Την εκκίνηση των τεχνικών συζητήσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ξεκίνησαν οι Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας των δύο χωρών.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε η πρώτη (kick-off) τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τον Διαχειριστή «EETC» (Egyptian Electricity Transmission Company) της Αιγύπτου με συμμετοχή του Προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, και της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου του EETC, Sabah Mohamed Mashaly, παρουσία ανώτατων στελεχών της διοίκησης των δύο εταιρειών.

Η πρώτη αυτή σύσκεψη σηματοδοτεί την εκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Διαχειριστών με σκοπό τη μελέτη της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και το υπουργείο Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου.

Όπως επιβεβαίωσαν οι δύο Διαχειριστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υπό μελέτη θαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση αναμένεται να προάγει την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την ανάπτυξη ισχυρών ηλεκτρικών υποδομών που θα επιταχύνουν την απορρόφηση ΑΠΕ και την ενεργειακή μετάβαση σε ένα καθαρότερο μείγμα παραγωγής για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αυγύπτου Μοχάμεντ Σακέρ Ελ – Μαρκάμπι ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να υπογραφεί MοU για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, σε συνέχεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, να προχωρήσουν στην υπογραφή πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την προώθηση των σχεδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προκαταρκτικοί σχεδιασμοί μιλούν για ηλεκτρική διασύνδεση συνολικής ισχύος 2.000 MW. Μέσω του καλωδίου οι δύο χώρες θα μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το συγκεκριμένο έργο ανοίγει δρόμο και για την ανάπτυξη περισσότερων συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μάλιστα η κυβέρνηση της Αιγύπτου τρέχει μεγάλα επενδυτικά σχέδια φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις ερήμου της χώρας της και η ανάγκη για εξαγωγές ρεύματος είναι μεγάλες. Όπως επίσης και οι ανάγκες της χώρας μας για φθηνό ρεύμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια