
Αντιστάθηκαν στην οικονομική κρίση , ελέω πανδημίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατέγραψαν πτώση μόλις 5,4% στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο. Και αυτό παρά το καθολικό lockdown λόγω της πανδημίας.
Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 63.560.924 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 5,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, που είχε ανέλθει σε 67.158.036 χιλ. ευρώ.
Tη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 12,5%, μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του πρώτου τριμήνου 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία.
Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 70,4%, μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του πρώτου τριμήνου 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 1,6% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Κατασκευές.
Η εικόνα του Μαρτίου
Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο 2021 ανήλθε σε 19.925.062 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13,0% σε σχέση με τον Μάρτιο 2020, που είχε ανέλθει σε 17.627.695 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 35,6% τον Μάρτιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα.
Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 56,0% τον Μάρτιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 3,0% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Μεταφορά και Αποθήκευση.
Για τις 210.217 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 2.773.843 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 39,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, που είχε ανέλθει σε 4.554.288 χιλ. ευρώ.

Αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 21,7% μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του πρώτου τριμήνου 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις.
Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 92,6%, μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του πρώτου τριμήνου 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 4,1% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος.
Επιχειρήσεις σε αναστολή
Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο 2021 ανήλθε σε 500.658 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 20,2% σε σχέση με τον Μάρτιο 2020, που είχε ανέλθει σε 627.165 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 102,8% τον Μάρτιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις.
Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 88,8% τον Μάρτιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 0,04% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα
Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών.
Συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, τον Νοέμβριο 2020 τέθηκαν επιπρόσθετα σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες και επιχειρήσεις που ανήκουν
στον κλάδο Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας.
Ποιες έμειναν κλειστές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πλήθος των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, βάσει του νέου πλαισίου προσδιορισμού ανήλθε σε 210.217 επιχειρήσεις, που αντιστοιχεί στο 14,8% του συνόλου των επιχειρήσεων της Ελληνικής Οικονομίας.
Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα Εκπαίδευση (89,3%) και ακολούθως στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (85,0%).
Τα αντίστοιχα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (0,2%) και στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (1,1%).
Στους κάτωθι τομείς οικονομικής δραστηριότητας δεν υπάρχουν επιχειρήσεις σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας:
-Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία
-Ορυχεία και Λατομεία
-Μεταποίηση
-Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού
-Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης
-Κατασκευές
-Μεταφορά και Αποθήκευση
-Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες
-Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας
-Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.


Latest News

Πώς «εθίστηκε» η αγορά στις προσφορές – Από τα προϊόντα κράχτες στο… ζύγι
Οι προσφορές και το χρονικό της γιγάντωσης των προσφορών στην ελληνική αγορά – Ο ρόλος των φθηνών ανώνυμων προϊόντων

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Δωδώνη: Στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία με 110 εκατ. ευρώ η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναλαμβάνουν τον δανεισμό, 95 εκατ. ευρώ, της «Δωδώνη» - Είσοδος με επώνυμο προϊόν στη φέτα για τους Αφούς Σαράντη

Παρελθόν ο Μαρινόπουλος από τη Marks & Spencer - Πέρασε στα χέρια του μητρικού ομίλου
Μονομετοχική πλέον η Marks & Spencer στην Ελλάδα - Μέσα σε ένα μόλις μήνα, άλλαξε το ΔΣ της εταιρείας - Εκτός ο Στέφανος Μαρινόπουλος