
Όταν το 2012 η πόλη της Ν. Υόρκης και η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βρέθηκαν στο έλεος του τυφώνα Σάντι, οι ζημιές που προκλήθηκαν υπολογίστηκαν σε 63 δισ. δολάρια, κατατάσσοντάς τη σε μια από τις πιο ζημιογόνες, από άποψη οικονομικού κόστους, καταιγίδες στην ιστορία των ΗΠΑ. Τώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή ανεβάζει αυτό το ποσό κατά τουλάχιστον 13%.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα που δημοσίευσε το Reuters, βάσει της οποίας ερευνητές σύγκριναν το κύμα που προκάλεσε η καταιγίδα με εκείνο που θα μπορούσε να είναι εάν το επίπεδο της θάλασσας δεν είναι ανέβει κατά περίπου 10 εκατοστά από την εποχή πριν τη βιομηχανική επανάσταση.
Αυτό το οποίο συμπέραναν είναι ότι αυτή η αλλαγή στο επίπεδο της θάλασσας, η οποία συνδέεται με το κλίμα, ήταν υπεύθυνο για απώλειες μεγαλύτερες των 8 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, στο Νιου Τζέρσεϊ και στο Κονέκτικατ.
Ακόμη, το υψηλότερο επίπεδο της θάλασσας σήμαινε επιπλέον ότι 36.000 περισσότερα σπίτια καταστράφηκαν από όσα θα είχαν καταστραφεί χωρίς την κλιματική αλλαγή.
«Το συμπέρασμα είναι ότι κάθε καταιγίδα, κάθε πλημμύρα, έχει μια… ετικέτα τιμής που απορρέει από την κλιματική αλλαγή», είπε ο οικολόγος Βενιαμίν Στράους επικεφαλής επιστήμονας του ανεξάρτητου οργανισμού δημοσιογράφων και επιστημόνων, «το κλίμα στο επίκεντρο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μόνος τρόπος για τις περιοχές των ακτών να προστατευτούμε, είναι να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές (σ.σ.: αερίων) και τη συνολική άνοδο του επιπέδου της θάλασσας».
Ο παγκόσμιος μέσος όρος του επιπέδου της θάλασσας αυξάνεται πρωτίστως εξαιτίας της τήξης των παγετώνων και του πολικού πάγου, ταυτόχρονα με την επέκταση του ωκεανού καθώς θερμαίνεται. Αυτό το θερμότερο νερό «φορτώνει» ισχυρότερους τυφώνες και κυκλώνες με την πιθανότητα για σφοδρότερους ανέμους και ισχυρότερες βροχές.
Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα, οι επιστήμονες επικέντρωσαν μόνο στην παράμετρο της ανόδου της επιφάνειας της θάλασσας ως κλιματικού παράγοντας, καθώς γι’ αυτό υπάρχουν επαρκή δεδομένα, και άφησαν εκτός άλλα χαρακτηριστικά των καταιγίδων, όπως είναι η ταχύτητα του ανέμου η οποία επίσης θα μπορούσε να επηρεαστεί από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει πως ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά την επίπτωση του τυφώνα Σάντι μπορεί να ήταν ακόμα μεγαλύτερος.
Για την ιστορία, ο τυφώνας Σάντι, ένας τυφώνας της κατηγορίας 3 με βάση την κλίμακα Σαρίφ-Σίμπσον, με ταχύτητα ανέμων μέχρι 115 μίλια την ώρα (185 χλμ./ώρα), ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα που χτύπησε τις ΗΠΑ και τμήματα της Καραϊβικής το 2012. Στο πέρασμά του άφησε 233 νεκρούς σε οκτώ πολιτείες και παρέλυσε δημόσιες υποδομές για μέρες, συμπεριλαμβανομένου του μετρό της Ν. Υόρκης.


Latest News

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων