
H έκρηξη των τιμών στα εμπορεύματα απέτυχε να πυροδοτήσει μερικές από τις παραδοσιακές αντιδράσεις στα ομόλογα και τα νομίσματα, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες κερδίζουν την επικοινωνιακή μάχη με τις υποσχέσεις τους να συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τα προγράμματα παρέμβασης και να εξακολουθούν να θεωρούν τις πληθωριστικές πιέσεις ως παροδικές.
Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ράλι των εμπορευμάτων το 2008 και το 2011, οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων και των νομισμάτων από μεγάλες εξαγωγικές χώρες όπως η Αυσραλία, είχαν ελάχιστες μεταβολές παρά την τρελή κούρσα των τιμών από τη βενζίνη μέχρι την ξυλεία, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Το ίδιο συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου το αγαπημένο μέτρο της Federal Reserve για τις πληθωριστικές προσδοκίες αποσυνδέθηκε από τις κινήσεις των πρώτων υλών καθώς οι επενδυτές νιώθουν άβολα να στοιχηματίζουν εναντίον των δεσμεύσεων της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο προβλεπόμενο μέλλον.
«Η μεγάλη αλλαγή αυτή τη φορά είναι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών,» δηλώνει ο Κέρι Κρεγκ, της JPMorgan Asset Management. Η υπέρ-χαλαρή νομισματική πολιτική ασκεί πιέσεις στα νομίσματα που φυσιολογικά ανέβαιναν πολύ περισσότερο στη διάρκεια κύκλων αύξησης των τιμών στα εμπορεύματα.
Τα νομίσματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας –δύο σημαντικών νομισμάτων των οποίων οι τύχες συνήθως βασίζονται στις τάσεις των εμπορευμάτων που καταναλώνονται από την οικονομία της Κίνας- είναι απόδειξη αυτής της νέας τάξης πραγμάτων. Κάθε νόμισμα έχει ενισχυθεί λιγότερο από 0,5% το τελευταίο τρίμηνο.
Ωστόσο, το δολάριο Καναδά ενισχύθηκε περίπου 5% καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας έδωσε το σήμα για έναρξη σταδιακής απόσυρσης των μέτρων τόνωσης.
Ενώ το ράλι των πρώτων υλών που ανέβασε τις τιμές στις καλλιέργειες, ενέργειας και μετάλλων, αποτελεί καλό νέο για την οικονομία του Καναδά, αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση για τους διαμορφωτές πολιτικής που βρίσκονται υπό πίεση για να διασφαλίσουν τη δίκαιη διανομή των κερδών. Ένα ισχυρότερο δολάριο Καναδά μπορεί να βάλει φρένο σε άλλους τομείς-κλειδιά που πιθανόν να δυσκολευτούν να ανταγωνιστούν κάτω από την αυξανόμενη συναλλαγματική ισοτιμία.
Τα κέρδη του δολαρίου Καναδά, από τον Απρίλιο όταν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι θα αρχίσει σταδιακά την άρση των υποστηρικτών μέτρων, καταδεικνύει τους κινδύνους που ενέχει αυτή η αλλαγή πολιτικής για όσους το σκέφτονται.


Latest News

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Οι Αμερικανοί επενδυτές ψηφίζουν Ευρώπη - 10,6 δισ. σε ETF's ευρωαγορών
Η αβεβαιότητα από τους δασμούς Τραμπ αναδεικνύει την Ευρώπη ως φωτεινό σημείο

Συντηρείται η αβεβαιότητα στη Wall Street με το βλέμμα στις ανακοινώσεις Τραμπ
Η Wall Street αναμένει από τον Λευκό Οίκο να αποκαλύψει τους αμοιβαίους δασμούς σε αγαθά από όλες σχεδόν τις χώρες

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Μίνι ράλι στα αμερικανικά ομόλογα εν αναμονή των δασμών
Οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο στα αμερικανικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών για τις αρνητικές επιπτώσεις των δασμών στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας

Συντηρεί την ανοδική του κίνηση το ΧΑ
Η αγορά διατηρεί την ανοδική της τάση σήμερα, εντούτοις παραμένει το ερωτηματικό για το αν η εικόνα της είναι περισσότερο αποτέλεσμα αποχής των πωλητών ή επιφυλακτικότητας των αγοραστών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - «Bλέπει» και πάλι τις 1.700 μονάδες
Ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια - Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Στην κορυφαία πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως τον Μάρτιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/xa5-600x399.jpg)
Στην πρώτη πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως το ΧΑ τον Μάρτιο [γράφημα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πόσο ρόλο έπαιξε η διόρθωση του δείκτη