Κατά 1,3% συρρικνώθηκε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως δείχνουν προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, αντανακλώντας τον οικονομικό αντίκτυπο της αναζωπύρωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα.
Η συρρίκνωση αυτή, που διέκοψε την επάνοδο της ιαπωνικής οικονομίας στην ανάπτυξη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ως εδώ, ήταν ελαφρά μεγαλύτερη απ’ ό,τι προβλεπόταν: οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,1%.
Κυριότερη αιτία, η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (–1,4%), εν μέσω της επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει εκ νέου σε πολλές νομαρχίες κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις αρχές της χρονιάς.
Τα μέτρα σταδιακά άρχισαν να αίρονται τον Φεβρουάριο αλλά παρέμειναν σε ισχύ ως την 21η Μαρτίου στο Τόκιο και τρεις περιφέρειες που γειτονεύουν με τη μητροπολιτική περιοχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας.
Τα περιοριστικά μέτρα στην Ιαπωνία είναι γενικά πιο χαλαρά από τα lockdowns σε άλλες χώρες.
Στις αρχές του 2021, πρακτικά σήμαιναν ότι μπαρ και εστιατόρια έκλειναν από τις 20:00, ενώ στον πληθυσμό επιβαλλόταν να αποφεύγει τις εξόδους που δεν κρίνονταν απόλυτα απαραίτητες.
«Ο μαρασμός του ΑΕΠ αναμένεται να συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο», λόγω της νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε τον Απρίλιο και πρόσφατα παρατάθηκε μέχρι την 31η Μαΐου εν μέσω του τέταρτου κύματος μολύνσεων, εκτιμούσε ο οικονομολόγος Ναόγια Οσικούμπο σε σημείωμα της SuMi Trust που διανεμήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Ολυμπιακοί Αγώνες
Τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης και την αύξηση της κατανάλωσης φρενάρει η βραδύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης στην Ιαπωνία σε σύγκριση με άλλες βιομηχανικές χώρες.
Μόλις το 1% και κάτι του πληθυσμού του αρχιπελάγους έχει λάβει ως εδώ και τις δύο ενέσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, του μοναδικού που έχει εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης στην Ιαπωνία προς το παρόν.
Δεχόμενη ολοένα περισσότερες και εντονότερες επικρίσεις, η κυβέρνηση υπόσχεται να επιταχύνει την εκστρατεία, δημιουργώντας νέα εμβολιαστικά κέντρα στο Τόκιο και στην Οσάκα (δυτικά) και κινητοποιώντας τον ιαπωνικό στρατό.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο (23η Ιουλίου-8η Αυγούστου) δεν αναμένεται να τονώσουν την κατανάλωση, οι Ιάπωνες άλλωστε είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους αντίθετοι στη διεξαγωγή της αθλητικής διοργάνωσης, καθώς φοβούνται ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την υγειονομική κρίση.
Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, η Ιαπωνία έχει καταγράψει λίγους περισσότερους από 11.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 677.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Economist: Θα καταφέρει η Lego να παραμείνει η πιο «κουλ» εταιρεία παιχνιδιών;
Δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις της Lego, σύμφωνα με τον Economist: να συνεχίσει με τον ίδιο επιτυχημένο ρυθμό και να γίνει πιο πράσινη
Η οικονομία πολέμου επιβραδύνει το εμπόριο με την Κίνα
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον σιδηρόδρομο είναι ενδεικτική των πιέσεων που υφίσταται η Ρωσία
Η Διώρυγα του Παναμά νέο γεωπολιτικό, οικονομικό κι εμπορικό μέτωπο
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι δεν θα αφήσει να πέσει η Διώρυγα του Παναμά σε «λάθος χέρια», αναφερόμενος στη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή της Κίνας
Εκτός ελέγχου το δημόσιο χρέος της Γαλλίας
Τριπλασιάστηκε την τελευταία 20ετία, αυξήθηκε κατά 1 τρισ. ευρώ την τελευταία 10ετία και έφθασε το 113,7% του ΑΕΠ
Κοντά στα 4 τρισ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία της Apple
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης θα φέρει στην Apple νέο κύκλο αύξησης των πωλήσεων για συσκευές iPhone
Η Gen Z διψάει για Guinness - Ξεμένει από αποθέματα η ιρλανδική μπίρα;
Είναι πραγματικές οι ανησυχίες για την εξάντληση της Guinness στη Βρετανία ή αποτελούν ένα κόλπο μάρκετινγκ;
Οι Βρετανοί ξοδεύουν περισσότερα αυτά τα Χριστουγεννα
Τα πολυκαταστήματα στη Βρετανία σημειώνουν αύξηση των πωλήσεων κατά σχεδόν 7%, ενώ η Visa αναφέρει ότι οι διαδικτυακές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,1%
Γιατί αλλάζει μάρκα παγωτού o Βασιλιάς Κάρολος ;
Εντάλματα σε περισσότερες απο 300 εταιρείες χορήγησε ο Βρετανός βασιλιάς, συνεχίζοντας την παράδοση των προμηθευτών του βασιλικού οίκου
ΕΚΤ: Έρχονται πρόστιμα για τις «απείθαρχες» τράπεζες- Τι σχεδιάζει η κεντρική τράπεζα
Η ΕΚΤ από το 2014 έχει ανακοινώσει κατά μέσο όρο περισσότερα από 5.000 εποπτικά μέτρα ετησίως
DW: «Ηγεμών» ή «ασθενής» η Γερμανία στην Ευρώπη;
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Γερμανία, άλλοτε «ατμομηχανή της οικονομίας» στην ΕΕ. Ωστόσο δεν χάνει τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, σημειώνει η DW