
Μια συνολική ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία όταν τελειώσει η πανδημία θα βρεθεί στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ανάλογα με το μέγεθος του πλήγματος που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και με την πορεία της οικονομίας.
Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει περισσότερες από τις 24 άτοκες και 48 χαμηλότοκες δόσεις που προβλέπεται σήμερα για τα χρέη της πρώτης καραντίνας που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021.
Σημειώνεται ότι τα χρέη από τα μέτρα στήριξης και τις οφειλές που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021 ήδη φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν από το 2022 και μετά.
Από το ποσό αυτό τα 2 δις ευρώ περίπου προκύπτουν από αναβολές πληρωμών φόρων/εισφορών και επιπλέον 4-5 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Επιστρεπτέας που θα αρχίσουν να εξοφλούνται από το 2022.
Ανά έτος προκύπτει ένα ποσό εξόφλησης της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέτρα στήριξης. Δηλαδή, αναλογούν, όπως επισημάνθηκε, κατά μέσο όρο 300 ευρώ το μήνα ανά επιχείρηση.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, οι οφειλέτες του Δημοσίου άγγιζαν τα 4 εκατομμύρια ή το 50% των φορολογουμένων, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται όσοι έχουν χρέη σε αναστολή, λόγω της πανδημίας.
Στο σχετικό κατάλογο των ληξιπρόθεσμων βρίσκονται τα χρέη τα οποία οι υπόχρεοι είτε δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν ούτε με ρύθμιση, είτε μπορούν αλλά δεν θέλουν.
Στο πρώτο τρίμηνο του έτους επιχειρήσεις και νοικοκυριά άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 2,164 δισ. ευρώ με την πανδημία να αφήνει βαρύ το αποτύπωμά της στην οικονομία.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία ανήλθαν σε 2,312 δισ. ευρώ εκ των οποίων 684 εκατ. ευρώ γεννήθηκαν τον Μάρτιο.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς λόγω της πανδημίας τα χρέη συσσωρεύονται, και μετά τη λήξη των περιόδων χάριτος και των αναστολών που έχουν δοθεί, υπάρχει φόβος για εκτόξευσή τους, σε δυσθεώρητα ύψη, αφού οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώνουν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και τις ρυθμίσεις των χρεών που έχουν ανασταλεί.
Το υπουργείο Οικονομικών, φοβάται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, θα «διπλώσουν» οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος, στις οποίες έχουν προβεί χιλιάδες φορολογούμενοι, με τους φόρους που θα καταλογιστούν με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
Ήδη αποστέλλονται ενημερωτικά email για την τακτοποίηση των οφειλών τους, με την ένταξή τους σε κάποια από τις ενεργές ρυθμίσεις, και ταυτόχρονα υπάρχει η προειδοποίηση για τον κίνδυνο των κατασχέσεων.
Οι αντικειμενικές αξίες
Εντός του καλοκαιριού αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις οι νέες αντικειμενικές αξίες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να αναπροσαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ το 2022.
Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών, αφορά περιοχές που ενώ είναι εντός σχεδίου πόλης μέχρι σήμερα παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος.


Latest News

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Έρχονται οι «Ράμπο» της ομάδας «ΔΕΟΣ» - Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει ν' ανησυχούν...
Ειδικές δυνάμεις εφοριακών και τελωνειακών αναλαμβάνουν τις δύσκολες αποστολές - Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο τους

Οι 20 παροχές σε είδος και σε χρήμα που είναι αφορολόγητες - Αναλυτικά η λίστα
Το πλαίσιο αυτών των απαλλαγών εμπλουτίστηκε και προσαρμόστηκε στις προβλέψεις του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία και τις αντίστοιχες εισφορές

Ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του «Εργάνη ΙΙ» - Οι αλλαγές που φέρνει
Η λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δοκιμαστική για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Μία στις τέσσερις δηλώσεις με επιστροφή φόρου - Υποβάλλονται 53.000 την ημέρα
Τι δείχνουν τα στοιχεία εκκαθάρισης τον πρώτο μήνα υποβολής - Στα 1.503 ευρώ ο μέσος πρόσθετος φόρος – στα 342 ευρώ η μέση επιστροφή

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα