Την ανάγκη θέσπισης του πρώτου κλιματικού νόμου της ελληνικής δημοκρατίας τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι πως «θα προδιαγράψουμε την πορεία της χώρας, μέσα από έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια και να φτάσουμε στο net zero ως προς τις εκπομπές αέριων ρύπων, και στην πατρίδα μας».
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «αυτό πρέπει να γίνει από τη μία πλευρά με έναν τεχνοκρατικό τρόπο και από την άλλη χρειαζόμαστε σύμμαχο την ελληνική κοινωνία. Έχουμε την υποχρέωση της διαγενεακής αλληλεγγύης, δηλαδή να παραδώσουμε ένα καθαρό περιβάλλον στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή ως «υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα».
Μίλησε για έναν νόμο πλαίσιο που θα πρέπει να θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για τα επόμενα 30 χρόνια αλλά και να επιτρέπει τη συμμετοχή της κοινωνίας και της βουλής στον έλεγχο της πορείας προόδου.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για την πράσινη οικονομία, ενώ έφερε ως παράδειγμα εφαρμογής κλιματικού νόμου, αυτού της Γερμανίας. Ο νόμος προβλέπει την εκπόνηση ετήσιου προϋπολογισμού ρύπων και συμπίπτει με την ετήσια κατάρτιση του οικονομικού προϋπολογισμού.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε συνοπτικά τις δυσκολίες που παρουσιάζουν συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, όπως για παράδειγμα τη βιομηχανία ή τις μεταφορές. Μάλιστα στον τομέα των μεταφορών πρότεινε τη θέσπιση εθνικού στόχου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας κινητήρων εσωτερικής καύσης.
Αναφέρθηκε σε «πράσινες» τεχνολογίες που θα χρειαστούν στήριξη όπως τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και το «πράσινο» υδρογόνο.
Σημείωσε ότι στο σκέλος της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων μπορούμε να κάνουμε τολμηρά βήματα καθώς υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και ενδιαφέρον των πολιτών για τη συμμετοχή στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός αφού υπογράμμισε πολλές φορές στην ομιλία του την ανάγκη να μετατραπεί η κλιματική κρίση σε ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη με μοντέλο βιωσιμότητας έκλεισε την ομιλία του με την ευχή ώστε η χώρα μας να καταστεί πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα