Με απώλειες έκλεισαν για μία ακόμα συνεδρίαση οι βασικότεροι δείκτες της Wall Street, μετά και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν παρείχε στους επενδυτές τις διαβεβαιώσεις που ανέμεναν αναφορικά τόσο με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, όσο και με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε μειωμένος κατά 164,62 μονάδες ή 0,5% στις 33.896,04 μονάδεςμ, περιορίζοντας τις αρχικές απώλεις των 586 μονάδων.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,3% στις 4.115,68 μονάδες καθώς εννέα στους 11 κλάδους έκλεισαν στο κόκκινο.

Αλλά και ο τεχνολογικός Nasdaq ανέκαμψε από τις απώλειες της τάξης του 1,7% και έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 13,299,74 μονάδες.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και οι ενδείξεις έλλειψης εργαζομένων, πυροδότησαν τις ανησυχίες ασκώντας πιέσεις στην αγορά, παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της Fed ότι η αύξηση των τιμών θα είναι προσωρινή.

«Ένας αριθμός στελεχών υποστήριξε, πως αν η οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό κοντά στους στόχους της Επιτροπής, θα ήταν επιτρεπτό σε κάποιο σημείο των επόμενων συνεδριάσεων να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα πλάνο προσαρμογής του ρυθμού αγοράς ομολόγων» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα πρακτικά της. Κοινώς ναι μεν το tapering δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, αλλά έχει μπει στον ορίζοντα προς συζήτηση στις επόμενες συνεδριάσεις.

Πάντως, στα πρακτικά αναφέρεται πως πολλά στελέχη επεσήμαναν πως πιθανότατα θα χρειαστεί χρόνος, ώστε η οικονομία να πετύχει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Fed περί πλήρους απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση Απριλίου αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και η διατήρηση στο ακέραιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, έως ότου διαπιστωθεί «σημαντική περαιτέρω πρόοδος» της οικονομίας στα μέτωπα της απασχόλησης και του πληθωρισμού.

Μεγάλες απώλειες καταγράφει και ο τεχνολογικός κλάδος, ο οποίος επηρεάζεται από τους κλυδωνισμούς στην αγορά των κρυπτονομισμάτων με το sell off του bitcoin να συνεχίζεται με αποτέλεσμα το κορυφαίο κρυπτονόμισμα να έχει πέσει κάτω από τα 40.000 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και 14 εβδομάδες (γύρω στα 36.060). Συνολικά μέσα σε ένα 24ωρο το digital νόμισμα έχει απολέσει 20% της αξίας του και σε εβδομαδιαία βάση πάνω από το 30%.

Σύμφωνα με αναλυτές, το επόμενο «μαξιλάρι» τοποθετείται γύρω στα 34.000 δολάρια, όπου αναμένεται να σταθεροποιηθεί το νόμισμα μετά από αρκετούς κλυδωνισμούς.

Εξάλλου, οι πιέσεις δεν αφορούν μόνο το Bitcoin αλλά όλα ανεξαιρέτως τα digital νομίσματα να έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Το δεύτερο κυριότερο Ethereum έχει καταρρεύσει κατά 50% και το «αστείο» Dogecoin έχει χάσει 45% της αξίας του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street