθεί η αύξηση στις συντάξεις
Αντιδράσεις συνταξιουχικών οργανώσεων προκαλεί η προωθούμενη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την ΕΑΣ - Τι ισχύει για τις συντάξεις
Κληρώνει… για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
Η απόφαση για τις περικοπές σε συντάξεις αναμένεται να εκδοθεί σύντομα – Αφορά 370.000 συνταξιούχους που έκαναν προσφυγή
Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός σε 12 ερωτήσεις - απαντήσεις
To υπουργείο Εργασίας έδωσε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον τρόπο που θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός
Στον «πάτο» οι μισθοί στην Ελλάδα - Τρίτη από το...τέλος στην Ευρώπη [γράφημα]
Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα σημείωσαν και την 4η χειρότερη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Τα 13 SOS για το νέο φορολογικό - Οι αλλαγές «φωτιά» σε Airbnb
Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
EY Ελλάδος: Η πράσινη φορολογική πολιτική και η συμπεριφορική φορολογία
Η ανάπτυξη ενός φορολογικού πλαισίου που προωθεί την κοινωνικοοικονομική συνοχή και ταυτόχρονα ενισχύει την πράσινη ανάπτυξη
Σε 2 ημέρες ολοκληρώθηκαν 1.450 ψηφιακές διακοπές εργασιών από την ΑΑΔΕ
Με την ενεργοποίηση και άλλων ψηφιακών εφαρμογών, το θέμα με τα εκκρεμή αιτήματα θα αποκατασταθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ΑΑΔΕ.
Έρχονται δώρα και «καμπάνες» - Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Μειώσεις φόρων, έκτακτο χριστουγεννιάτικο δώρο, κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων - Ολα όσα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο