
Γιατί η Γάζα, μία από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, είναι τόσο θολή στο Google Maps;
Το ερώτημα αυτό σύμφωνα με το BBC έχει τεθεί από ερευνητές, που χρησιμοποιούν open – source, δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες – συμπεριλαμβανομένων δεδομένων χαρτογράφησης – για να εντοπίζουν επιθέσεις και να καταγράφουν τις επιπτώσεις τους.
«Το γεγονός ότι δεν έχουμε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από το Ισραήλ και τα Παλαιστιανιακά εδάφη μας πηγαίνει πίσω» δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ο Σαμίρ, ερευνητής open source. Όχι μόνο η Γάζα, αλλά και μεγάλο κομμάτι του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών εδαφών στο Google Earth εμφανίζονται ως εικόνες χαμηλής ανάλυσης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, όπως αναφέρει το BBC.
Την ίδια ώρα η Πιονγκγιανγκ, η πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερης ευκρίνειας εικόνες, στις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει αυτοκίνητα και ανθρώπους.

Αριστερά: εικόνα από τη Γάζα Δεξιά εικόνα από την Πιονγκγιανγκ της Βόρειας Κορέας
Η χρήση υπηρεσιών όπως το Google Earth έχει καταστεί ζωτικής σημασίας στην καταγραφή συγκρούσεων. Οι ερευνητές τα χρησιμοποιούν για να καταγράψουν τόσο τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων όσο και τις αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού. Αν και η Google επισημαίνει ότι στόχος της είναι να προσφέρει τακτικά εικόνες από πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας είναι θολές.
Έως και πέρυσι η αμερικανική κυβέρνηση είχε θέσει περιορισμούς στην ποιότητα των δορυφορικών εικόνων από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη που είχαν την δυνατότητα να προσφέρουν αμερικανικές επιχειρήσεις σε εμπορική βάση για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο καθώς ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Airbus μπορούσαν να προσφέρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης, οι ΗΠΑ δέχθηκαν πιέσεις να δώσουν τέλος στους περιορισμούς. Αυτό και έγινε τον Ιούλιο του 2020. Ωστόσο οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν.
Το BBC μίλησε με εκπροσώπους τόσο της Google όσο και της Apple (που επίσης προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες).
Η Apple είπε ότι εργάζεται ώστε να επικαιροποιήσει τους χάρτες της το συντομότερο δυνατόν με υψηλότερη ανάλυση. Η Google δήλωσε ότι οι εικόνες της προέρχονται από σειρά προμηθευτών και εξετάζει «ευκαιρίες να ανανεώσει τις εικόνες με υψηλότερης ανάλυσης, όταν καταστούν διαθέσιμες». Αλλά πρόσθεσε ότι δεν «σχεδιάζει να μοιραστεί νέες εικόνες προς το παρόν».

Αριστερά: Η τρέχουσα εικόνα του Google Earth για τον πύργο Hanadi στη Γάζα Δεξιά: δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης που δείχνει τον πύργο να έχει καταστραφεί
Σημειώνεται ότι εταιρείες με δορυφόρους όπως η Maxar (βλέπε παραπάνω) και η Planet Labs, προσφέρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης σε Ισραήλ και Γάζα.
Γιατί είναι σημαντικές οι εικόνες; Ερευνητές του Human Rights Watch τονίζουν ότι το 2017 συνεργάστηκαν με την Planet Labs για να αποκαλύψουν την καταστροφή χωριών των Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ.


Latest News

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece

Kaspersky: Πώς να μετατρέπετε αρχεία με ασφάλεια
Οι ιστοσελίδες μετατροπής αρχείων στο διαδίκτυο αποτελούν έναν ελκυστικό τρόπο για να αλλάξετε τη μορφή των αρχείων σας, αλλά ενέχουν κινδύνους

Πόλος έλξης η Δ. Μακεδονία για data centers αμερικανικών κολοσσών - Το project της ΔΕΗ
Το σχέδιο της ΔΕΗ για data centers στη Δυτική Μακεδονία, το αμερικανικό ενδιαφέρον και οι κινήσεις των άλλων παικτών

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει