
Συντονισμένα ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη . Σημαντικό είναι ότι και το Βρετανικό και το Ελβετικό χρηματιστήριο εμφανίζουν άνοδο – εκτός των αγορών του ευρώ που συνεχίζουν τη άνοδο που εμφανίστηκε στο τέλος της περασμένης βδομάδας.
Το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων της ευρωζώνης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα πολλών μηνών και οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξάνονται, πλησιάζοντας στο 0%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ και οι επενδυτές ωστόσο φαίνονται αδιάφοροι, ένδειξη ότι θεωρούν την τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ ως το μόνο πραγματικό θέμα που αξίζει του ενδιαφέροντός τους. Είναι μια αντίθεση με τη στάση τους τον Φεβρουάριο, όταν οι αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα, το επιτόκιο αναφοράς της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκαν 35 μονάδες βάσης μέσα σε ένα μήνα φθάνοντας στο -0,20%. Αυτό οδήγησε τότε τους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αντιδράσουν και να κατευνάσουν τις αγορές με καλυμμένες υποσχέσεις για τη μείωση του κόστους δανεισμού. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο επιτάχυναν τον ρυθμό των αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης.
Αυτή τη φορά, η απόδοση του Bund της Γερμανίας πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο χρόνια και φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το ορόσημο 0% για πρώτη φορά από το 2019.
Η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα δεν είναι φορτωμένη με σημαντικά γεγονότα χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος. Οι επενδυτές περιμένουν με σχετική αγωνία την Τετάρτη τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της FOMC της επιτροπής της Fed που είναι αρμόδια για τη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής. Αναζητούν μια οποιαδήποτε ένδειξη για το πότε οι αξιωματούχοι της FOMC θα αρχίσουν να μιλάνε για μείωση των αγορών ομολόγων του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:
Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδό του κατά +1,15% την περασμένη συνεδρίαση, κερδίζει στις 10:10 δική μας ώρα +0,17%. Ο DAX εμφάνισε μεταβολή +0,22% αφού κέρδισε την Παρασκευή +1,43%, ο CAC αντίστοιχη άνοδο +0,23% με μεταβολή +1,54% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,52% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +2,00%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,41% με επίδοση την προηγούμενη +1,14%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που κέρδισε +1,19% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:10 ώρα Ελλάδας +0,31%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -1,21% την περασμένη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +9,03%. Ο DAX κέρδισε +0,11% και στο έτος αποδίδει +12,38%, ο CAC είχε μεταβολή -0,01% για αυτό στο 2021 κερδίζει +15,03%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +0,95% ενώ στο έτος έχει επίδοση +13,28%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,63% με ετήσια επίδοση +11,39%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έπεσε κατά -0,54% με ετήσια μεταβολή +10,90%.
Ο S&P 500 με εβδομαδιαία μεταβολή -1,39%, στο 2021 αποδίδει +11,03%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε πτώση -1,14%, με επίδοση +12,34% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,75%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +18,00%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με εβδομαδιαία απώλεια -2,07% στο 2021 εμφάνισε κέρδη +12,65%. Ο δε Nasdaq, είχε μεταβολή -2,34%, ενώ στο 2021 αποδίδει +4,20%.
Μετά από μια εβδομάδα που ήταν πτωτική για τους δείκτες των χρηματιστηρίων στην Αμερικανική ήπειρο αλλά ελαφρώς ανοδική για αρκετούς δείκτες των χρηματιστηρίων του ευρώ τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης του S&P500 εμφανίζουν από την έναρξη των ασιατικών συναλλαγών ως την έναρξη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων οριακή μεταβολή της τάξης του -0,10%.


Latest News

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας