Η Λωρίδα της Γάζας έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η μεγαλύτερη φυλακή στον πλανήτη και όχι άδικα. Πρόκειται, άλλωστε, για μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθώς περίπου δύο εκατομμύρια ψυχές προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, η φυλακή μοιάζει να έχει μετατραπεί σε απομόνωση. Κι αυτό διότι οι κάτοικοι της Γάζας τιμωρούνται ως συνένοχοι των «τρομοκρατών» της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων και τιμωρούνται μέχρι να λυγίσουν και να συνθηκολογήσουν όλοι μαζί.
Πρόκειται για μια απομόνωση, μάλιστα, στην οποία, εκτός των άλλων, παραμένουν κλειστές οι… δυόμιση από τις τρεις διεξόδους προς τον έξω κόσμο: Τα σύνορα με το Ισραήλ προς βορράν, η θάλασσα στα δυτικά και, σε μεγάλο βαθμό, η συνοριακή διάβαση προς την Αίγυπτο στα νότια (αν και υπήρξαν πληροφορίες πως άνοιξε προσωρινά την Κυριακή).
Σύμφωνα δε με το συγκλονιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, το οποίο υπογράφουν ο Χαζέμ Μπαλούσα από τη Γάζα και ο Όλιβερ Χολμς από την Ιερουσαλήμ, όσοι έχουν την ατυχία να είναι κλειδωμένοι στην απομόνωση αυτή, κινδυνεύουν πλέον να μείνουν χωρίς τρόφιμα και καθαρό νερό, φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα.
Κατεστραμμένες υποδομές
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο ανελέητος βομβαρδισμός των Ισραηλινών εδώ και μία εβδομάδα έχει επιφέρει τεράστιες καταστροφές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού, καθώς και τους αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ η τροφοδοσία της αγοράς με τα απολύτως αναγκαία είδη είναι τουλάχιστον ελλιπής, μην καλύπτοντας καν τις στοιχειώδεις ανάγκες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αντίστοιχου ΔΕΔΔΗΕ της Γάζας, έξι από τις δέκα κεντρικές γραμμές διανομής ηλεκτρικού έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα η παρεχόμενη ισχύς να έχει μειωθεί σε κάτω από το μισό και ορισμένες περιοχές να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα εδώ και ημέρες. Όσο για τα συνεργεία, οι βόμβες που πέφτουν διαρκώς δεν τους επιτρέπουν να εργαστούν.
Από την πλευρά του, το αρμόδιο γραφείο του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια (OCHA), αναφέρει πως το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο στη Γάζα τόσο των μελών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα όσο και καυσίμων και άλλων πρώτων υλών.
Απειλούνται κτηνοτροφία, αλιεία
Για του λόγου το αληθές, δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν ζωοτροφές, απολύτως αναγκαίες για τις μονάδες παραγωγής στη Γάζα, παραμένουν καθηλωμένα στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων – με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι εάν οι προμήθειες δεν φτάσουν εγκαίρως, τότε δεκάδες χιλιάδες ζώα – όπως κοτόπουλα και άλλα – θα πεθάνουν, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για τους κατοίκους.
Την ίδια στιγμή, οι αλιείς δεν μπορούν να εργαστούν, καθώς οι ακτές παραμένουν αποκλεισμένες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε έλλειψη ένα ακόμη βασικό είδος διατροφής. Και σαν να μην έφταναν αυτά, μια μονάδα αφαλάτωσης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, αφήνοντας χωρίς καθαρό νερό πάνω από 250.000 ανθρώπους που τροφοδοτούνταν από αυτήν.
Απέναντι σε αυτές τις καταγγελίες, αξιωματούχος του Ισραήλ που εργάζεται στον τομέα που έχει την ευθύνη της τροφοδοσίας της Γάζας και των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, επέρριψε την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην Χαμάς. Όχι απλώς επειδή ξεκίνησε τον πόλεμο, αλλά και διότι – όπως ισχυρίστηκε – είναι αυτή που έχει καταστρέψει τις παραπάνω εγκαταστάσεις για να κατηγορήσει στη συνέχεια το Ισραήλ…
Μια ακόμη χαμένη γενιά
Η οργάνωση Oxfam, πάντως, η οποία φροντίζει για την προμήθεια της Γάζας με νερό και είδη υγιεινής, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει μια ακόμη χαμένη γενιά μετά από αυτό τον πόλεμο. «Όταν η εκεχειρία κάποια στιγμή κηρυχθεί, θα σκάψουμε για μια ακόμη φορά μέσα στα συντρίμμια και θα αρχίσουμε την ανοικοδόμηση – περιμένοντας τον επόμενο κύκλο βομβαρδισμών που θα καταστρέψει ό,τι έχουμε φτιάξει», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπός της, Λαϊλά Μπαρχούμ.
Μήπως, τελικά, αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης του Μπένιαμιν Νετανιάχου; Να μην αποκτήσουν ποτέ οι Παλαιστίνιοι τις υποδομές που θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα μελλοντικό κράτος τους; Και μήπως στη Γάζα το πετυχαίνει με τους ανηλεείς βομβαρδισμούς και στη Δυτική Όχθη με τους διαρκείς εποικισμούς;
Latest News
Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις βοριάδες - Πού θα χιονίσει
Αναλυτικά η πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία
Κακοκαιρία: Επελαύνει η «Elena» – Χριστούγεννα με κρύο, βροχές και χιόνια
«Λευκά» Χριστούγεννα φέρνει η «Έλενα» - Η πρόγνωση του επόμενου τριημέρου.
Η Ελλάδα στη νέα ενεργειακή εποχή - Το νέο βιβλίο του Κ.Σταμπολή
Βιβλίο του Κωστή Σταμπολή για την έξοδο απο την ενεργειακή κρίση και τις προοπτικές στο νέο διεθνές περιβάλλον
Φορτηγό πλοίο της Ρωσίας βυθίστηκε στη Μεσόγειο
Το πλοίο, ελεγχόταν από την Oboronlogistika, μια εταιρεία που ανήκει στις στρατιωτικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας
Γέμισε φαναράκια ο αττικός ουρανός για τη «Νύχτα των Ευχών»
Ο δήμος της Αθήνας, διοργάνωσε και φέτος την «Νύχτα των Ευχών» στο κέντρο της πόλης
Αλέξης Τσίπρας: Να διαμορφώσουμε μαζί ένα κοινό μέλλον με ελπίδα
«Το 2025 μπορεί με τη συμμετοχή και την προσπάθεια όλων να είναι μια νέα αρχή», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
Βηθλεέμ χωρίς Χριστούγεννα και χωρίς τουρισμό
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Βηθλεέμ φέτος δεν γιορτάζει Χριστούγεννα. Με τα μάτια στραμμένα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, φουντώνει ξανά το κλίμα στην παλαιστινιακή κοινωνία.
Τα πλούσια κράτη γυρνούν την πλάτη στους φτωχούς του κόσμου – Η αγωνία του ΟΗΕ
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ , σχεδόν 282 εκατομμύρια άνθρωποι σε 59 χώρες και εδάφη αντιμετώπιζαν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας το 2023
Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό φάρμακο για τον θυρεοειδή – Τι εντοπίστηκε
Η ανάκληση που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ αφορά το χάπι Inacalcet της εταιρείας Pharmazac
Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Συρία προαναγγέλλει η Τουρκία
Σε δηλώσεις του ο Ουράλογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνάψει «συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση»