![Γεννηματά: Διακομματική συναίνεση για τον κλιματικό νόμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ.jpeg)
Τη σημασία της συνδιαμόρφωσης του νέου κλιματικού νόμου με τους πολίτες, υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.
Η Φώφη Γεννηματά, η οποία με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό προκάλεσε τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για το νέο κλιματικό νόμο.
Όπως τόνισε «χρειαζόμαστε τον κλιματικό νόμο και να τον διαμορφώσουμε με τη μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση. Αν δεν προετοιμαστούμε έγκαιρα, φοβάμαι ότι οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες από αυτές της πανδημίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια εξήγησε ότι ο κλιματικός νόμος μπορεί να θωρακίσει τις πολιτικές όπως οι ΑΠΕ να καλύψουν μέχρι το 2030 το 65% της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας και το 85% μέχρι το 2050. Έδωσε έμφαση σε πολιτικές «πράσινης» επανεκκίνησης της οικονομίας. Έφερε ως παραδείγματα προτείνοντας την εξοικονόμηση ενέργειας με κίνητρα, τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ «πράσινων» προϊόντων, την επέκταση και την αξιοποίηση των τρένων στις μεταφορές, τη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής με προσανατολισμό σε ορθές «περιβαλλοντικές» γεωργικές πρακτικές, το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και την αναδάσωση.
Η Φώφη Γεννηματά ως προς τον ίδιο τον κλιματικό νόμο πρότεινε να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προβλέπουν:
1. Τη θεσμοθέτηση ποσοστιαιών στόχων για μείωση αέριων ρύπων του θερμοκηπίου και εξοικονόμησης ενέργειας.
2. Την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
3. Τη θέσπιση συγκεκριμένων στόχων μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων από δράσεις της κυβέρνησης έως το 2030.
4. Υποστήριξη δομών που θα παρέχουν στήριξη σε αυτές τις πολιτικές.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «κλειδί για την εφαρμογή του νόμου είναι η πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των πολιτών, της πολιτικής ηγεσίας και της επιστήμης».
Έτσι πρότεινε:
· Τη σύσταση ανεξάρτητου κλιματικού συμβουλίου με διακεκριμένους επιστήμονες.
· Τη θεσμοθέτηση κλιματικής συνέλευσης με τυχαία επιλογή πολιτών. Έτσι ώστε να έχουν οι ίδιες πολίτες φωνή στη διαμόρφωση πολιτικών.
· Τη σύσταση επιτροπής διαλόγου για την υποστήριξη της συνέλευσης.
· Τη σύσταση της επιτροπής διαφάνειας και συνεργασίας ώστε να συμμορφώνονται όλοι με τις διαδικασίες.
· Την κατάρτιση ετήσιου προϋπολογισμού εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και με σύστημα υποστήριξης για όσους πληγούν.
· Την καθιέρωση ενός ειδικού απεσταλμένου κλιματικής αλλαγής σε κάθε υπουργείο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης