Σχεδόν τα δύο τρίτα, ή το 64%, των millenials (ηλικίας 25 έως 40 ετών) στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι έχουν τουλάχιστον μία φορά μετανιώσει για την αγορά του σπιτιού στο οποίο διαμένουν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 ιδιοκτήτες σπιτιών και πραγματοποιήθηκε από την Bankrate.
Αντίθετα πολύ πιο χαμηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά «μετανιωμένων» στις δύο επόμενες «γενιές» αγοραστών. Μόνο το 45% περίπου της Gen X (ηλικίας 41 έως 56) και το 33% των baby boomers (ηλικίας 57 έως 75) ανέφεραν ότι έχουν μετανιώσει για το σημερινό σπίτι τους, σύμφωνα με την έρευνα. Όμως, γενικά, η δυσαρέσκεια είναι πολύ συχνή: περίπου το 43% όλων των ιδιοκτητών κατοικίας έχουν τουλάχιστον μία φορά μετανιώσει για το σπίτι τους.
«Αυτές οι αγορές, ακόμη και για εκείνους που είναι καλά καταρτισμένοι, μπορεί να είναι ένα άλμα έξω από τα όρια της λογικής», λέει ο Μαρκ Χάμρικ, ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Bankrate. Οι άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται τόσο πολύ στην πραγματικότητα να μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι που πολλές φορές υπάρχει η αίσθηση ότι όλα τα υπόλοιπα θα επιλυθούν μόλις ολοκληρωθεί η αρχική αγορά, λέει.
«Η πραγματικότητα είναι ότι είναι μόνο η αρχή της εμπειρίας απόκτησης ενός σπιτιού», λέει ο Χάμρικ. Αφού ο αρχικός ενθουσιασμός έχει εξαντληθεί, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίας μένουν μετανιώνουν μια ή δύο φορές, και δηλώνουν ότι θα ήθελαν να είχαν πράξει κάτι διαφορετικό γύρω από την αγορά κατοικίας.
Συμβιβασμοί
Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού, ειδικά οι νεότεροι αγοραστές, πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς στο σπίτι που καταλήγουν να αγοράζουν, λέει η Τζέσικα Λάουτζ, αντιπρόεδρος δημογραφικών στοιχείων και συμπεριφορικών ιδεών στην National Association of Realtors. Σύμφωνα με την έρευνα της NAR, περίπου το 69% όλων των αγοραστών σπιτιού κάνουν κάποιο είδος συνόψισης, σχετικά με την τιμή, την κατάσταση και το μέγεθος του σπιτιού.
«Δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσετε όλη τη λίστα επιθυμιών σας, οπότε γενικά πρέπει να κάνετε τουλάχιστον κάποιους συμβιβασμούς, επειδή τα χρήματα είναι ένας παράγοντας στη μεγαλύτερη οικονομική συναλλαγή της ζωής σας», λέει η Λάουτζ. Αυτοί οι συμβιβασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αίσθηση λύπης.
Αλλά μόνο και μόνο επειδή οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορεί να έχουν μερικά προβλήματα δεν σημαίνει ότι εύχονται να μην είχαν αγοράσει ποτέ το σπίτι τους. «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι που πήραν την απόφαση να αγοράσουν», εκτιμά ο Χάμρικ.
Υποτιμώντας το κόστος
Μεταξύ όλων των ιδιοκτητών σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των millenials, η πιο συνηθισμένη αιτία για να μετανιώσουν είναι η υποτίμηση του κόστους συντήρησης και άλλων κρυφών δαπανών που σχετίζονται με την αγορά και την κατοχή ενός σπιτιού. Περίπου το 16% των ιδιοκτητών σπιτιού (και το 21% των μιλένιαλς) το ανέφεραν ως λύπη. Άλλοι τύποι λύπης επικεντρώθηκαν στο μέγεθος του σπιτιού και στα οικονομικά που εμπλέκονται στη διαδικασία εξαγοράς, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής υποθηκών και του επιτοκίου.
Το 2020, οι ιδιοκτήτες κατοικίας ξόδεψαν κατά μέσο όρο 13.138 δολάρια για έργα που σχετίζονται με το σπίτι τους, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του HomeAdvisor για το 2020 για τις δαπάνες στο σπίτι. Παρόλο που το κόστος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πού ζει κανείς και την ηλικία και την κατάσταση του σπιτιού του, οι ιδιοκτήτες πρέπει να σχεδιάσουν να δαπανήσουν το 1% έως το 3% της τιμής αγοράς του σπιτιού για ετήσια συντήρηση.
Αυτό σημαίνει ότι αν το σπίτι έχει τιμή 300.000 δολ., αξίζει να αφιερώσουν τουλάχιστον 3.000 δολ. ετησίως για επισκευές και συντήρηση.
Latest News
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Πού αναζητούν τώρα εξοχικές κατοικίες οι ξένοι αγοραστές - Τι ποσά δίνουν
Πρόκειται για κατοικίες επιφάνειας από 70 ως 95 τ.μ. σε εναλλακτικούς προορισμούς χαμηλού τουριστικού φόρτου με κόστος έως 400.000 ευρώ
Η φορο-παγίδα των ανείσπρακτων ενοικίων - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι κινήσεις που μηδενίζουν το φόρο και πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης
Με τον… αραμπά το project για τις 2.500 κοινωνικές κατοικίες μέσω ΣΔΙΤ
Η ΔΥΠΑ έχει αναλάβει την ωρίμανση των φακέλων για την κοινωνική αντιπαροχή για τα δέκα πρώτα οικόπεδα
«Ανάσα» για Airbnb - Πανηγυρίζει ο STAMA για τη διάσωση 20.000 ακινήτων
To τελικό κείμενο το νομοσχεδίου για τα Airbnb δικαιώνει τις θέσεις του Stama
Στο παραπέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα Airbnb - Ποια ακίνητα σώζονται, ποια κόβονται
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στα Airbnb ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των φορέων
Κυρανάκης: Στο Κτηματολόγιο όλες οι συναλλαγές για τα ακίνητα
O κ. Κυρανάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουν ψηφιοποιηθεί περισσότερες από 300 εκατ. σελίδες από τα υποθηκοφυλακεία
Οι τρεις καταλύτες στην αγορά ακινήτων φέτος - Ποιες περιοχές ευνοούνται
Σε ανοδική τροχιά και το 2025 η αγορά στα ακίνητα – Τι δηλώνουν ειδικοί του κλάδου