Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας… μπαίνουν εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις του εγχώριου ενεργειακού τομέα.

Η περαιτέρω πώληση του 35% των ΕΛ.ΠΕ, του 17% της ΔΕΗ αλλά και το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτέλεσαν σημαία για την αναπτυξιακή πολιτική και την προσέλκυση επενδυτών όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Ακόμη και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ που σημειωτέον προχώρησε στο διαγωνισμό για την πώληση πακέτου μετοχών του πετρελαϊκού ομίλου σε συνεργασία με τον ιδιώτη επενδυτή, αλλά και προετοίμασε και την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ σπάζοντας τον όμιλο σε εταιρίες.

Αλλά και η παρούσα κυβέρνηση αναλαμβάνοντας την εξουσία της χώρας, από τις προγραμματικές της δηλώσεις μάλιστα, είχε σηκώσει ψηλά τη σημαία της ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ και της ΔΕΠΑ.

Ωστόσο, πλειάδα γεγονότων που μεσολάβησαν στην εποχή των μνημονίων καθώς και άλλα που ξέσπασαν τώρα, όπως η πανδημία και ενεργειακή μετάβαση, φαίνεται ότι σηματοδοτούν την υποστολή της σημαίας… των προαναφερόμενων εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από εξαμηνιαίο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν έχει καμία πρόβλεψη για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΗ. Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως έγραψε ο Ο.Τ., η διαδικασία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών παγώνει… εξαιτίας της δικαστικής διένεξης με την ELFE, η οποία έχει ναρκοθετήσει το εγχείρημα προσέλκυσης επενδυτών με ενδεχόμενες απαιτήσεις ύψους 1 δις. ευρώ. Αν η δημόσια επιχείρηση χάσει τα δικαστήρια με την εταιρία συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης προσδιορίζει το «πάγωμα» της πώλησης μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου του έτους.

Σε σχέση με τα Ελληνικά Πετρέλαια, η αποτυχία του προηγούμενου (στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ) εγχειρήματος της πώλησης μετοχών του δημοσίου μαζί με μετοχές του ομίλου Λάτση αλλά και οι εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών με την παγκόσμια στροφή στην πράσινη ενέργεια που μετατρέπουν το «μαύρο» χρυσό σε κάρβουνο…, οδηγούν την αποκρατικοποίηση στο ράφι…

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, το σχέδιο για την πώληση του 17% τορπιλίστηκε… αφενός από την παρ’ ολίγο χρεοκοπία της δημόσιας εταιρίας, ενώ την ίδια στιγμή, η σημερινή κυβέρνηση έκρινε μάλλον πιο συμφέρουσα επιλογή την πώληση του 49% της θυγατρικής, ΔΕΔΔΗΕ.

Οι άλλες ενεργειακές ΔΕΚΟ

Πέρα, όμως, από τις πάλαι ποτέ «ναυαρχίδες» του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ οι παραχωρήσεις άλλων δύο δημόσιων υποδομών συνεχίζονται παρά τα εμπόδια της πανδημίας και άλλες παθογένειες.

Έτσι, σε ό,τι αφορά την πώληση του 100% (Δημόσιο 65% και ΕΛ.ΠΕ 35%) της ΔΕΠΑ Υποδομών, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται, σύμφωνα με το Ταμείο στις 15 Ιουλίου. Όπως είχε γράψει ο Ο.Τ. εκκρεμούν τροπολογίες που θα αντιμετωπίζουν εμπόδια για τη έκβαση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού.

Αναφορικά με την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, μετά τη λίστα με τους τελικούς υποψήφιους επενδυτές, τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξει το VDR, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί απαραίτητες τεχνικές μελέτες. Στην αναμονή βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι και για τον κανονισμό τιμολόγησης που θα πρέπει να εκδώσει η ΡΑΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια