Είναι γεγονός, αδιαμφισβήτητο πλέον, ότι η Αθηναϊκή αγορά εμφάνισε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα χρηματιστήρια του ευρώ τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, που περιλαμβάνει κινήσεις προετοιμασίας για την εκπνοή των σειρών Μαΐου την Παρασκευή. Αλλά δεν είναι το μόνο σημαντικό γεγονός εκείνης της μέρας, αφού τότε αναμένεται επίσης η τακτική αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s.
Η εβδομάδα που ξεκινά περιλαμβάνει εκτός των ανωτέρω αρκετά γεγονότα που θα αυξήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου συνεχίζονται, με αυτά της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της ΦΡΛΚ την Τρίτη 18/5. Ακολουθεί την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ, ενώ την Πέμπτη παίρνει σειρά η Frigoglass πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, η δημόσια προσφορά ομολόγων της Costamare αναμένεται να διεξαχθεί στο διάστημα 19 – 21 Μαΐου, ενώ στο διάστημα 19 – 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 4o Συνέδριο της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ, με την συμμετοχή 10 Εισηγμένων Εταιρειών.
Η εβδομάδα που πέρασε έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,12%, με επίδοση για τον μήνα -0,36% και το έτος +12,12%, ο 25άρης ενισχύθηκε +0,47%, στον Μάιο -0,60% και στο 2021 απέδιδε +13,69%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,12%, είναι ο μόνος με άνοδο +2,53% στο μήνα ενώ αποδίδει στο 2021 +24,23%.
Η εικόνα των blue chip μετά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Με άνοδο από 2,2% ως 9% εντοπίζονται δεκατρία: ΜΠΕΛΑ +8,95%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +8,75%, ΑΡΑΙΓ +8,27%, ΕΥΔΑΠ +6,50%, ΕΧΑΕ +4,98%, ΟΤΕ +4,63%, ΛΑΜΔΑ +4,31%, ΔΕΗ +4,29%, ΕΛΠΕ +4,22%, ΤΙΤC +3,53%, ΜΟΗ +3,19%, ΤΕΝΕΡΓ +3,02%, και ΟΛΠ +2,20%. Με μεταβολή γύρω από τη μεταβολή των ΓΔ και FTSE25 συναντάμε έξη τις ΣΑΡ +1,38%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,01%, ΑΔΜΗΕ ΕΕΕ ΟΠΑΠ με μεταβολές στο +0,56% πάνω κάτω και την ΠΕΙΡ στο 0,00%. Τα πτωτικά είναι έξη και τα τρία έχουν μεγάλες απώλειες ΕΥΡΩΒ -7,46%, ΕΤΕ -6,79%, και ΑΛΦΑ -4,90% ενώ οι απώλειες των υπολοίπων ήταν μέτριες με την ΜΥΤΙΛ στο -1,42% την ΒΙΟ στο -1,18% και την ΦΡΛΚ στο -0,44%.
Κατόπιν αυτών, επήλθε ένα θετικό για τη στατιστική ανάλυση στοιχείο. Το κατώτερο για τον μέσο όρο της εβδομάδας ορίστηκε στις 880 μονάδες. Δηλαδή 10 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο τοπικό χαμηλό, μιας διόρθωσης που ακολούθησε μετά την κορύφωσή του στις 16 Απριλίου στις 907,74 μονάδες. Οι περιπέτειες του μέσου όρου τη δεύτερη βδομάδα του τρέχοντος μηνός είχαν σχέση με το διεθνές και όχι το εγχώριο επενδυτικό κλίμα.
Οι εγχώριοι παράγοντες υπογραμμίζουν την πιθανότητα, να επηρεάσει τη δυναμική στο ελληνικό χρηματιστήριο η τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Άλλοι πάλι θεωρούν, ότι η σημαντική βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα και τα μηνύματα από τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν το ειδικό βάρος που χρειάζεται για να μειώσουν την επίδραση από τις διεθνείς αναταράξεις. Τις 15 τελευταίες εβδομάδες με αφετηρία την πρώτη του Φεβρουαρίου, είχαμε μόνο δυο καθοδικές, με τη δεύτερη να είναι η πρώτη του Μάη, με πτώση κατά -1,47%. Η δεύτερη όμως, με κέρδη +1,12%, με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 90 εκατ. περίπου, εν μέσω πτώσης των δεικτών του φάρου των χρηματιστηρίων αλλά και του πανευρωπαϊκού Stoxx Europe 600 κατά -0,54%, υπογράμμισε την ποιοτική βελτίωση των προσδοκιών των εμπλεκόμενων στις αθηναϊκές συναλλαγές. Παράλληλα, άφησε υπονοούμενα για πιθανή κόπωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στην τελευταία συνεδρία, από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών χωρίς τα πακέτα.
Μια αισιόδοξη αλλά πλάγια προσέγγιση της πορείας των βασικών δεικτών και των αποτιμήσεων των μετοχών στο ταμπλό αφορά στην προσδοκία των ισχυρότερων παραγόντων στις συναλλαγές της Αθήνας. Όταν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια υπολογίζουν πως θα κυριαρχήσει στο κοντινό μέλλον έντονη ζήτηση, μαζεύουν μετοχές στα χαμηλά, αφού πρώτα τα… προκαλέσουν.
Την περασμένη βδομάδα, στις περισσότερες συνεδριάσεις, τον ενθουσιασμό της ανοδικής έναρξης διαδέχθηκαν κύματα ρευστοποιήσεων, που είτε μηδένιζαν τα αρχικά κέρδη, είτε τα μετέτρεπαν σε σημαντικών διαστάσεων απώλειες. Κατόπιν μάζευαν την υπερβάλλουσα προσφορά από τις εντολές όσων είχαν τρομάξει, δίνοντας στους δείκτες, πριν το φινάλε, αταλάντευτη ανοδική πορεία. Δεν είμαστε βέβαιοι πως έτσι εξηγείται 100% η ενδοσυνεδριακή πορεία στις συνόδους την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Καθώς η άνοδος από τον Φλεβάρη και μετά σχημάτισε σε επιμέρους τίτλους, όπως οι τραπεζικοί, σημαντικά κέρδη που έβαζαν σε πειρασμό για ενθυλάκωσή τους, ακόμα και θεσμικά χαρτοφυλάκια με τοποθετήσεις μεσο-μακροπρόθεσμων οριζόντων.
Αν και η επιμονή των πιέσεων στα τραπεζικά blue chip αποτέλεσε για αρκετούς αρνητική έκπληξη δεν αποκλείεται σήμερα κιόλας, να ξεκαθαρίσει η αγορά τις προθέσεις της για τον κλάδο. Μια καθαρά ανοδική συνεδρίαση θα βελτιώσει τις προοπτικές από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης, που είναι η μόνη πηγή έμπνευσης, όταν απουσιάζουν οι ειδήσεις με χρηματιστηριακή σημασία από το εσωτερικό.
Latest News
Πόσα δισ. θα ρίξουν σε επενδύσεις οι μεγάλοι και οι μικροί του ΧA
Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό τοπίο στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Το βλέμμα και στην ανάπτυξη στο εξωτερικό
Προσγειώθηκε και πάλι πλησίον των 1.400 μονάδων το ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε πλέον με συνοπτικές διαδικασίες στη ζώνη των 1.400 μονάδων
Συνεχίζεται η διολίσθηση στο ΧΑ, ορατές και οι 1.400 μονάδες
Οι επενδυτές δείχνουν να περιμένουν την αγορά και πάλι στη ζώνη των 1.400 μονάδων
Στους πωλητές τα ηνία του ΧΑ, συνεχίζονται τα πακέτα
Το ΧΑ δείχνει να έχει χάσει το momentum του
ΧΑ: Άμυνες έβγαλε ο Τιτάν στην πτώση των τραπεζών και του ΟΤΕ
Μόλις πριν από δύο ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, με το κλίμα να ήταν βελτιωμένο. Αλλά πλέον βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες
Συνεχίζει την οπισθοδρόμηση το ΧΑ - Προσπαθεί να βάλει πλάτη ο Τιτάνας
Εκεί που ο γενικός δείκτης δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, πλέον βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες
Συνεχίζουν οι πωλητές στο ΧΑ - Υπό πίεση η Jumbo
Δεν λείπουν και οι μικρές αγοραστικές παρεμβάσεις μετά τις διορθώσεις που έκαναν αρκετοί τίτλοι
Σφυροκόπησαν το ΧΑ οι τράπεζες
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχασε για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 1.420 μονάδων - Μπαράζ πακέτων διακινήθηκε
Αυξάνονται οι πιέσεις και… τα πακέτα στις τράπεζες
Τα πακέτα που έχει διακινήσει ο τραπεζικός κλάδος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο
Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Αύξηση 22% της κεφαλαιοποίησης του Small Cap σε 3 χρόνια
Οι τοπ εισηγμένες επιχειρήσεις θα βρεθούν στα Roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο και της JP Morgan στην Νέα Υόρκη