Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, η αγορά φάνηκε να επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες στο πρώτο μέρος έναντι του τέλους του δεύτερου με την “επίθεση” εντολών πώλησης από θεσμικούς.
Ενδεχομένως επηρεάστηκαν από τη μονιμότητα των ανησυχιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Διότι αυτές εκτίναξαν εξ αντανακλάσεως τις επιφυλάξεις των επενδυτών για μια πιθανή αλλαγή στη στάση της ΕΚΤ αναφορικά με την πολιτική της για αγορές ομολόγων. Αυτές γίνονται ανά μήνα σε μεγάλο δε ποσοστό αφορούν τα Ιταλικά ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθετήθηκε λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη από την πανδημία. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν μια εκτίναξη των αποδόσεων στα Ιταλικά και τα Ελληνικά ομόλογα αναφοράς με μεγαλύτερη αυτή των Ιταλικών. Όταν οι αποδόσεις αυξάνονται η τιμή των αντίστοιχων ομολόγων πέφτει δηλαδή οι διαχειριστές ξεπουλάνε θέσεις τους σε αυτά.
Το τέλος της συνεδρίασης στην Αθήνα, που σφραγίστηκε από ρευστοποιήσεις θέσεων στο τελευταίο τέταρτο και στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος, έλαβε χώρα όταν τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη φάνηκε πως αναζητούσαν πυθμένα. Έτσι αρκετοί θεώρησαν πως η τάση φυγής από το ρίσκο είχε σχέση με την εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς τη δεδομένη ώρα. Αργότερα οι απώλειες των βασικών δεικτών των ΗΠΑ μειώθηκαν και η υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα της ευρωζώνης έφερε μηδενική μεταβολή στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600.
Σήμερα πάντως στις ασιατικές αγορές οι μετοχικές αξίες είχαν υπολογίσιμη άνοδο μετά από μια υποτονική συνεδρίαση στη Wall Street με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό να στέλνουν την τιμή του χρυσού σε κορυφή σε βάθος τριών μηνών.
Στα της εγχώριας αγοράς, σήμερα αναμένονται τα εταιρικά αποτελέσματα της ΕΛΧΑ και της ΦΡΛΚ.
Η συσσώρευση για μερικούς παράγοντες της αγοράς είναι αναγκαία κατάσταση, ενώ υπάρχουν και οι αισιόδοξοι που ανέφεραν ότι μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, να αναλώνεται σε κλεισίματα πέριξ των 900 μονάδων, όμως οι εταιρίες συντηρούν μια θετική ειδησεογραφία από αποτελέσματα και επιχειρηματικές ειδήσεις και αυτό ‘εξαργυρώνεται’ στο ταμπλό, συντηρώντας το ενδιαφέρον και δείχνοντας ότι το Χ.Α. έχει αποκτήσει αντανακλαστικά. Η συντηρητική σχολή σκέψης επιμένει ότι η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να βγάζει κόπωση, ιδιαίτερα στις θεωρούμενες μετοχές με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας για την τιμή των βασικών δεικτών, οι βοήθειες των οποίων θεωρούνται απαραίτητες, προκειμένου οι δείκτες του ΧΑ, να διεκδικήσουν υψηλότερα επίπεδα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει: Τόσο η πραγματική Οικονομία, όσο και το Χρηματιστήριο, είναι υποεπενδεδυμένα σε “μεγάλη εικόνα”. Την περίοδο του 1999, που χαρακτηρίστηκε “φούσκα”, η σχέση της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με το ΑΕΠ είχε προσεγγίσει το 200% (σ.σ τόσο είναι φέτος και στη Wall Street) και σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 35%, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των Αγορών της Ευρώπης, σε μια Χώρα που αναμένει επενδυτική έκρηξη, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, τα επόμενα έξι χρόνια.
Μπορεί το επίπεδο των 900 μονάδων, στην Αγορά της Αθήνας, να μοιάζει “στοιχειωμένο”, όμως οι επιμέρους μετοχές και ειδικά εκείνες που έχουν λαμπρό μέλλον στην περίοδο ανάκαμψης που ακολουθεί (Κατασκευές, Πληροφορική, ενέργεια, κ.α) υπεραποδίδουν σημαντικά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον Εγχώριων και Ξένων Επενδυτών. Βρισκόμαστε στη φάση που τα θεμελιώδη παίζουν μικρότερο ρόλο σε σχέση με τη ρευστότητα και τις θετικές προσδοκίες, όπως αυτές διατυπώνονται από τους Επιχειρηματίες της Χώρας και τους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης. Πλέον και η Ποντοπόρος Ναυτιλία, για πρώτη φορά στην ιστορία του Θεσμού, τολμάει να εκδώσει ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. με την εισηγμένη στον NASDAQ, “Costamare”, να το δοκιμάζει στις 19 – 21 του μήνα. Από την άλλη, οι δηλώσεις από σημαντικά Στελέχη Επιχειρήσεων, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ήταν ενδεικτικές για τι θα πρέπει να περιμένουμε από την Ελληνική Οικονομία στο μέλλον, ενώ όλο και περισσότεροι Αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπεραποδώσει τα επόμενα χρόνια.
Latest News
Πόσα δισ. θα ρίξουν σε επενδύσεις οι μεγάλοι και οι μικροί του ΧA
Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό τοπίο στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Το βλέμμα και στην ανάπτυξη στο εξωτερικό
Προσγειώθηκε και πάλι πλησίον των 1.400 μονάδων το ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε πλέον με συνοπτικές διαδικασίες στη ζώνη των 1.400 μονάδων
Στους πωλητές τα ηνία του ΧΑ, συνεχίζονται τα πακέτα
Το ΧΑ δείχνει να έχει χάσει το momentum του
ΧΑ: Άμυνες έβγαλε ο Τιτάν στην πτώση των τραπεζών και του ΟΤΕ
Μόλις πριν από δύο ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, με το κλίμα να ήταν βελτιωμένο. Αλλά πλέον βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες
Συνεχίζει την οπισθοδρόμηση το ΧΑ - Προσπαθεί να βάλει πλάτη ο Τιτάνας
Εκεί που ο γενικός δείκτης δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, πλέον βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες
Συνεχίζουν οι πωλητές στο ΧΑ - Υπό πίεση η Jumbo
Δεν λείπουν και οι μικρές αγοραστικές παρεμβάσεις μετά τις διορθώσεις που έκαναν αρκετοί τίτλοι
Σφυροκόπησαν το ΧΑ οι τράπεζες
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχασε για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 1.420 μονάδων - Μπαράζ πακέτων διακινήθηκε
Αυξάνονται οι πιέσεις και… τα πακέτα στις τράπεζες
Τα πακέτα που έχει διακινήσει ο τραπεζικός κλάδος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο
Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Αύξηση 22% της κεφαλαιοποίησης του Small Cap σε 3 χρόνια
Οι τοπ εισηγμένες επιχειρήσεις θα βρεθούν στα Roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο και της JP Morgan στην Νέα Υόρκη
Πιέσεις στις τράπεζες, με μπαράζ πακέτων στο ΧΑ
Πάνω από 13 εκατ. ευρώ τζίρου έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πακέτων στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές το πρώτο κιόλας ημίωρο