Tην προηγούμενη εβδομάδα είχαμε παρατηρήσει βελτίωση του δείκτη ανάκαμψης.
Την εβδομάδα έως τις 9 Μαΐου ο δείκτης ανάκαμψης μειώθηκε ελαφρώς από τις από τις 81,6 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 81 μονάδες.
Πρόκειται για εξέλιξη η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της ζήτησης / κατανάλωσης και ελαφρώς στον τομέα της υγείας.
Η μείωση αυτή ήλθε παρότι την εβδομάδα αυτή παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας και στην κινητικότητα αλλά και στην παραγωγή / βιομηχανία.
Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται βελτίωση την εβδομάδα έως την 18η Απριλίου, στις 73,9 μονάδες σε σχέση με τις 72,8 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.
Η βελτίωση αυτή παρατηρείται κυρίως λόγω της βελτίωσης της ζήτησης/κατανάλωσης, της αγοράς εργασίας, της κινητικότητάς και της παραγωγής / βιομηχανίας.
Προβλέψεις για το ΑΕΠ
Οι προβλέψεις της εβδομάδας αυτής φέρνουν ορισμένες αλλαγές, λόγω των νέων εκτιμήσεων της Oxford Economics και της Consensus Economics (Μάιος 2021).
Έτσι, το 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ εκτιμάται σε 3,40% ενώ ήταν 3,48% στην προηγούμενη εκτίμηση.
Για το 2022 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,65% ενώ ήταν 7,22% στην προηγούμενη εκτίμηση.
Oι νέες εκτιμήσεις της Oxford Economics αλλά και την Consensus Economics δημιουργούν προβληματισμό για το τρέχων έτος και για το 2022.
Πιο συγκεκριμένα, η Oxford Economics αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της -σε σχέση με ένα μήνα πριν- για ολόκληρη της περίοδο 2020-2022 (-8,03% το 2020 από -9,64%, 2,41% το 2021 από 2,51% και 10,18% το 2022 από 12,48%). Αντίστοιχα, και η Consensus Economics μείωσε την εκτίμησή της για το 2021 από 3,4% σε 3,2%.
Πανδημία και οικονομία
Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων παρά τη μείωση των μέτρων αποστασιοποίησης και την απρόσκοπτη συνέχιση των εμβολιασμών δημιουργούν ανησυχίες για τον τουρισμό κια τις επιπτώσεις στην οικονομία.
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ
Latest News
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ με τα επιτόκια το 2025
Η Oxford Economics σημειώνει ότι οι μειώσεις των 25 μονάδων βάσης πιθανότατα θα συνεχιστούν στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του 2025
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024