Αν και πάλι φάνηκε πως η διάθεση των συναλλασσόμενων, μετά από σκαμπανεβάσματα ενδοσυνεδριακά, ήταν υπέρ ανοδικού κλεισίματος, οι ρευστοποιήσεις που ξέσπασαν στο τελευταίο 15λεπτο έφεραν κλείσιμο πολύ κοντά στο κατώτερο μέρας, που εμφανίστηκε στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος.
Η ανώτερη τιμή για τον Γενικό Δείκτη ήταν οι 914,23 μονάδες – με χαμηλό τις 902,73 – και το κλείσιμο έγινε στις 903,48, κατά 0,40% ή 3,60 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,353 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 5,461 εκατ. για τις ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΑΛΦΑ και ΕΕΕ.
Ο ΓΔ με την υποστήριξη του τραπεζικού κλάδου, που εμφάνιζε σταθερά κέρδη μικρότερα όμως του +1%, και λιγοστών blue chip εκτός των τριών ανοδικών τραπεζικών, εμφάνισε πτώση αντίστοιχη των αμερικανικών δεικτών εκείνη την ώρα.
Η επενδυτική επιφυλακτικότητα αποτυπώθηκε στον τζίρο που ήταν σημαντικά κάτω των 90 εκατ. που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας.
Το «μαύρο πρόβατο» του τραπεζικού κλάδου ήταν η ΕΤΕ που βρισκόταν κάτω από σταθερές πιέσεις και έκλεισε στο -2,22% και μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι ΒΙΟ -3,98% ΜΠΕΛΑ -3,38% ΤΙΤC -2,62% με τον ΟΠΑΠ να συμπληρώνει την πεντάδα των μετοχών του FTSE25 με απώλειες άνω του -2%.
Στον αντίποδα από τα οκτώ ανοδικά blue chip τα έξη έκλεισαν με άνοδο +1% και πάνω. Ήταν οι ΕΥΔΑΠ +1,92%, ΑΛΦΑ +1,79%, ΕΥΡΩΒ +1,59%, ΟΤΕ +1,22%, ΛΑΜΔΑ +1,07% και ΠΕΙΡ +1,00% αυτά αντιστάθμισαν την πτωτική συνεισφορά των 15πτωτικών με αμετάβλητες τις ΣΑΡ και ΑΔΜΗΕ.
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκτός του πρώτου 40λεπτου που οι πτωτικές μετοχές ήταν λιγότερες από τις ανοδικές στο υπόλοιπο διάστημα οι πιέσεις είχαν δώσει υπεροχή στις πτωτικές. Ενώ ο ενθουσιασμός των αισιόδοξων επενδυτών έφερε νωρίς το ανώτερο μέρας στις 914,23 δύο φορές στις 10:45 και στις 11:17. Μετά ακολούθησε πλάγια πτωτική πορεία πέρασε σε αρνητικό πεδίο (με προηγούμενο κλείσιμο στις 907) στις 13:40 χτύπησε στις 903 περίπου και αντέδρασε τόσο δυνατά ώστε πέρασε πάλι σε θετικό πεδίο στις 15:40. Η πλάγια κίνηση που ακολούθησε κράτησε τον ΓΔ στις 906 μονάδες αλλά στο τελευταίο τέταρτο με κύματα ρευστοποιήσεων που μάλλον πυροδότησε η επιδείνωση της εικόνας των αγορών της Νέας Υόρκης συνέβαλαν στην εγγραφή του κατώτερου στις 902,73 μονάδες μετά το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Το διεθνές κλίμα ήταν διαρκώς νευρικό, επιτρέποντας τις ενδοσυνεδριακές ανατροπές των ισορροπιών στο τέλος με επιστροφή σχεδόν πάνω στο ως τότε κατώτερο μέρας λίγο πριν τις δημοπρασίες. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση αντιμετωπίστηκε διαφορετικά από την υψηλή με άνοδο +0,41% για τον FTSEM ενώ ο FTSE25 έπεσε -0,52%.
Έτσι η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 62,819 δις ευρώ από 63,053 62, την Παρασκευή.
Latest News
Πόσα δισ. θα ρίξουν σε επενδύσεις οι μεγάλοι και οι μικροί του ΧA
Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό τοπίο στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Το βλέμμα και στην ανάπτυξη στο εξωτερικό
Προσγειώθηκε και πάλι πλησίον των 1.400 μονάδων το ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε πλέον με συνοπτικές διαδικασίες στη ζώνη των 1.400 μονάδων
Συνεχίζεται η διολίσθηση στο ΧΑ, ορατές και οι 1.400 μονάδες
Οι επενδυτές δείχνουν να περιμένουν την αγορά και πάλι στη ζώνη των 1.400 μονάδων
Στους πωλητές τα ηνία του ΧΑ, συνεχίζονται τα πακέτα
Το ΧΑ δείχνει να έχει χάσει το momentum του
ΧΑ: Άμυνες έβγαλε ο Τιτάν στην πτώση των τραπεζών και του ΟΤΕ
Μόλις πριν από δύο ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, με το κλίμα να ήταν βελτιωμένο. Αλλά πλέον βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες
Συνεχίζει την οπισθοδρόμηση το ΧΑ - Προσπαθεί να βάλει πλάτη ο Τιτάνας
Εκεί που ο γενικός δείκτης δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, πλέον βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες
Συνεχίζουν οι πωλητές στο ΧΑ - Υπό πίεση η Jumbo
Δεν λείπουν και οι μικρές αγοραστικές παρεμβάσεις μετά τις διορθώσεις που έκαναν αρκετοί τίτλοι
Σφυροκόπησαν το ΧΑ οι τράπεζες
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχασε για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 1.420 μονάδων - Μπαράζ πακέτων διακινήθηκε
Αυξάνονται οι πιέσεις και… τα πακέτα στις τράπεζες
Τα πακέτα που έχει διακινήσει ο τραπεζικός κλάδος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο
Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Αύξηση 22% της κεφαλαιοποίησης του Small Cap σε 3 χρόνια
Οι τοπ εισηγμένες επιχειρήσεις θα βρεθούν στα Roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο και της JP Morgan στην Νέα Υόρκη