Σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε σήμερα η τιμή του χαλκού, που την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη πρώτη εβδομάδα απωλειών μέσα σε ενάμισι μήνα σταθερής ανόδου, λόγω των προοπτικών αυξημένης ζήτησης από την Κίνα αλλά και την ανησυχία για πιθανά προβλήματα εφοδιασμού από την κορυφαία χώρα παραγωγής, τη Χιλή.

Το τελευταίο ειδικά βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, που αξιολογούν τις εξελίξεις από το μέτωπο που έχει ανοίξει στο Σαντιάγκο μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας εξορύξεων BHP Group και των εργαζομένων. Σήμερα οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την τελική προσφορά της εταιρείας για τα νέα επίπεδα μισθών, με το 97% να τάσσεται υπέρ της έναρξης απεργιακών κινητοποιήσεων.

Έτερη πηγή ανησυχίας για τις αγορές είναι το γεγονός πως η εκτόξευση της διεθνούς τιμής του χαλκού στα ύψη έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε πολιτικό ζήτημα για την περιοχή, καθώς μετά τη Χιλή και το Περού, που οδεύει προς προεδρικές εκλογές, φαίνεται να μελετά σημαντική αύξηση των φόρων στις πωλήσεις χαλκού, προκειμένου ακριβώς να εκμεταλλευτούν το ράλι των διεθνών τιμών και τα «τρελά» κέρδη που θα αποκομίσουν οι εταιρείες.

Μετά το ανοδικό σερί των προηγούμενων εβδομάδα που ανέβασαν την τιμή του μετάλλου σε νέα ιστορικά υψηλά, τόσο ο χαλκός όσο και τα υπόλοιπα εμπορεύματα δέχτηκαν αρκετές πιέσεις την περασμένη εβδομάδα. Όμως, σήμερα ανέκαμψαν και πάλι με το χαλκό να κερδίζει 1,3% στα 10.373 δολάρια ανά τόνο, το νικέλιο να ανεβαίνει κατά 1,8% και τον ψευδάργυρο να σημειώνει αύξηση κατά 2,6%.

Πάντως, η Morgan Stanley σε σημείωμα της υποστήριξε ότι τα κέρδη στα μέταλλα, όπως επίσης και στα σιτηρά, θα περιοριστούν προς τα τέλη της χρονιάς, αν και απομένει να φανεί στο μεταξύ πόσο ψηλά θα φτάσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές