Περισσότεροι από 2.700 μετανάστες, από τους οποίους χίλιοι είναι ανήλικοι, εισήλθαν παράνομα σήμερα στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα -που βρίσκεται στη βόρεια Αφρική-  από το γειτονικό Μαρόκο, κολυμπώντας ή πεζή όταν η παλίρροια το επέτρεπε, ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές, επικαλούμενες αριθμό “ρεκόρ” για μια μέρα.

Η εφημερίδα El Pais και το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press επικαλούνται πηγές της αστυνομίας οι οποίες κατηγορούν το Μαρόκο ότι προστατεύει παθητικά τα σύνορά του σε μια περίοδο αυξημένης διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι αφίξεις πολλαπλασιάστηκαν στο ισπανικό έδαφος που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Μάγρεμπ. Οι πρώτες αφίξεις έγιναν από μετανάστες που είχαν αναχωρήσει μέσα στη νύχτα από ακτές που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα νοτίως της Θέουτα, δήλωσε εκπρόσωπος της νομαρχίας της Θέουτα επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για έναν πρωτόγνωρο αριθμό.

Κανένας από αυτούς τους μετανάστες δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί και “είναι καλά στην υγεία τους”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Κατά την άφιξή τους στο ισπανικό έδαφος, συνελήφθησαν.

Μια πρώτη ομάδα εκατό ανθρώπων αποτελούμενη κυρίως από νεαρούς άνδρες αλλά και παιδιά και γυναίκες είχε εντοπιστεί νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μερικοί χρησιμοποίησαν φουσκωτά σωσίβια, άλλοι φουσκωτές βάρκες και άλλοι περπάτησαν εκεί όπου η θάλασσα “είχε τραβηχτεί”.

Στα τέλη Απριλίου, εκατό μετανάστες είχαν ήδη φθάσει στη Θέουτα κολυμπώντας από το Μαρόκο κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, κατά ομάδες των 20 έως 30 ατόμων. Η πλειονότητα αυτών απελάθηκε τότε στο Μαρόκο.

Ένταση Μαδρίτης-Ραμπάτ

Αυτές οι αφίξεις μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα σημειώνονται σε μια συγκυρία διπλωματικών εντάσεων μεταξύ της Μαδρίτης και του Ραμπάτ.

Το Μαρόκο, βασικός σύμμαχος της Μαδρίτης στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, κάλεσε στα τέλη Απριλίου τον Ισπανό πρεσβευτή στο Ραμπάτ για να εκφράσει την “αγανάκτησή του” για την υποδοχή στην Ισπανία για να νοσηλευτεί, του Μπραχίμ Γάλι, αρχηγού του κινήματος ανεξαρτησίας της δυτικής Σαχάρας, του Μετώπου Πολισάριο.

Η σύγκρουση στη δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία που χαρακτηρίζεται ως “μη αυτόνομο έδαφος” από τα Ηνωμένα Έθνη ελλείψει οριστικής διευθέτησης, μαίνεται τα τελευταία 45 και πλέον χρόνια μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο, που υποστηρίζεται από την Αλγερία.

Το Πολισάριο ζητεί δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης ενώ το Ραμπάτ, που θεωρεί τη Σαχάρα ‘εθνικό ζήτημα”, προτείνει αυτονομία υπό την κυριαρχία του.

Μετανάστες προσπαθούν συχνά να φτάσουν στη Θέουτα κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας στους ψηλούς συνοριακούς φράκτες που χωρίζουν τον θύλακα από το Μαρόκο.

Η Θέουτα και η Μελίγια, ο άλλος ισπανικός θύλακας που βρίσκεται στις ακτές του Μαρόκου, αποτελούν τα μόνα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον