Πρόσω ολοταχώς για την επιτάχυνση της έλευσης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης βάζει η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα ήταν η 2η χώρα -μετά την Πορτογαλία- που υπέβαλε το σχέδιό της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει γρηγορότερη έγκρισή του και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ecofin στις 18 ιουνίου.
Ο κυβερνητικός στόχος είναι έρθουν στη χώρα φέτος κοντά στα 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Ενέργεια, real estate, μεταποίηση, ΣΔΙΤ και αγροτοδιατροφικός είναι οι τομείς που έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών οι οποίοι στρέφονται προς τη χώρα μας, ενόψει της ενεργοποίησης του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, με δεδομένο και το φυσικό δυναμικό της Ελλάδας, όπως και για τον εξηλεκτρισμό των σιδηροδρόμων, των αστικών συγκοινωνιών, των οδικών μεταφορών αλλά και η ψηφιοποίηση του δημοσίου.
Στην εξίσωση της επιδιωκόμενης επενδυτικής «έκρηξης» θα μπει και η ΕΤΕπ, η οποία θα είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες μεγάλων και πολύ μεγάλων επενδύσεων που θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα.
Στην κατεύθυνση της περαιτέρω επιτάχυνσης της ενεργοποίησης έργων δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει επαφές με τα άλλα υπουργεία με στόχο να επιλεγούν προγράμματα που έχουν το απαιτούμενο επίπεδο ωριμότητας ώστε να αρχίσουν να προκηρύσσονται από το καλοκαίρι.
Το πακέτο των προγραμμάτων που θα ενεργοποιηθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι και το τέλος του μήνα.
Εμπορικές τράπεζες
Παράλληλα, θα «τρέξει» και η ενεργοποίηση του σκέλους των ιδιωτικών επενδύσεων οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων.
Πρόκειται για συμφωνίες που θα πρέπει να υπογραφούν με τις εμπορικές τράπεζες οι οποίες όχι μόνο θα χρηματοδοτούν το 30% της κάθε ιδιωτικής επένδυσης, αλλά θα αξιολογούν εκ των προτέρων και τις επενδυτές προτάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων.
Με τις συμφωνίες οι εμπορικές τράπεζες θα αναλάβουν τη δέσμευση να περάσουν στην πραγματική οικονομία τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, μέρος των συμφωνιών με τις τράπεζες θα είναι για όσες επιχειρήσεις θέλουν και έχουν τις προοπτικές να βοηθούν μέσω αναδοχών την έκδοση εταιρικών ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα δάνεια για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα αποδεσμεύονται με βάση αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας των υπό χρηματοδότηση έργων, για Πράσινη μετάβαση, Ψηφιακή μετάβαση, Εξωστρέφεια, Καινοτομία και Οικονομίες κλίμακος μέσω επιχειρηματικών συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Επίσης, η αποδέσμευση των ποσών θα γίνεται με όρους αγοράς, με μέγιστη κρατική χρηματοδότηση 50% της αξίας του έργου, μειώνοντας το κεφαλαιακό κόστος και με χρηματοδοτική συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών (τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως).
Βασικοί τομείς
Σχετικά με τους βασικούς τομείς των παρεμβάσεων, αυτοί θα είναι οι εξής:
– Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας).
– Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης.
– Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα.
– Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών.
– Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων με τη Γενική Κυβέρνηση.
– Πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών Αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.
– Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων.
– Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «έξυπνες» βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη).
– Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.).
– Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής, ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης.
– Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.
Latest News
Υπεβλήθη το πέμπτο αίτημα 3,1 δισ. στο Ταμείο Ανάκαμψης - Προστίθεται το «Σπίτι μου 2»
Πρόκειται για ταυτόχρονο διπλό αίτημα για επιχορηγήσεις και δάνεια, το οποίο αφορά σε 32 ορόσημα και στόχους
Πειραιώς: Αίτημα για νέα κεφάλαια 300 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Με το αίτημα αυτό, η Πειραιώς έχει αναλάβει τη διαχείριση πόρων ΤΑΑ συνολικού ύψους €1,9 δισ
Οι «100» που έλαβαν τη μερίδα του λέοντος του RRF – Πού πήγαν 16,1 δισ. [πίνακας]
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δημοσίευσε τη λίστα με τους 100 αποδέκτες της υψηλότερης χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης
Επιδοτήσεις έως και 60% για ηλιακούς θερμοσίφωνες και αντλίες θερμότητας – Οι δικαιούχοι
Στο Ταμείο Ανάκαμψης τα συστήματα θέρμανσης νερού από ΑΠΕ, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι αντλίες θερμότητας