Για 20 χρόνια, ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό ονειρευόταν να ανοίξει ένα μουσείο για να παρουσιάσει την περίφημη μοντέρνα συλλογή έργων τέχνης του στο Παρίσι.

Το αρχικό του σχέδιο ήταν να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή κατασκευή από μπετόν και γυαλί σε ένα έρημο νησί στον ποταμό Σηκουάνα, 3 μίλια από τον Πύργο του Άιφελ. Όταν αυτό πυροδότησε αντιδράσεις από τις αρμόδιες αρχές και αποδείχτηκε αδύνατο, ο μεγιστάνας μετέφερε τη συλλογή του στη Βενετία, ένα μέρος όπου όλα εδειχναν ότι θα γινόταν το «σπίτι» αυτής της συλλογής έργων.

Το Σάββατο ο Πινό θα πραγματοποιήσει την αρχική του φιλοδοξία και θα ανοίξει ένα προσωπικό μουσείο σε μια πρώην αποθήκη ανταλλαγής σιτηρών του 18ου αιώνα στην περιοχή Les Halles στο κέντρο του Παρισιού.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το 2004, ο Πινό δήλωσε τις αρχικές του προθέσεις να ιδρύσει ένα ιδιωτικό μουσείο στο Segle Seguin στο Παρίσι, το οποίο είχε σχεδιαστεί από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Ταντάο Αντο.

Η φιλοδοξία χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να πραγματοποιηθεί. Το 2004, οι μπουλντόζες ετοιμάζονταν να καθαρίσουν το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Renault στο Segle Seguin για να μεταμορφωθεί στη συνέχεια σε μουσείο. Ένα ημερολογιακό έτος αργότερα, ο Πινό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το έργο μετά από περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα νομιμότητας.

Photograph: Aurélien Mole

Έτσι, εναλλακτικά, μετέφερε τη συλλογή του στο Palazzo Grassi στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, το οποίο άνοιξε το 2006, και σε ένα επόμενο μουσείο, το Punta della Dogana το 2009, και οι δύο εξίσου χώροι αναπτύχθηκαν από τον Άντο.

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας είναι επίσης υπεύθυνος για τον ανακαίνιση ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ του Burs de Commerce, ένα κτίριο στο Παρίσι της Γαλλίας, το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαπραγμάτευσης του εμπορίου σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων, το οποίο χρησιμοποιείται τώρα για την παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Παρισιού. To κτίριο αυτό έχει ενοικιαστεί από το Paris Town Corridor με μίσθωση 50-12 μηνών που κοστίζει 15 εκ. Ευρώ εκ των προτέρων, καθώς και επιπλέον 60.000 ευρώ ετησίως και μερίδιο από τα εισιτήρια.

Σε μια περιοδεία πριν από το άνοιγμα, πάντως ο Μαρτίν Μπεθενόντ, διευθυντής του νέου μουσείου, ανέφερε: «Ο Πινό δεν είναι ο διαχειριστής αυτής της εγκατάστασης, είναι μισθωτής για 50 χρόνια».

Αγώνας δρόμου με τον Αρνό της LVMH

Το άνοιγμα του Bourse de Commerce, που καθυστέρησε για ένα χρόνο λόγω κορωνοϊού, δεν είναι μόνο η πραγματοποίηση μιας προσωπικής φιλοδοξίας για τον Πινό που είναι πλέον 84 ετών, και επικεφαλής του Kering και του οίκου Christie’s με περιουσία 35,3 δισ. ευρώ. Είναι επίσης ο καρπός μιας μακροχρόνιας αντιπαλότητας στο πεδίο της συλλογής έργων τέχνης με τον Αρμόt, 72 ετών, τον πρόεδρο της Louis Vuitton Moët Hennessy και τον πλουσιότερο άνθρωπο της Γαλλίας,με περιουσία 127,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μερικές φορές ονομάστηκε «αγώνας των δισεκατομμυριούχων».

Η συλλογή του Πινό είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε έργα τέχνης από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα,και  αποτελείται από περισσότερα από 10.000 κομμάτια από σχεδόν 380 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Charles Ray, Damien Hirst, Jeff Koons και Marlene Dumas. Αποτελείται από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ταινίες, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις ήχου και παραστάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus