H έκρηξη των τιμών στα εμπορεύματα απέτυχε να πυροδοτήσει μερικές από τις παραδοσιακές αντιδράσεις στα ομόλογα και τα νομίσματα, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες κερδίζουν την επικοινωνιακή μάχη με τις υποσχέσεις τους να συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τα προγράμματα παρέμβασης και να εξακολουθούν να θεωρούν τις πληθωριστικές πιέσεις ως παροδικές.
Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ράλι των εμπορευμάτων το 2008 και το 2011, οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων και των νομισμάτων από μεγάλες εξαγωγικές χώρες όπως η Αυσραλία, είχαν ελάχιστες μεταβολές παρά την τρελή κούρσα των τιμών από τη βενζίνη μέχρι την ξυλεία, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Το ίδιο συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου το αγαπημένο μέτρο της Federal Reserve για τις πληθωριστικές προσδοκίες αποσυνδέθηκε από τις κινήσεις των πρώτων υλών καθώς οι επενδυτές νιώθουν άβολα να στοιχηματίζουν εναντίον των δεσμεύσεων της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο προβλεπόμενο μέλλον.
«Η μεγάλη αλλαγή αυτή τη φορά είναι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών,» δηλώνει ο Κέρι Κρεγκ, της JPMorgan Asset Management. Η υπέρ-χαλαρή νομισματική πολιτική ασκεί πιέσεις στα νομίσματα που φυσιολογικά ανέβαιναν πολύ περισσότερο στη διάρκεια κύκλων αύξησης των τιμών στα εμπορεύματα.
Τα νομίσματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας –δύο σημαντικών νομισμάτων των οποίων οι τύχες συνήθως βασίζονται στις τάσεις των εμπορευμάτων που καταναλώνονται από την οικονομία της Κίνας- είναι απόδειξη αυτής της νέας τάξης πραγμάτων. Κάθε νόμισμα έχει ενισχυθεί λιγότερο από 0,5% το τελευταίο τρίμηνο.
Ωστόσο, το δολάριο Καναδά ενισχύθηκε περίπου 5% καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας έδωσε το σήμα για έναρξη σταδιακής απόσυρσης των μέτρων τόνωσης.
Ενώ το ράλι των πρώτων υλών που ανέβασε τις τιμές στις καλλιέργειες, ενέργειας και μετάλλων, αποτελεί καλό νέο για την οικονομία του Καναδά, αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση για τους διαμορφωτές πολιτικής που βρίσκονται υπό πίεση για να διασφαλίσουν τη δίκαιη διανομή των κερδών. Ένα ισχυρότερο δολάριο Καναδά μπορεί να βάλει φρένο σε άλλους τομείς-κλειδιά που πιθανόν να δυσκολευτούν να ανταγωνιστούν κάτω από την αυξανόμενη συναλλαγματική ισοτιμία.
Τα κέρδη του δολαρίου Καναδά, από τον Απρίλιο όταν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι θα αρχίσει σταδιακά την άρση των υποστηρικτών μέτρων, καταδεικνύει τους κινδύνους που ενέχει αυτή η αλλαγή πολιτικής για όσους το σκέφτονται.
Latest News
Ηγήθηκε της Wall Street και σήμερα ο Dow Jones
Oι επενδυτές μετατοπίζουν την έκθεση από την τεχνολογία σε τίτλους πιο οικονομικά ευαίσθητους
Σε ύψη ρεκόρ οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη το 2025 - Καταλύτης η απουσία της ΕΚΤ [γράφημα]
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα ευρωπαϊκά ομόλογα με την αβεβαιότητα σε Γερμανία και Γαλλία να κυριαρχεί
Κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην ΕΚΤ
Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Fitch
Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη διαβάθμιση ΒΒΒ
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ - Τα στοιχήματα των traders
Το ευρώ δέχεται έντονες πιέσεις περιπλέκοντας τις νομισματικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων